Wiebrand van der Land over zijn eerste jaar: “Het is prachtig!”

0

De rol van stadsomroeper van Sloten wordt nu voor een jaar ingevuld door Wiebrand van der Land. Hij nam vorig jaar de ratel over van Pieter Haringsma. Hij sprak veertig jaar de inwoners en de bezoekers van de stad toe. Hoe kijkt Wiebrand van der Land terug op zijn eerste jaar? We vragen het hem in de Grutte Tsjerke.

“Het afgelopen jaar was één groot feest,” begint Wiebrand zijn verhaal. “Het begon met de Oldtimerelfstentocht. Daar stond ik met de zoon van Pieter te stempelen. En tussen toen en nu heb ik van alles mee mogen maken. Ik ben dorpsomroeper geweest bij een evenement in Woudsend, ik ben bij het Flaeijelfeest in Nieuwehorne geweest en ik geef in Sloten rondleidingen.”

In het dagelijks leven werkt Wiebrand bij een notariskantoor in Balk. Maar als hij z’n pak aantrekt, zit hij direct in z’n rol. “Ik kan goed acteren en mij in de rol verplaatsen. Mensen herkennen mij niet eens als ik mijn kostuum niet aan heb. Na een rondleiding kleed ik mij weer om en loop ik langs dezelfde mensen, maar ze weten niet dat ik het ben. Dat vind ik prachtig.”

Wiebrand van der Land (foto: Radio Spannenburg, Ronald van der Pol)

Op maat gemaakt pak

Het pak van Wiebrand is helemaal nieuw. De vrouwen van de modevakschool in Bakhuizen hebben het kostuum gemaakt. “Hij was vorig jaar precies op tijd klaar. Qua stijl zit er 120 jaar verschil in met het pak van mijn voorganger Pieter. Mijn pak is van 1720 en zijn kostuum was van rond 1600. De reden daarachter is dat ik een ander persoon ben dan Pieter. De dames van de modevakschool vonden dat ik daarom een ander kostuum moest krijgen.”

Geleerd van de rondleidingen

Het mooiste vindt Wiebrand de rondleidingen die hij mag geven in de stad. “Daar heb ik het meest van geleerd. Ik heb voor twee uren aan verhalen die ik kan vertellen, maar ik heb maar een uur. Daarom laat ik mij leiden door de vragen die gesteld worden. Zonder die vragen krijg je ook niet een goede klik met het publiek en ga je alles zelf vertellen. Maar het lukt prima!”

Voor de aanstaande zomer hoeft Wiebrand niet stil te zitten. Aanstaande zaterdag is het Sipelsneon in Sloten en vanaf 12 juli is er iedere vrijdagavond bij de molen de stadsschutterij. Wiebrand: “En mochten mensen mij daar niet goed zien, dan horen jullie mij wel!”