Nieuwe gevel aan Schulpen is “geschenk aan Lemmer”

0
De gevel is teruggebracht naar de staat zoals het was in de 19e eeuw (foto: Radio Spannenburg, Ronald van der Pol)

Begin dit jaar is begonnen met het opknappen van de gevel aan de Schulpen 4 in het historische centrum van Lemmer. De gevel van de voormalige bank wordt teruggebracht naar de staat zoals het was in de 19e eeuw. Het gebouw is uit de toon gevallen. Lemster Jaap van Rhee heeft als doel om zoveel mogelijk historie in zijn woonplaats terug te brengen in het straatbeeld en deed de verbouwing dan ook als cadeau.

Jaap van Rhee over het waarom van de verbouwing

“Mijn doel was vanaf het begin om uitsluitend de gevel te veranderen,” vertelt Jaap. “Toen ik hier bijna vijftig jaar geleden kwam wonen, viel die moderne gevel mij meteen op. Het paste gewoon niet in het straatbeeld. In de jaren zeventig werden veel oude, mooie gebouwen vervangen door moderne constructies, wat niet altijd de beste keuze bleek.”

Nieuwe bestemming voor de winkel

Naast het herstel van de gevel, heeft Jaap plannen om de rest van het pand een nieuwe bestemming te geven. “Het is een oppervlakte van zo’n 400 vierkante meter, geschikt voor diverse soorten winkels,” zegt Jaap. “Ik hoop dat een landelijke keten, bijvoorbeeld een schoenwinkel, zich hier wil vestigen.”

Het werk aan de gevel is bijna voltooid en Jaap verwacht dat de ruimte binnen enkele weken klaar is voor verhuur. “We maken de vloer glad en dan is het pand casco verhuur-klaar,” legt hij uit. “Daarna ga ik wellicht via een landelijke makelaar op zoek naar geïnteresseerde partijen.”

Vanuit de nieuwe woning heb je uitzicht over het centrum van Lemmer (foto: Radio Spannenburg, Ronald van der Pol)

Woning met uitzicht

Boven de winkelruimte zal een ruime woning met uitzicht op de oude sluis en het centrum worden gerealiseerd. “Het wordt een grote woning met twee à drie slaapkamers, een badkamer, en een keuken. We zullen alles vernieuwen, super isoleren, en voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. Dit project duurt nog een half jaar tot driekwart jaar,” aldus Jaap.

Het restauratieproces heeft veel aandacht besteed aan details, zoals het gebruik van natuursteen en karakteristieke, ronde kozijnen. “We hebben geprobeerd om de gevel zoveel mogelijk identiek te maken aan het oorspronkelijke ontwerp,” zegt Jaap.

Hoewel Jaap zelf niet van plan is om in de gerenoveerde woning te gaan wonen, kijkt hij tevreden terug op het project. “Ik ben blij dat dit allemaal gelukt is. Wat betreft toekomstige projecten, hoop ik dat er nog iets op mijn pad komt en dat ik de tijd krijg om het uit te voeren.”

Lemsters zijn blij met Jaap

Passanten die we spraken zijn blij met het opknappen van de gevel. “Ik vind het hartstikke mooi. Het wordt weer de gevel zoals het vroeger was,” vertelt een vrouw. “Ze hebben vroeger veel kapot gemaakt in Lemmer, maar dit wordt prachtig.” Een ander spreekt over “een fantastisch geschenk van Jaap aan Lemmer.”