Kapitein en uitbater van Simmerwille zijn nu al dikke vrienden

0

De eerste afvaarten van de gerenoveerde Simmerwille zitten er inmiddels op. Met kapitein Jan Douwe Tiemersma uit Franeker en uitbater Jelmer van Gelderen staat er een vrolijk duo op de bekende Jouster rondvaartboot.

Dat de sfeer er goed in zit, merk je aan het praat van de mannen. Tiemersma, die van oorsprong op de binnenvaart zat, kreeg jeukende handen toen hij hoorde dat Jelmer van Gelderen een kapitein zocht. “Ik kende het verhaal van de familie Brouwer en vond dat ik moest helpen nadat Jannie Brouwer overleed. Ik heb gebeld en daar heb ik tot nu toe nog geen spijt van,” lacht Tiemersma. “Jelmer en ik kennen elkaar nu een paar maanden en het is net alsof we elkaar al jaren kennen. Dat is heel bijzonder.”

De Simmerwille (foto: Lennard Jan Geerts)

Jelmer van Gelderen kan dan ook eerlijk zeggen dat hij heel blij is met kapitein Tiemersma. “Hij doet ontzettend zijn best. In de communicatie is hij duidelijk. En de gasten vinden hem fantastisch. Z’n moeder is geboren in Broek-Zuid, dus hij kent de regio ook op z’n duim. Ik zocht iemand die veel kon vertellen en sociaal is. En dat is gelukt.”
Helaas komt van dat vertellen nog niet zoveel terecht omdat de microfoon op het schip nog niet werkt.

Hoe vaart het schip nu?

Kapitein Tiemersma heeft het schip kritisch geïnspecteerd. “Het schip trilde eerst. Op de helling in Franeker ben ik er een ronde omheen geweest. Er zat ruimte op de schroefas en er was wat met het roer. Maar nu vaart hij lekker. Hij draait heerlijk om z’n as. Alleen met de wind op de ‘kont’ is het schip wat vervelend.”
Gelukkig krijgt de kapitein dan hulp van Jelmer. “Hij heeft er aardigheid in en hij vindt het leuk om te leren.”

Jan Douwe Tiemersma achter het roer (foto: Lennard Jan Geerts)

Zelf achter het roer

Jelmer van Gelderen heeft z’n oorsprong in de horeca zitten. Toch wil hij leren hoe zo’n schip werkt. Daarom heeft hij opnieuw de schoolboeken erbij gepakt en is hij gaan studeren. Met kapitein Tiemersma als ervaringsdeskundige treft Jelmer in hem een goede docent. “Ik ben nu lichtmatroos en volg de studie, dan voldoe ik straks aan alle eisen. Hiervoor heb acht jaar gestudeerd, dus ja, dan kan ik nog wel een keer de boeken in.”

De Simmerwille (foto: Lennard Jan Geerts)

Authenticiteit blijft

Wie het schip nu ziet varen over de Friese meren, ziet direct dat de Simmerwille opgeknapt is. Jelmer: “De verf zit er mooi op. En volgend jaar wordt het houtwerk en de elektriciteit aangepast. Maar van binnen blijft het schip karakteristiek. Wij vinden dat zoiets bij een salonboot hoort en het ademt de Jouster geschiedenis. Je kan hier prima een feestje op houden, maar het wordt zeker geen partyboot.”