Toeristenbranche is klaar met nat voorjaar: “de Duitsers vinden het Scheiße”

0

Al gloort er – wat droog weer betreft – hoop aan de horizon, het natte voorjaar wordt niet meer goedgemaakt. Wij gingen een rondje door de regio om bij ondernemers te peilen hoe zij dit natte voorjaar hebben ervaren.

Het feit dat niet iedereen staat te springen om hun verhaal voor de camera te doen, wijst er al op dat het moeilijke tijden waren voor sommige ondernemers. Zo hebben ijskramen nog maar weinig klandizie gehad. Andere zaken draaien beter. Een lectuurwinkel die we naar de zaken vroegen laat weten het druk te hebben gehad.

Brugwachter moet wachten

In Lemmer moet Jimmy Ramauean nu zelf wachten op boten. Hij is brugwachter van de Blokjesbrêge, in het centrum van het dorp. “Het is tot nu toe een slecht jaar, met veel bewolking en regen. Er zijn daardoor minderen toeristen.” Ramauean schat dat er zo’n 25 procent minder boten de brug zijn gepasseerd. “En als ik vraag hoe het de toerist bevalt dan roepen ze: Scheiße”, lacht Jimmy, doelend op alle neerslag van de afgelopen weken.

Een heel ander beeld schetst Peter Bijlsterveld. Hij heeft even verderop een horecazaak en hij heeft juist méér gasten over de vloer gehad. “Ja, dat klinkt als een tegenstrijdig antwoord. Misschien ligt het aan mijn zaak. Maar als ik kijk naar de afgelopen zes jaar, dan heb ik het dit voorjaar veel drukker gehad.”

Peter Bijlsterveld denkt dat er vooral meer toeristen naar Lemmer zijn gekomen die geen boot hebben. “Ik heb veel Japanners gezien, maar ook Amerikanen en Italianen. Ze komen echt overal vandaan. Ik grap wel eens dat het hier op Giethoorn begint te lijken. Ergens op de wereld is Lemmer goed gepromoot.”

Het centrum van Lemmer ontvangt dit voor jaar veel minder boten (foto: Radio Spannenburg, Ronald van der Pol)

Minder mensen met de pont

Over het algemeen kijkt de horeca naar een heel seizoen en niet naar een paar goede of slechte weken. “Vorig jaar hebben we een zeer goede juni-maand gehad” zegt Froukje van Keimpema van de fietspont en theeschenkerij in Vegelinsoord. “Maar ja, daarna hadden we die zomerstorm in juli en het vervolg was niet veel beter. Er is soms geen pijl op te trekken. Wij merken wel dat de verkoop op het terras op dit moment veel minder is. Ook het inplannen van personeel is een uitdaging en vraagt wel eens wat flexibiliteit van de hulptroepen. Of je moet zelf wat harder of vaker” aldus Van Keimpema.

Het is nog te vroeg om conclusies voor het hele seizoen te trekken. Froukje: “Eén drukke maand kan een heel jaar goed maken, we moeten rustig blijven en in gedachten houden ‘het komt zoals het komt’, Wij hebben de tijd om de schade weer in te halen. Mensen van bijvoorbeeld de Fietselfsteden of de Slachte-Marathon moeten het op 1 dag doen. Echt jammer dat het dan pet-weer is.”

Niet meer nat op de camping

In Sloten zijn we op bezoek op het recreatiepark van Klaziena van der Zee. Bij haar is het ook rustig geweest op de camping. “Gelukkig wordt het weer nu beter, maar het is hier nog steeds rustig. We hebben veel last van het weer gehad. De velden zijn nu eindelijk droog, maar we hebben mensen hier met de trekker van het veld moeten halen.”

Wat volgens Klaziena ook niet meehelpt is de beeldvorming van de problemen. “Mensen denken dat het op alle campings in Nederland nu nat is, maar je ziet dat het bij ons gewoon droog is. Dat laten we dan ook weten op social media, we hopen dat mensen dan niet annuleren.”

Toch laat Klaziena de moed niet in de schoenen zakken. “We zijn een weersafhankelijk bedrijf. Als bedrijf moet je daarop inspelen. Zo hebben we wat acties en daar proberen we dan mensen enthousiast te maken.”