Het in 2004 gebouwde museum Belvédère in Oranjewoud is gelegen in het buitengebied van Oranjewoud, te midden van bossen en waterpartijen, midden in de natuur. Nu, na 20 jaar, is het museum te klein geworden. Bij de start ging men uit van een bezoekersaantal van 15.000 op jaarbasis. Inmiddels is het bezoekersaantal gestegen tot meer dan 45.000 per jaar.
Museum met landelijk aanzien
Albert Oost is de collectiebeheerder van het museum. Met een team van vrijwilligers zorgt hij voor de tentoonstellingsopbouw en de transporten van de schilderijen van particulieren of andere musea. Daarnaast is Albert verantwoordelijk voor de dependance afslag BHV voor jonge kunst in het museum Heerenveen in het centrum. Belvédère is een museum voor landschapsschilderkunst met landelijk aanzien. Meer dan 50% van de bezoekers komen van buiten de regio.
Museum wil uitbreiden met ambitieus plan
Het oorspronkelijke bouwplan uit 2004 is om budgetredenen destijds niet gerealiseerd. Dat plan was gebaseerd op een bezoekersaantal van 15.000 bezoekers. Inmiddels komen jaarlijks meer dan 45.000 bezoekers naar het museum. Bij de bouw was het wegens geldgebrek niet de bedoeling om een eigen collectie te hebben, maar door schenkingen van particulieren en aankopen beschikt het museum nu over meer dan 3000 werken. Daardoor is er een groot ruimtegebrek ontstaan en ‘barst het museum uit zijn voegen’.
Tekeningen voor de verbouw zijn gereed
Tekeningen voor de verbouw zijn nagenoeg klaar. Het is de bedoeling de expositieruimte 27 meter groter te maken en de kantoren voor het personeel met 12 meter. Daarmee ontstaat het langste museum van Nederland. Het restaurant wordt met een balkon 1.20 meter breder zodat er meer mensen kunnen zitten. Voorts komt er een ruimte voor multimediale kunst. Kunst is niet alleen schilderijen. Volgens de heer Oost ontwikkelt de kunstwereld zich voortdurend, is breder geworden, is dus niet beperkt meer tot schilderijen. Een groter museum met meer activiteiten brengt met zich mee dat uitbreiding van het personeelbestand van 6 personen met 1 of 2 personen moet worden uitgebreid. Het museum beschikt voorts over ongeveer 70 vrijwilligers.
De kosten van de verbouw nog niet rond
“De kosten van de verbouw bedragen minimaal 6 miljoen euro. Dat is meer dan het gebouw ooit heeft gekost. De gemeente Heerenveen en de provincie Fryslân hebben beide positief op gereageerd op de plannen. Maar de tijd zit niet mee.” Zo zegt Albert Oost. Gemeenten gaan sombere tijden tegemoet door kortingen op de geldstroom vanuit het rijk. Hij vindt dat door de provincie in het verleden te veel geld werd uitgetrokken voor incidentele evenementen in de culturele wereld. “Sinds 2018 is 74 miljoen voor feestjes van een jaar of een paar maanden uitgegeven. Het was beter geweest dat het geld besteed was in de infrastructuur van de museumwereld bij een paar belangrijke spelers.” Aldus de heer Oost. Eveneens is hij niet blij met de BTW verhoging van 9 naar 21%. Dit leidt tot minder bezoekers en minder omzet in de winkel. De heer Seerp Leistra, voorzitter van de Stichting Belvédère, ziet wel mogelijkheden voor Europese subsidie.