Overlast van jeugd in bibliotheek valt in regio reuze mee

0

Onlangs was in het landelijke nieuws dat in de bibliotheken in de grote steden in Nederland de laatste jaren steeds meer overlast is ontstaan door jongeren. Maar geldt dat ook voor onze regio? Nee, is het antwoord van de bibliotheken.

Mirjam Bakker van Bibliotheken Mar en Fean

Jongeren Heerenveen gedragen zich braaf in de bibliotheek

Mirjam Bakker, manager fysieke bibliotheken van de twaalf bibliotheken van Mar en Fean in De Fryske Marren, Heerenveen Súdwest-Fryslân, is van mening dat dat het bijvoorbeeld in Heerenveen best mee valt. “De jongeren van Heerenveen gedragen zich in de bibliotheek best braaf, ondanks dat Heerenveen wijken kent waar de bewoners overlast ervaren.”

Bakker herkent zich dan ook niet in het landelijk beeld dat bibliotheken dicht moesten, steekincidenten plaats vonden en er beveiliging moest worden geregeld.  “Natuurlijk komen ook jongeren wel eens in de bibliotheek in Heerenveen die soms wat baldadig zijn maar die worden dan door het personeel aangesproken en dan verdwijnen zij weer,” zegt Bakker. “Dat zijn dan de wat jongere jongeren, de opgeschoten pubers.”

Verschil tussen de grote steden en regio

Jongeren van nu hebben veel psychische problemen, zijn vaak door Corona geraakt en hebben te maken met verruwing van de samenleving. Blijkbaar speelt dat in de grote steden meer mee dan in Heerenveen.

Met verwarde personen weet het personeel wel om te gaan zolang zij niet agressief worden of medewerkers of bezoekers bedreigen.