Bioboer Jelmer Albada oogst met aangepaste machine zijn aardbeien

0

Waarom zou je je gereedschap maar voor één type gewas gebruiken, als je het ook breder in kunt zetten? Met die gedachte ging biologische boer Jelmer Albada uit Sondel aan de slag om zijn werk een stukje ergonomischer te maken.

Jelmer heeft namelijk het apparaat waarmee hij z’n asperges teelt uitgebreid tot een aardbei-pluk-machine. “Normaal steek ik met de machine de asperges. Daarnaast tilt hij de kisten en haalt hij de folie van de grondrug. Vroeger moest ik de kar met de hand duwen, maar deze is elektrisch, dus dat was een verademing.”

Maar de bioboer wilde er meer bij dan alleen de asperges. “Toen bedacht ik om aardbeien te gaan kweken. Want als de aspergeoost voorbij is, dan komen de aardbeien. Je hebt nu een mooie overgang in dit seizoen.”

Jelmer Albada kan zichzelf eenvoudig verplaatsen en tegelijk de aardbeien plukken (foto: Radio Spannenburg, Darshan Boerema)

Op de brandcard over het veld

Maar voor het telen van de aardbeien moest Jelmer weer met de hand het veld bij langs. “En daar moest ik wat mee. Ik zag dat de aspergemachine voor de rest van de tijd stil stond en dat vond ik zonde.”
Jelmer heeft daarom een soort brandcard in de machine ingebouwd waardoor hij liggend over het aardbeienveld zweeft. “Aardbeien zijn laaghangende vruchten en ik wil ze ook op die hoogte plukken. Je kan dan ook de planten goed controleren.

Met zijn voeten gaat Jelmer langs een sensor zodat hij langzaam begint te rijden. Doordat hij nu liggend zichzelf kan verplaatsen en tegelijk ergonomisch de aardbeien kan plukken, verneemt hij dat hij een hoger rendement heeft.

Goede oogst dit jaar

“Dit werkt perfect voor mij. Over de oogst van dit jaar ben ik dik tevreden. Je hoort veel over de regen, maar we kunnen de teelt afdekken en beschermen. Daardoor haal ik er nu veel van af. En dankzij mijn machine kan ik het ook bijhouden, want anders was dat niet gelukt.”