Door ouderinitiatief toch weer jeugdvoetbal bij FFS

0
FFS Vegelinsoord (foto: Radio Spannenburg, Henk Jansen)

Na een seizoen van afwezigheid zullen er op het voetbalterrein van FFS in Vegelinsoord na de zomerstop weer kindergeluiden te horen zijn. Secretaris Antsje Minnema-Luinenburg is behoorlijk in haar nopjes hiermee.

“Volgend jaar start er een groepje kabouter voetbal. Voor de leeftijd 3 tot 7 jaar is dat spelenderwijs leren voetballen. Dit is een initiatief van ouders die zelf ook spelen bij FFS en die de kinderen (nog) niet bij een grotere voetbalvereniging willen hebben. We hopen dat dit uitgroeit tot een groepje die kan deelnemen aan de competitie. Bijvoorbeeld JO7. Hier spelen de kleinsten een aantal zaterdagen een 4 x 4 toernooitje tegen omliggende verenigingen.”

Voetbal laagdrempelig maken

“Voor de beginnende voetballer (en ouder) is voetballen bij FFS ideaal, het is gemoedelijk, laagdrempelig. Daarbij is de contributie een stuk aantrekkelijker dan omliggende dorpen” aldus Minnema-Luinenburg.

“FFS staat bekend om zijn gezelligheid en als een plek waar in overleg veel kan en mag. Tegenstanders komen graag naar Stobbegat om te voetballen. Of dit nu op de vrijdagavond is bij de 7×7, op de zaterdag bij de dames en jeugd of op zondag bij de heren senioren. Er moet na de wedstrijden veel ‘nagepraat’ worden.”

Sportpark Vegelinsoord (foto: Radio Spannenburg, Henk Jansen)

Jeugd ging naar Joure

Hoe was het de afgelopen jaren bij FFS? “Vorig jaar hebben we voor het eerst geen jeugdteam gehad. We hadden dat jaar ervoor twee teams. Maar omdat er in  de JO11 8×8 wordt gespeeld, waren er niet genoeg om dit team door te zetten. In principe zou het andere jongere team doorgaan, maar er haakten op het laatst toch nog enkele af. De overige spelers zijn toen naar Oudehaske gegaan, waar ze nu ook naar school gaan. Het is lastig om genoeg spelers in dezelfde leeftijdsklasse te krijgen en zo een team op de been te krijgen”, zegt Minnema-Luinenburg.
“Tegenwoordig gaat de jeugd óf naar Joure, óf naar Oudehaske op school en willen dan toch bij vriendjes voetballen. Ook de kinderen in omliggende dorpen gaan tegenwoordig naar Joure naar school. Bij andere kleinere verenigingen zie je veelal samenwerkingen voor de jeugd ontstaan. Akkrum, Oldeboarn, RVLC (Renado, VVI, Langweer) etc. In dat opzicht is het een wonder dat er zolang wél jeugd is geweest bij FFS.”

Spelenderwijs leren

Erika Oenema-van den Brink is oud-jeugdleider en trainer. Ze is blij dat de jeugd een doorstart krijgt in Vegelinsoord. “Ik denk dat de kracht van FFS is dat plezier voorop staat. Uiteraard willen we winnen, maar spelenderwijs leren voetballen bij een club waar we de jongste leden net zo belangrijk vinden als het 1ste en dat ook uitstralen. En waar met overleg binnen de club heel mogelijk is en meegedacht word. Het is niet voor niks dat veel jongens en meiden die hier in de jeugd hebben gespeeld bijna niet kunnen wacht totdat ze weer 15/16 jaar zijn om dan weer terug te komen naar FFS.”

Oenema-van den Brink is inmiddels leider bij FFS-1 en heeft ondertussen spelers in haar selectie die als pupil nog bij haar zijn begonnen.