Lintjesregen in juni: burgemeester belde terwijl mevrouw Goedmakers in Afrika aan het werk was

0

Het was een ongebruikelijke donderdag op het gemeentehuis in Joure. Er werd namelijk een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt, die eigenlijk al op 26 april uitgereikt had moeten worden.

De reden: mevrouw A.M.C. Goedmakers was 5.000 kilometer verderop aan het werk. “Ik zat in Bissau, de hoofdstad van Guinea-Bissau,” vertelt Goedmakers. “Dat is een land net zo groot als Nederland, in West-Afrika. Ik ben daar actief in de bescherming van chimpansees. In de regentijd is het nauwelijks bereikbaar. Daar komt een grote groep chimpansees voor en die willen we beschermen.”

En toen belde de burgemeester…

“Ik had eerst niet door wie het was. Toen ik wist dat het om de burgemeester ging, dacht ik dat er iets ernstigs aan de hand was. Want waarom moet de burgemeester bellen? Toen kwam het echte verhaal. Dat vond ik wel heel bijzonder natuurlijk. Je staat ook een beetje paf. Want je weet niet precies wat je overkomt op zo’n moment.
Mevrouw Goedmakers kon ook niet snel de koffers pakken. “Nee, want ik moest daar het werk afmaken waar we mee bezig waren. Ik vond het ook niet heel erg dat ik er op de dag zelf niet bij kon zijn, want ik was daar heel druk bezig. Maar dit maakt het extra speciaal.”

Mevrouw Goedmakers krijgt alsnog haar Koninklijke Onderscheiding (foto: Radio Spannenburg, Darshan Boerema)

Geen verrassing, wel een mooie gelegenheid

Ook voor burgemeester Fred Veenstra is dit niet een alledaagse situatie. “Ja dat is bijzonder. We hadden dit jaar twee personen die in het buitenland zaten toen ze gebeld werden. Het is jammer dat ze er dan niet bij kunnen zijn, maar wij proberen een ander moment te vinden om het lintje alsnog uit te rijken. De verrassing is er af, maar we proberen er een mooie aangelegenheid van te maken.”

Lange staat van dienst

Mevrouw Goedmakers is donderdag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Goedmakers was van 1995 tot 2003 directeur bij Nuon, waar zij vele technologieën voor duurzame energie verder ontwikkelde. Ze was betrokken bij de grondlegging van duurzaam elektrisch vervoer en introduceerde het begrip natuurstroom. Samen met astronaut Wubbo Ockels ontwikkelde ze een auto op zonne-energie.
In 1995 richtte ze de Foundation Rural Energy Services op, die zonne-energie levert aan honderdduizenden mensen in Afrika. Tevens was ze van 1999 tot 2004 lid van het Europees Parlement en speelde een belangrijke rol in diverse EU-initiatieven.
Sinds 1972 is mevrouw Goedmakers actief in diverse maatschappelijke organisaties en momenteel is ze afdelingsvoorzitter van de PvdA De Fryske Marren.