Grut Ambassadeur Jacob van der Vaart, enthousiast over de Cursus Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân, “Hartstikke mooi wurk”

0
Sociaal geograaf Jacob van der Vaart. (Foto Radio Spannenburg, Nelie de Vries)

Zondag 10 november is de eerste van de vier lezingen, ‘Fryske boerderijen’ in de Open Museum Maand bij Mar en Klif. In het Bezoekerscentrum van Nationaal Landschap Zuidwest-Fryslân komt Jacob van der Vaart vertellen over de historie en bouw van boerderijen in de Zuidwesthoek. Jacob van der Vaart is van huis uit sociaal geograaf en grut ambassadeur van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân.

De Bedstee kamer bij Mar en Klif is ingericht voor de lezingen. Zondag zijn alle stoelen gevuld. Het koffiehoekje is achterin de zaal. (Foto Radio Spannenburg, Nelie de Vries)

‘Meet en greet’ Ambassadeurs

De lezing ‘Fryske Boerderijen’ van 10 november is volgeboekt, daar hoefden wij op de dag van het interview met Jacob van der Vaart niet lang over te praten. Wij spraken af in Blauwhuis in het café De freonskip waar in de ochtend de terugkomdag Ambassadeurs Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân had plaatsgevonden. Deze jaarlijks terugkerende ‘Meet en greet’ wordt goed bezocht door de Ambassadeurs die de cursus Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân, georganiseerd door Bezoekerscentrum Mar en Klif hebben gevolgd.

Tijdens de terugkomdag, Ambassadeurs Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân gaf Eddy Wymenga een lezing over ‘De natuur en landschap als basis voor onze toekomst’. Folders en gevelbordjes voor de ambassadeurs liggen op tafel. (Foto Radio Spannenburg, Nelie de Vries)

Verhalen vertellen en mensen wegwijs maken

In het interview (zaterdag in Gaastnijs te horen), verteld van der Vaart over zijn achtergrond, over de cursus en hoe hij bij Mar en Klif gekomen is. Jacob werd gevraagd om “als figuur op te treden die verhalen verteld en om mensen wegwijs te maken bij de cursus” In februari 2025 start de volgende editie en dan zal het de negende keer zijn dat van der Vaart in het team van 4/5 mensen meehelpt. “Hartstikke mooi wurk” vindt Jacob die voorheen in zijn werk bij de Fryske akademy landschap historisch onderzoek deed, veel lezingen gaf en cursusmateriaal maakte.

Met sjerp en oorkonde herkenbaar als Grut-Ambassadeur Nationaal Landschap Zuidwest Fryslan. vlnr Alice Booij, Jacob van der Vaart, Geartsje Postma en Tom Plattel tussen Geertje Bouma Posthuma en Iris Nutma. Ger Bosklopper mist op deze foto. (Foto november 2023 Radio Spannenburg, Nelie de Vries)

Sjerp en oorkonde

Jacob van der Vaart werd in 2023 samen met Alice Booij, Geartsje Postma, Ger Bosklopper en Tom Plattel in het zonnetje gezet, de grut ambassadeurs kregen een sjerp en een oorkonde zodat ze herkenbaar zijn als Grut – Ambassadeur Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Tijdens de jaarlijkse cursus verzorgen zij elk een onderdeel. De cursus wordt gevolgd door ondernemers, inwoners, bestuurders en allerlei andere geïnteresseerden in dit unieke landschap, staat op de website; https://nationaallandschap.frl/evenementen/ hier kan men ook alle informatie vinden van de activiteiten.

Een aantal ambassadeurs zet zich in als gids en zijn te boeken op de website https://nationaallandschap.frl/ambassadeurs/ ‘Leer het landschap kennen met een local’ De vraag ambassadeurs kregen een rugzak cadeau voor de herkenbaarheid. (Foto Radio Spannenburg, Nelie de Vries)

Positieve ervaring

“Mensen in de recreatieve sector meer kennis geven over de omgeving” voegt Jacob toe op de vraag voor wie deze cursus is. “Hoe meer je weet hoe meer je ziet, hoe meer je ziet hoe meer je geniet” is dan ook het motto van de Landschapscursus. “Als je meer informatie hebt en meer weet van je eigen omgeving, dan kijk je er met hele andere ogen naar. Dan wordt je omgeving ook veel rijker voor jezelf, en dat is dan als positieve ervaring” vult Jacob aan.

Jacob van der Vaart, met sjerp en oorkonde herkenbaar als Grut-Ambassadeur Nationaal Landschap Zuidwest Fryslan. (Foto november 2023 Radio Spannenburg, Nelie de Vries)