Gemeente krijgt voorkeursrecht in Lemmer, zes vragen aan wethouder Van Iddekinge

0
Het voetbalveld van VV Lemmer (foto: Radio Spannenburg, Darshan Boerema)

Het college heeft het voorkeursrecht voor de Havenkom nabij de Sluisweg en Willemskade in Lemmer gekregen. Alle eigenaren van de percelen hebben daar eerder dit jaar een bericht van gekregen. Wethouder Remboud van Iddekinge: “De gemeente moest binnen drie maanden dat bevestigen. Nu is het officieel.”

Wat betekent zo’n voorkeursrecht?

“In het kort komt het er op neer dat als de grond door de huidige eigenaar te koop wordt gezet, dat de gemeente De Fryske Marren als eerste aan zet is. Die waarborg wordt nu gevestigd.”

Waarom was dit voorkeursrecht nodig?

“De ontwikkelingen om ons heen zijn stevig. Denk aan de woningnood. De mogelijkheden om te bouwen worden steeds minder. We hebben ook gekeken naar het verleden.”

Wethouder Remboud van Iddekinge (foto: gemeente De Fryske Marren)

Hebben jullie reacties gekregen?

“Het klinkt wat apart maar het antwoord is ja en nee. Het is geen geheim geweest of iets nieuws. De gedacht speelt al langer. We hebben ons afgevraagd: zou dit niet een geschikte plek zijn voor woningbouw? Maar dan moet je wel als voorwaarde de grond goed bestemmen. Dat begint met een voorkeursrecht voor de gemeente.”

Betekent dat ook dat de grote hal van VEKA Shipyard kan verdwijnen?

“Daar speelt momenteel inderdaad van alles. Het bedrijf is failliet geweest. Het is een ontwikkeling waar je als gemeente rekening mee moet houden. Eventueel komt die grond in de toekomst vrij. Dan is het belangrijk dat de gemeente als eerste aan zet is en niet een slimme ontwikkelaar. Vandaar het voorkeursrecht.”

VEKA Shipyard Lemmer (foto: Radio Spannenburg, Darshan Boerema)

Naast VEKA ligt de Lemster Vaart met sportvelden die mogelijk verdwijnen door de fusie van de voetbalclubs. Heeft dat ook nog invloed?

“Er zijn inderdaad concrete fusie plannen tussen CVVO en VV Lemmer. Dan zou je kunnen denken: dan kan je mooi bouwen op de vrijgekomen velden. Maar dat mag niet vanwege de hindercirkel van VEKA. Als de ontwikkeling gaat lukken, dan zijn de velden wel klaar voor bebouwing en kan het een andere bestemming krijgen.”

Hoe lang is een voorkeursrecht geldig?

“Dat is niet voor eeuwig. Bij wet is dat vastgesteld op maximaal drie jaar, met de mogelijkheid om te verlengen. Het zijn namelijk lange processen.”