Honderden boeken nemen voorgoed afscheid van de bibliotheek

0
Een laatste kans voor deze boeken in Balk (foto: Radio Spannenburg, Nelie de Vries)

Als het aan het kabinet ligt worden boeken duurder. Maar wie momenteel één van de bibliotheken in de regio binnenstapt, ziet dat er boeken voor een heel laag bedrag te koop zijn.

“Het gaat om onze afgeschreven boeken”, zegt manager Mirjam Bakker. “Dat doen we voor de zomervakantie, zodat mensen voor een klein bedrag een boek kunnen kopen.”

Mirjam Bakker over de boekenverkoop

Weggooien is zonde

De boeken worden dus niet zomaar weggegooid. “Nee, we gaan eerst kijken of mensen interesse hebben. Daarna worden ze pas weggegooid. En alles wat helpt om mensen aan het lezen te krijgen, daar doen we aan mee. Daar is dit natuurlijk ook een onderdeel van.”

De bibliotheken kunnen op flink wat animo rekenen. “We hebben sinds 6 juni meer dan vierhonderd boeken verkocht. Het gaat als een trein. Sommige mensen komen er speciaal voor langs. De meeste mensen vinden het leuk omdat ze van boeken houden. Of ze vinden het leuk om te sneupen. Alle bibliotheken doen eraan mee. In sommige bibliotheken soms een week, maar in Joure duurt het drie weken. Ja, of tot alles op is,” lacht Mirjam.

De bibliotheek neemt voor de vakantie afscheid van afgeschreven boeken (foto: Radio Spannenburg, Nelie de Vries)

Uiteindelijk wacht de papierversnipperaar

Boeken waar geen belangstelling meer voor is, ontkomen niet aan de papierversnipperaar. Mirjam: “Die gaan op een gegeven moment weg, want dat wordt door niemand meer gelezen. Het papier wordt daarna weer gerecycled.”

Donkere BTW-wolken

Het kabinet wil de Btw op boeken verhogen van 9 naar 21 procent. Daar zijn de bibliotheken fel op tegen. “Wij zijn natuurlijk voor de leesbevordering. Als iets duurder wordt, dan zal het niet bevorderlijk zijn om een boek te kopen. Dus wij zijn er geen voorstander van.

Mensen kunnen een petitie kunnen ondertekenen. Sowieso al ons personeel heeft die ondertekend, maar ook mensen die hier komen zijn het met ons eens. Dus het wordt ontzettend veel ondertekend.”

Leesvaardigheid daalt

Na de zomervakantie is het weer hard werken voor de taalbevorderaars in het land. De leesvaardigheid staat onder druk, merkt ook Mirjam. “Je ziet dat vooral jongeren onder de 15, dat dat wel dramatisch afneemt. Dus dat is ook iets waar wij ons als bibliotheek heel erg op richten. Dat is met name leesbevordering en dat jongeren plezier krijgen voor het lezen. Dus dat is ook een van onze belangrijke taken.”

Voor Mirjam is het gissen naar de exacte reden dat jeugd minder leest. “Daar zijn allemaal ideeën over. Er zijn mensen die zeggen dat ze alleen nog maar op social media zitten. Maar misschien heeft het iets met het onderwijs te maken, dat het gewoon niet meer leuk is om te lezen. Eigenlijk zou iedereen voor het plezier weer in het lezen terug moeten krijgen. Je verliezen in een boek. Nou, en het echt gewoon leuk vinden om een boek te pakken en daarmee aan de slag te gaan