De Paedwizer zamelt meeste e-waste bij elkaar en mag naar Swimfun

0

Met een totaal van 3.060 ingezamelde elektronische apparaten is CBS De Paedwizer uit Sint Nicolaasga de winnaar van de E-Waste Race De Fryske Marren geworden. Wethouder Luciënne Boelsma was op donderdag aanwezig bij de prijsuitreiking.

Op het schoolplein mocht Jeen de cheque van de wethouder in ontvangst nemen. Hij is trots op het resultaat. “Wij hebben geld gewonnen! We hebben voor deze race kapotte apparaten ingezameld. Samen met m’n opa heb ik van alles opgehaald zoals kabels en oude koffiezetapparaten.”

Leerlingen van CBS De Paedwizer zijn door het dolle heen met hun prijs (foto: Radio Spannenburg, Darshan Boerema)

Leren scheiden

Wethouder Boelsma hoopt dat kinderen vooral bewuster omgaan met oude apparaten. “Niet alles kan in de restafvalcontainer. Als dat gescheiden wordt ingezameld, dan kunnen we de grondstoffen weer hergebruiken. Volgens mij weten de kinderen dat nu wel. En als de ouders goed luisteren naar hun kinderen, dan moet het goedkomen als de kinderen zeggen dat deze apparaten niet in de container mogen,” lacht Boelsma.

Uiteindelijk hebben tien basisscholen uit gemeente De Fryske Marren apparaten over een periode van vieren weken de e-waste ingezameld. In totaal zamelden de scholen met hulp van buurtbewoners 8.136 oude apparaten in.
CBS De Paedwizer heeft met de eerste plaats een geldbedrag van €400,- gewonnen en kan daarmee met de school naar Swimfun in Joure. OBS De Schakel in Rotsterhaule won de tweede prijs van €200,-, en OBS Twa yn Ien in Echtenerbrug kreeg met de derde plaats €50,-.