Heerenveens sprookje Sinterklaas voor de 78ste keer opgevoerd

0
Sinterklaassprookje in het Posthuis Theater. (Foto Radio Spannenburg, Douwe van der Kooij)

In het Posthuis theater is van 18 tot en met 21 november 2024 voor de 78ste keer het Sinterklaas sprookje in totaal 10 keer opgevoerd. Ruim 2.500 basisschoolkinderen van 30 basisscholen uit Heerenveen en omstreken genoten volop van dit prachtig hedendaags sprookje.

“Heibel in de speelgoedwinkel”

Het sprookje heet “Heibel in de speelgoed winkel”, geschreven door Janine van Doessellaere en gaat over een speelgoedwinkel van Ernesto waarmee het niet goed gaat. Zo slecht, dat hij de winkel zal moeten verkopen. De verwende Zavera, haar man Freek en buurman Boris Vis willen allemaal de winkel wel kopen, maar niet omdat het een speelgoedwinkel moet blijven. Zij hebben andere bedoelingen. Uiteindelijk zal alles goed komen en zal de speelgoedwinkel gered worden door middel van een filmpje op TikTok.

Sinterklaassprookje in het Posthuis Theater. (Foto Radio Spannenburg, Douwe van der Kooij)

Ook na 78 jaar nog lang niet genoeg van het sprookje

“Zolang er nog steeds nieuwe spelers zijn die er plezier in hebben om voor kinderen te spelen, en daarbij steun krijgen van de bouw- en naaiploeg, de technici en het Posthuistheater, heeft men nog lang niet genoeg van het sprookje.” Aldus Jolanda de Boer (speelster) en August de Jong (regisseur). De voorbereidingen beginnen al in februari, na de zomervakantie begint de ploeg al twee avonden per week te repeteren in een hele goede sfeer.

Sponsoring

Ondernemers en het bedrijfsleven sponsoren het geheel om dit financieel mogelijk te maken. Een landelijke supermarktketen trakteert de ruim 2.500 schoolgaande fans, na de voorstelling, op een gratis stukje fruit. Een speelgoedimporteur zorgt er voor dat de winkel met speelgoed wordt gevuld. Samen hebben ze besloten om na afloop van het sprookje al het speelgoed te doneren aan Ziekenhuis de Tjongerschans (voor de kinderafdelingen) en de Voedselbank Heerenveen (voor gezinnen met jonge kinderen).

Geen Fries taalgebruik

Bewust is gekozen voor de Nederlandse taal omdat de scholen al voor een groot gedeelte vernederlandst is onder de kinderen. “Als het sprookje in het Fries zou worden opgevoerd zou men de helft van de scholen kwijt zijn.” Aldus regisseur De Jong.

Reactie Sinterklaas

De Sint ondervond veel enthousiasme van de kinderen uit Heerenveen en omstreken. Daar kunnen anderen nog veel van leren. De goedheiligman had weinig tijd en moest snel weer verder. Een waarschuwing voor een burn out nam hij ter harte, maar met Yoga denkt hij veel problemen op te lossen.