Brian geniet nu het nog kan van de brug in Rottum

0

“Haha, dit is eigenlijk niet de bedoeling,” lacht brugwachter Brian Notenbomer. Met een noodgang rijdt er nog snel een auto onder de neergaande slagbomen van de Rotummerbrug door. “Het gebeurt regelmatig. Mensen vertrekken vaak te laat.”

We zijn op bezoek bij één van de laatste provinciale bruggen waar nog een brugwachter op actief is. Brian bedient hier niet alleen de Rottumerbrug, maar ook de Jouster Brug en Nieuweschoot. Het hoogseizoen staat voor de deur, dus er is werk aan de winkel. Normaal kom je als buitenstaander niet bij de brugwachter in de controlekamer, maar voor Radio Spannenburg heeft Brian een uitzondering geregeld.

Het gebeurt regelmatig dat automobilisten de rode lichten negeren. (foto: Radio Spannenburg, Darshan Boerema)

Brian, hoe werkt zo’n brug nou precies?

“Ik heb hier een groot paneel met allemaal knoppen en beeldschermen waarop ik de andere bruggen kan bekijken. Kijk, bij Nieuweschoot ligt een boot te wachten, dus draai ik aan deze knop. Daardoor gaan de verkeerslichten veranderen. Zo ziet de scheepvaart welke route voorrang krijgt. En het openen van de brug gaat heel eenvoudig, dat gaat automatisch met de knop Brug op.”

Wat is er zo leuk aan dit werk?

“Een kennis van mij was brugwachter. Daar kwam ik regelmatig op koffie. Uiteindelijk heb ik gesolliciteerd en nu zijn we acht jaar verder. Geen dag is hier ook hetzelfde. Je maakt bijzondere dingen mee. Zo is er een keer een verward persoon hier in het water gesprongen. Ik heb ook een keer een storing meegemaakt. Dan krijg je helaas minder leuke woorden naar je oren geslingerd. Maar ik zie het als een bedreiging naar mijn beroep en vat het niet persoonlijk op. Maar goed, er zijn ook leuke mensen natuurlijk. Je bent een ambassadeur van de provincie.”

Brian Notenbomer is brugwachter bij de Provincie Fryslân (foto: Radio Spannenburg, Darshan Boerema)

Hoe ziet de toekomst van de brug bij Rottum eruit?

In Leeuwarden staat de grote bediencentrale. Hier worden 27 bruggen bediend. Deze brug wordt qua techniek nog niet verhuisd. In de zomer is het niet mogelijk om te verhuizen, want dan zijn ze in bedrijf. Je houdt dus alleen de winterperiode over om bruggen te verhuizen en dat is veel werk. Per seizoen kunnen maar drie tot vier bruggen omgezet worden. Maar ook deze brug is in de komende jaren aan de beurt.”

Wat kunnen mensen doen de brugwachter een handje te helpen?

“Mensen die stilstaan vallen niet op. Dus eigenlijk moeten mensen duidelijk laten merken wat ze van plan zijn om te doen. Vooral als ik het via de camera’s moet waarnemen.”