Reusachtig piratenschip dit jaar bij Friese Ballonfeesten

0
Dit jaar is er onder meer een reusachtig piratenschip (foto: Friese Ballonfeesten)

De lucht boven Joure zal over ruim vier weken weer bezaaid zijn met tientallen heteluchtballonnen. Ballonvaarders uit binnen- en buitenland komen dit jaar naar ‘Balloon City’ om mee te doen aan de Friese Ballonfeesten, die vanaf 24 juli gehouden worden.  

De zogenoemde ‘Special Shapes’ springen het meest in het oog. Dat zijn heteluchtballonnen met een andere vorm dan de standaard omgekeerde regendruppel. Dit jaar is er onder meer een reusachtig piratenschip te zien. De ballon is 31 meter hoog, 35 meter lang en 16 meter breed.  

Bestuurslid Gerben Veenstra van de Friese Ballonfeesten is blij dat de ballon dit jaar Joure aan doet. “In het Friese merengebied zijn we wel gewend om grote boten te zien, maar dat ze ook door de lucht zweven is even wat anders”, lacht hij. “Vergeleken met deze ballon vallen zelfs skûtsjes in het niet.” 

Ballonspotter Arjen Visser kijkt ernaar uit om het schip te zien. “Dit is een van de spectaculairste ballonnen van Europa op dit moment. Heel leuk dat deze ballon naar Joure komt”, zegt Visser, die iedere zomer meerdere ballonevenementen in binnen- en buitenland bezoekt. 

(foto: Friese Ballonfeesten, Imka Westerhuis)

Het weer 

Maar of de ballon ook daadwerkelijk in de lucht gaat, is afhankelijk van het weer. “Het mag niet te hard waaien”, weet Visser. “Dan kan het opstijgen en het landen niet veilig verlopen. Ook mag het niet te hard regenen.” 

Bij de Ballonfeesten weten ze daar alles van. Vorig jaar konden op twee van de vijf dagen de ballonnen niet de lucht in. Ondanks het natte weer van de afgelopen tijd houdt bestuurslid Veenstra hoop voor dit jaar. “De ballonvaarders willen niets liever dan de lucht in gaan. De veiligheid staat natuurlijk voorop, maar als er een kans is om op te stijgen, zullen de ballonvaarders die zeker pakken.” 

Tijdens de Ballonfeesten staat de flight-director van het evenement constant in contact met meteorologen van het KNMI. Zo krijgen de piloten steeds actuele informatie over de weersomstandigheden en kunnen ze een goede afweging maken of het veilig is om op te stijgen.  

Gratis toegang blijft

Sinds een aantal jaar is het evenement gratis te bezoeken. “Wij vinden het een mooi idee dat ook mensen met een smalle beurs de magie van het opstijgen van de heteluchtballonnen kunnen ervaren”, zegt Veenstra.  

De Ballonfeesten zijn dit jaar van woensdag 24 tot en met zondag 28 juli. Het evenement vindt plaats op de Nutsbaan aan de Harddraversweg in Joure.