Noodkreet Ny Sudersé: “kom alsjeblieft weer zwemmen”

0

Wie de social media van Lemster zwembad Ny Sudersé regelmatig checkt, valt wat op: de vele oproepen om te komen zwemmen. Wat is er aan de hand in Lemmer?

Exploitanten Jinke en Martin Doef zien al langere tijd dat er op bepaalde dagen weinig animo is om te zwemmen. Jinke: “Het gaat dan met name om de dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag. Het kon voor ons niet meer uit.” Jinke doelt daarbij op het feit dat Ny Sudersé geen gemeentelijk zwembad is.

Dicht en weer open

Ny Sudersé is daarom een tijdje geleden dichtgegaan. Jinke: “Ik kan daar niet heel veel over kwijt, maar we moesten op een gegeven moment ook weer open. Maar dan wil je wel dat er zwemmers komen. Voorheen had je hier schoolzwemmen, maar de tijden van scholen zijn veranderd. Zo zijn kinderen niet meer vrij op woensdagmiddag. Ze komen dan niet voor een uurtje zwemmen.”

Vaste zwemmers vonden het besluit van Jinke en Martin jammer, maar begrijpelijk. “De paar zwemmers die we hadden, die missen het. Maar de praktijk wijst ook uit dat deze mensen naar de maandag- en vrijdagmiddag gingen.” En daarmee is het probleem dus niet opgelost.

Zwembad Ny Sudersé hoopt op een voller zwembad (foto: Radio Spannenburg, Ronald van der Pol)

Alles geprobeerd

“We hebben van alles geprobeerd om dat wel op te vullen, maar dat lukt niet.” Met andere vrije dagen zien de exploitanten geen probleem. “Op maandag en vrijdag zien wij het probleem niet. En ook niet in de vakanties.”

Op de bewuste middagen kun je van 13:00 – 15:30 uur vrij zwemmen. Ny Sudersé zou op deze momenten graag bezoekers willen ontvangen. Met andere acties probeert het stel zoveel mogelijk publiciteit te genereren, maar ook de vaderdag-actie leverde niet het gewenste resultaat. “De vaders die kwamen, mochten gratis naar binnen.”

“Toch hebben we op zich hebben een groot bereik als je ziet waar onze gasten vandaan komen”, zegt Martin. “Er komen ook mensen uit de Súdwesthoeke, de Noordoostpolder en soms uit Heerenveen. Tijdens de vakanties weet ook de Duitse gast ons te vinden. Maar buiten de vakanties om, hebben we het ontzettend moeilijk op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag.”

Zwembad Ny Sudersé (foto: Radio Spannenburg, Ronald van der Pol)

Oproep niet alleen aan inwoners

Martin en Jinke doen niet alleen een beroep op Lemsters om weer eens een duik te nemen in Ny Sudersé. Martin: “Gezondheid staat bij bedrijven vaak voorop. Stimuleer dan ook je werknemers om te gaan sporten, en dat ze dan een banenkaart (deels) kunnen declareren. Het zou voor ons heel fijn zijn en bedrijven hebben gezondere werknemers.”