Spelen de Friese meren een rol in het slechte weer?

0

Regenmeters hebben de afgelopen weken en maanden overuren gedraaid. En volgens weervrouw Tjitske Wiebenga, bekend van Omrop Fryslân, zit hun taak er nog lang niet op. De meren in ons gebied helpen ook niet altijd mee.

Wanneer wordt het nou eens droog?

“Voorlopig wordt het nog niet droog”, zegt Tjitske. ” We zitten in een vrij vochtige periode. En dat heeft allemaal te maken met de zeeën die sinds maart 2023 relatief warm zijn. Daarnaast is de atmosfeer veel warmer. Die kan daardoor veel waterdamp bevatten.”

“Dat in combinatie met koude lucht die vanuit het noorden en noordwesten van Europa wordt aangevoerd, maakt de cocktail compleet. Het levert ontzettend veel regen op.”

Hebben de meren in onze regio ook invloed op het weer?

“Voor een deel wel. Want ook de meren zijn te warm voor deze tijd van het jaar. Dus ook daar vindt sneller verdamping plaats. Wanneer dat in aanraking komt met die koude bovenlucht, dan levert dat ook regen op. Die valt dan een paar kilometer van het meer. Je ziet het regelmatig op het IJsselmeer gebeuren.”

Het Nannewiid en andere meren kunnen op lokaal niveau een rol spelen in de vorming van buien (foto: Radio Spannenburg, Darshan Boerema)

Wat is nog normaal?

Volgens Tjitske is het niet uitzonderlijk, maar wel te nat. “In Heeg is bijvoorbeeld tot nu toe deze maand 90 millimeter gevallen, terwijl 65 millimeter normaal is voor juni. En het einde is nog niet in zicht.”

Heb je nog een bericht van hoop voor ons?

“Voor de toerist heb ik als tip om lekker het water in te duiken, want die is dus lekker warm. Als ik stiekem kijk naar volgende week, dan lijkt er een drogere periode aan te komen, maar dat kan ik nog niet met zekerheid zeggen. Voor deze week heb ik alleen positief nieuws voor donderdag. Het wordt dan zonnig en zo’n 20 graden. De rest van de dagen moet de regenmeter weer aan het werk.