Saamhorigheid van meerdere dorpen is kracht achter dorpsfeest Sintjut

0

Woensdagavond barst het dorpsfeest van Sintjut los. Op het feestterrein kijkt Thedo Mienstra tevreden in het rond. Hij is de voorzitter van de Oranjevereniging Sintjohannesga e.o. “De laatste puntjes worden op de -i gezet en dan kan het feest beginnen.”

De Oranjevereniging hier heeft iets bijzonders. Mienstra: “Ik vind het belangrijk om te noemen dat het ‘e.o.’ is, en omgeving.” Op het feest komen namelijk meerdere dorpen bijeen. “Natuurlijk zijn dat Sintjohannesga en Rotserhaule, maar ook mensen uit Rohel en Vierhuis komen hier.”
De feesttent van de vereniging staat in theorie ook niet in Sintjohannesga, maar in Rotsterhaule. “En uiteindelijk zijn we allemaal één. Ik vind het zelf het meest gezellige feest van de omgeving. Hier is altijd sfeer onderling.”

Hogere doel wint het van de regeldruk

Net als in andere dorpen, hakt de regeldruk en alle vergunningen er ook in Sintjohannesga hard in. Nu de feesttent eenmaal staat, probeert het bestuur zich vooral te focussen op daar waar het om gaat: mooie dagen bieden voor alle inwoners. Maar de route daarnaartoe, wordt steeds zwaarder. “En uiteindelijk zijn we allemaal maar vrijwilligers,” zegt Mienstra.

Wat daarnaast opvalt bij de ronde over het feestterrein, is de kwaliteit van het grasveld. “We hebben het goed gedraineerd, gemaaid en vooral niet gebruikt,” zegt Mienstra.

Het feestterrein is ondanks de regen in een goede staat (foto: Radio Spannenburg, Darshan Boerema)

De nieuwe generatie rolt er langzaam in

Het enthousiast houden van mensen is het belangrijkste om vrijwilligers bij de vereniging te houden, denkt de voorzitter. “Vrijwilligers moeten ons blijven helpen. Je moet ook meegaan met de tijd en af en toe vernieuwen.”

Iemand die dat in de praktijk laat zien is Piet Venema. Hij staat al 35 jaar achter de bar, maar begint dat nu langzaam af te bouwen. “Het is nog steeds grappig om te doen. Ik heb een goed team achter mij staan. Bijna twintig mensen doen de munten en het bargedeelte. Ze zijn allemaal enthousiast. Maar het zijn wel lange dagen. Ik begin nu langzaam een beetje af te bouwen. Mijn zoon neemt nu de helft van de avonden over. En mijn kleinzoon vindt het zelfs nu al leuk om bier te tappen, maar hij is nog maar 6 jaar.”