Hoe de Zuid-Afrikaanse Stefan Jansen naar Friesland kwam om een single met Piter Wilkens op te nemen

0
Stefan Jansen met Piter Wilkens in Heeg (foto: Radio Spannenburg, Henk Jansen)

Sinds een kleine vier jaar klinken met regelmaat Zuid-Afrikaanse muziek door de ether. Wat ooit begon als grap tussen programmamakers van Radio Spannenburg, is voor muzikant Stefan Jansen uitgegroeid tot een serieus verhaal. Deze week kwam zijn single Reis van ’n Musikant uit, welke hij samen met Piter Wilkens maakte.

We hebben het over het voorjaar van 2020 als Anne van de Berg en Oane de Jong in hun radioprogramma Country Folk & Rock ’n Roll voor het eerst muziek van een Zuid-Afrikaanse zangeres draaien in hun zaterdagmiddagprogramma. Inwoners van De Fryske Marren zitten midden in de coronapandemie en mogen niet te veel naar buiten.

Via de sociale media wordt er contact gezocht met artiesten uit het Zuidelijkste Afrikaanse land om inwoners het gevoel te geven eropuit te kunnen. De Radio Spannenburg collega’s maken er onderling een soort competitie van wie de mooiste muziek kan vinden en het snelst reactie kan krijgen uit het verre land.

Stefan Jansen (links) in de studio van Radio Spannenburg (foto: Radio Spannenburg, Henk Jansen)

Verzoek van Stefan Jansen om naar De Fryske Marren te komen

In de winter van 2022 krijgt Henk Jansen een vraag vanuit Zuid-Afrika van de singer-songwriter Stefan Jansen (geen familie, red.) “As ek in die omgewing is, kan ek na jou radiostasie toe kom vir ’n onderhoud en ’n klein optrede?” Met een “jazeker” dacht Henk er vanaf te zijn, “daar horen we nooit meer wat van”

Tot in het voorjaar via de WhatsApp het bericht verscheen. “Wat pas jou die beste? iewers in Junie of Julie?” Bij navraag bleek Stefan in Zwitserland te zijn. “En dat was in perspectief redelijk in de buurt”, zegt Henk Jansen.

Van optredens naar single met Piter Wilkens

Midden juni 2022 is Stefan Jansen met de trein van Bern naar Heerenveen gereisd. Henk Jansen had vier optredens geregeld in De Fryske Marren en omgeving. “We gingen naar Vegelinsoord, waar we welkom waren in de Sethage. Daarna konden we naar het Inside-Out Festival in Joure en mocht Stefan optreden in Heeg bij CMV Crescendo, zij hielden een concert aan het water,” vertelt Henk Jansen.

In Heeg was Stefan niet de enige gast, Piter Wilkens was die andere gast. Dit zou het begin worden van het jongensboek ‘De Avonturen van Stefan Jansen‘. Maandag 17 juni werd de single Reis van ’n Musikant uitgebracht, de eerste officiële opname van een Afrikaans-Fries lied. Stefan Jansen en Piter Wilkens zingen over hun raakvlakken als singer-songwriters in hun moedertaal.