Bioscoopeigenaar voelt zich in de steek gelaten door gemeente

0

De bioscoop in Heerenveen gaat dicht. Inwoners uit het dorp en wijde omgeving zijn daardoor aangewezen op de bioscoop in Sneek. Het nieuws slaat op sociale media in als een bom. Wat is het verhaal achter de sluiting?

Hans Bosma heeft sinds november 1997 de bioscoop en staat uitgelaten in de lege gang naar de zalen. “Het is jammer genoeg niet meer mogelijk om de exploitatie rendabel te krijgen. De kosten voor bijvoorbeeld energie en personeel zijn te ver opgelopen.”

Betaald parkeren richt schade aan

De emoties zijn goed af te lezen op het gezicht van Hans Bosma. “Ach, ik voel een beetje teleurstelling, maar ook boosheid.” Wat Bosma vooral dwarszit is het parkeerbeleid in Heerenveen. “Er wordt hier door veel mensen geklaagd over het betaald parkeren. Maar daar wordt niks mee gedaan. Ik denk dat dit beleid grote schade toebrengt. Ik voel me in de steek gelaten door de gemeente, maar er zijn momenteel meer ondernemers die dat ervaren.”

Daarnaast doet ook de concurrentie de bioscoop de das om. “Grote partijen zoals Pathé hebben miljoenen om luxe artikelen en uitstraling te kunnen betalen. Dat kunnen wij niet.”

De kassa van de bioscoop blijft voorlopig dicht (foto: Radio Spannenburg, Ronald van der Pol)

Doorstart

“Over de doorstart kan ik nog vrij weinig zeggen. We hebben vrijdag een gesprek met een partij die mogelijk een doorstart wil doen. Zoals ik het begrepen heb, moet de bioscoop nog even blijven bestaan.”

Behoeftes van publiek zijn anders

De reacties die Bosma krijgt via social media doen hem goed. “Ik ben blij met de reacties dat we gemist zullen worden. We hebben ook veel hoogtepunten meegemaakt. Maar goed, we zitten nu in een dieptepunt. Na de coranapandemie zijn de bezoekersaantallen niet meer gestegen. De behoeftes van het publiek zijn ook veranderd. Vroeger ging je ’s avonds naar de bioscoop. De zaal zat vol, ondanks de film die draaide. Nu houdt het met vijftig klanten op.”