Even terug in de tijd, letterlijk en figuurlijk. 24 juli 2024 was de dag van het bruidspaar Sipke en Sonja in Joure op de historische Boerebrulloft. Een originele bruiloft zoals rond 1850 gebruikelijk was op een zonnige dag vol folklore, tradities en prachtige kostuums in Park Heremastate te Joure.
Een feest
De 4de woensdag in juli is de dag van de Boerebrulloft waar in het echt getrouwd wordt. En er werd Ja gezegd door Sipke Riemersma en Sonja van der Meer. Het was een mooie zonnige dag, alles tot in de puntjes verzorgd. Een feest om bij aanwezig te zijn, de bankjes in het park waren goed gevuld met bezoekers en in de tent stonden rijen gedekte tafels voor het bruidsmaal. Na het jawoord en het vrijlaten van de twee witte duiven en de verschillende dansen was het tijd voor het bruidsmaal.
Nieuwe voorzitster
Terwijl het bruidspaar en de gasten naar de gedekte tafels liepen werd er op het podium nog gedanst door de Oud West Friese dansgroep Weijdenes. Sita Hoekstra, ex voorzitster van de Boerebrulloft was nog goed bij stem voor een interview nadat Sita op het podium al achter de microfoon had gestaan. “De nieuwe voorzitster is Anneke van der Wal, als voorzitter moet je goed kunnen regelen. Alles goed op regel, alles aansturen, kaartjes, duiven, bruidspaar.” Anneke liep stage bij Sita.
Een heel kapitaal
Sipke en Sonja trouwden op de Boerebrulloft, “een bruidspaar moet alles wel voor elkaar hebben om te trouwen. Paarden, sjees een kostuum dat is een heel kapitaal.” Net als het bruidspaar en gasten was Sita gekleed in een kostuum uit 1860 gemaakt van natuurlijke linnen stof, “dat is heel lekker soepel draagt licht.”
Verschillende laagjes
Het kostuum van Sita is opgebouwd uit verschillende laagjes, “eerst een witte onderrok dan een Crinoline zodat de jurk wijd uit kan staan en daarover een bonte onderrok. De vrouwen liepen ’s morgens in de onderrok, pas ’s middags als ze weg gingen deden ze hun overrok er overheen. Ook zo met het jack, ze liepen eerst in het hemd en later deden ze het jack er over aan.” Zo’n drie kwartier tot een uur is Sita bezig met het aantrekken van haar kostuum.
Flodder
“Op het hoofd komt eerst een wit mutsje, dan een zwart mutsje. Daar een gouden oorijzer op, daar overheen de Floddermuts, deze is gebreid er zijn ook wel gekantkloste mutsen. Ik heb mutsspelden maar ook voorhoofdsspelden, er zitten 98 diamantjes in.” Om de Flodder mooi wijd uit te laten staan wordt het opgestijfd met stijfsel.”
Rijke boer
“Het was vroeger zo, hoe rijker de mensen waren hoe meer ze dat wouden laten zien dat ze dat geld ook hadden. En als een boer heel rijk was lieten ze ook gewoon de meid ’s middags met een zilveren oorijzer door het land lopen. Ze moest dan naar het dorp om brood te halen en dan werd er gezegd van; kijk!, die meid heeft een zilveren oorijzer op. Dat was dan van een rijke boer.”
Tijd voor het bruidsmaal
Echt even terug in de tijd met een stukje kostuumgeschiedenis verteld door Sita Hoekstra voordat ze naar het bruidsmaal gaat voor sûkerbôle en prôm-en-bôle en andere lekkerheden aan de lang gedekte tafels in de tent. “Prôm-en-bôle hoort wel echt bij de Boerebrulloft.”