Rondje Friesland levert €17.233,- op voor Wensambulance

0

Zaterdag deden vijftig deelnemers mee aan Rondje Friesland 2024. Daarmee werd geld ingezameld voor de stichting Wensambulance Noord-Nederland. Bij de finish in Bolsward werd het ingezamelde bedrag van €17.233,- euro bekendgemaakt.

De tocht van 312 kilometer is ieder jaar iets anders. Zo is vorig jaar voor de exacte provinciegrens gekozen. En die afstand, 312 kilometer, wordt dit jaar gefietst over een iets andere route. Hierbij is gekozen om door vijf provincies te fietsen. Naast Friesland zijn dat Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland.

De verzorgingspost in Lemmer (foto: Radio Spannenburg, Ronald van der Pol)

Warm onthaal op verzorgingspost

Rond half vijf kwamen de deelnemers aan in Lemmer. Op het parkeerterrein bij het Woudagemaal staat de verzorgingstent klaar om de deelnemers te ontvangen. Sjouke de Jong heeft fruit, drinken en andere nuttige zaken op zijn tafel uitgestald. “Ze blijven hier maar een kwartier, en dan gaan ze er weer als een speer vandoor.”

De deelnemers fietsen onder motorbegeleiding gemiddeld 28 kilometer per uur. Voor deelnemers die de hele rit teveel van het goede vinden, is het ook mogelijk om stukjes mee te fietsen. Zo stappen er in Lemmer enkele deelnemers nog op de fiets voor de laatste 41 kilometer naar Bolsward.

Wensambulance blij met donaties

De wensambulance rijdt de hele dag mee (foto: Radio Spannenburg, Ronald van der Pol)

De Wensambulance Noord-Nederland verzorgt een dagje uit voor mensen die niet al te lang meer te leven hebben. Richard Cordemeyer rijdt samen met z’n collega Aise van Beets de hele dag mee. “We hebben geld nodig om dit te kunnen doen. We kunnen bestaan dankzij donaties. Daarmee kunnen we mensen die in de laatste fase zitten, de dag van hun leven geven. We zijn dan ook ontzettend blij met het geld dat vandaag bij elkaar wordt gefietst.”

Met het opgehaalde geld wil de Wensambulance Noord-Nederland een rolstoel met extra brede banden aanschaffen. “Als we naar het strand gaan, levert dat soms wel eens problemen op. Hetzelfde zien we als we de natuur in gaan. Daar zijn we druk over aan het nadenken hoe we dat aan kunnen pakken,” zegt Richard.

Lange tocht

Een van de deelnemers is Marcel van der Veen. Van de kuiten heeft hij na 271 kilometer nog geen last, maar z’n schouders begint hij wel te voelen. “Qua snelheid is het niet moeilijk, maar het is wel een lange tocht. Het weer is gelukkig goed, maar dit laatste stukje is in de wind.”

De meeste donaties zijn binnengekomen via vrienden, families en bedrijven waar de fietsers werken. “We hebben van tevoren wat reclame gemaakt en diverse bedrijven hebben ons gesponsord. Daarbovenop hebben we zelf als fietsers onze eigen kennissen gevraagd om te doneren,” zegt Marcel van der Veen.