Nieuw Van der Valk-hotel in Heerenveen krijgt vorm, omwonenden kritisch over verkeersdrukte

0
Hotel Van der Valk in Heerenveen. (Foto P.A.M. Teunissen architectenbureau.)

Na jaren van plannen maken, is er een voorstel voor de bouw van een nieuw Van der Valk-hotel in Heerenveen. Het hotel moet verrijzen aan de entree van de wijk Skoatterwâld, pal langs de A32.

Het hotel wordt 30 meter hoog en krijgt maximaal 140 kamers. Ook komen er een restaurant, congrescentrum en een bedrijfswoning voor de hotelmanager. Voor gasten is er straks ruimte om bijna 300 auto’s te parkeren.

Afgelopen week kregen omwonenden en belangstellenden voor het eerst een gedetailleerde inkijk in de plannen tijdens een inspraakavond in Thialf. Architect Robert van Houten van Teunissen Architectenburo presenteerde het ontwerp, en de gemeente Heerenveen en Van der Valk gaven uit over de procedure.

Wethouder: “Veel betrokkenheid en stevige discussie”

Wethouder Rolie Tromp over de plannen voor het hotel

Wethouder Rolie Tromp was tevreden over de opkomst tijdens de bijeenkomst. “We hebben vanavond zo’n 130 mensen mogen verwelkomen. Dat toont hoe betrokken de inwoners zijn bij de ontwikkelingen in hun omgeving. Dat waarderen we enorm,” aldus Tromp.

De avond stond vooral in het teken van het zogenaamde TAM-omgevingsplan, legt de wethouder uit. “Kort gezegd is dit een toevoeging aan het bestaande omgevingsplan, waarin we specifiek ruimte maken voor de bouw van het hotel. Als de gemeenteraad het plan vaststelt, kan Van der Valk een bouwvergunning aanvragen.”

Toch is het besluit nog lang niet definitief. “Omwonenden kunnen zienswijzen indienen. Die nemen we heel serieus mee in de besluitvorming. Daarna beslist de gemeenteraad of het plan wordt vastgesteld,” zegt Tromp. “Ook na die fase is er nog ruimte voor bezwaar en beroep, mocht het tot een vergunningaanvraag komen.”

Tromp hoopt dat de gemeente er samen met omwonenden uit te komen. “We zijn ons ervan bewust dat niet iedereen staat te juichen, maar we horen ook mensen die zeggen: wanneer begint de bouw nou eindelijk?”

Verkeersdrukte groot pijnpunt

Tijdens de bijeenkomst werd snel duidelijk dat de verkeerssituatie op en rond de Oranje Nassaulaan voor veel inwoners de grootste zorg is. Tromp erkent die zorgen, maar wijst op recente veranderingen. “De files van afgelopen tijd kwamen vooral door de afsluiting van de A7. Nu die weer open is, zien we de doorstroming verbeteren. Natuurlijk zijn er nog knelpunten, maar het is niet meer zo dat de hele wijk vaststaat.”

Over de verkeersdruk vanuit de wijk richting De Knipe is Tromp duidelijk: “We willen de toegangswegen naar Skoatterwâld vooral voor bestemmingsverkeer houden. Het is niet de bedoeling dat de wijk een sluiproute wordt.”

Dat het hotel met 30 meter hoogte een prominente plek in de skyline van Heerenveen gaat innemen, erkent de wethouder. “De gemeenteraad heeft eerder bewust gekozen voor hoogbouw op deze plek. Dit ontwerp is daar het resultaat van.”

De komst van het hotel heeft geen directe gevolgen voor vv Heerenveen, verzekert Tromp. “De voetbalclub blijft op de huidige locatie. De trainingsaccommodatie van sc Heerenveen is een ander verhaal, daarover lopen nog gesprekken.”

Kritische reacties van omwonenden: “Te druk en te gevaarlijk”

Meningen van omwonenden op de plannen

Tussen de presentatieborden in de zaal werden de zorgen en kritische geluiden van omwonenden en bezoekers al snel duidelijk. Vooral de combinatie van de verkeersdrukte, de veiligheid van fietsende kinderen en de parkeerproblemen rond vv Heerenveen en het afscheidshuis baren velen zorgen.

Een bezorgde buurtbewoner wijst op de verkeerssituatie tijdens drukke trainingsavonden en wedstrijddagen. “De toegangsweg naar vv Heerenveen is nu al een knelpunt. Als daar straks ook hotelverkeer bij komt, wordt het chaos. Zeker voor de veiligheid van de jongste voetballertjes moeten we daar heel goed naar kijken.”

Een andere aanwezig is tegen de komst van het hotel. “Op de Oranje Nassaulaan rijdt 36% van het verkeer al te hard. Als daar straks vrachtwagens voor het hotel bijkomen en nog meer verkeer van en naar het restaurant en congrescentrum, wordt het alleen maar gevaarlijker. Onze kinderen fietsen daar elke dag langs. Dat risico willen we gewoon niet.”

Een omwonende ziet vooral praktische problemen met parkeren. “Nu al staat het tijdens voetbalwedstrijden en bij het afscheidshuis helemaal vol. Mensen parkeren zelfs langs het fietspad. Als het hotel er komt, verdwijnt de huidige parkeerplek en wordt de overlast in de wijk nog groter. Dat kan gewoon niet.”

Bij de tafels is ook een vertegenwoordiger van vv Heerenveen aanwezig. Hij maakt zich vooral zorgen over de bereikbaarheid van de club. “Hoe gaat dat straks op zaterdagen? We hebben nu al te weinig parkeerplekken en de toegang is lastig. Als daar straks ook nog hotelverkeer bij komt, wordt het echt krap.”

Toch zijn er ook omwonenden die vooral kritiek hebben op de manier waarop de plannen tot stand zijn gekomen, zoals een directe buurman van het geplande hotel. “Ik heb mijn huis gekocht op basis van het toen geldende omgevingsplan. Nu wordt dat ineens zomaar aangepast. Dat voelt oneerlijk. Het is prima dat Van der Valk hierheen komt, maar niet op deze plek en zeker niet op deze manier.”

Van der Valk wacht af, gemeente hoopt op breed draagvlak

Hoewel de gemeente Heerenveen en Van der Valk hopen op een breed gedragen plan, is duidelijk dat de komst van het hotel nog op veel weerstand stuit. Tot half maart kunnen omwonenden en andere belanghebbenden hun zienswijze indienen. De gemeenteraad beslist voor de zomer over het aangepaste omgevingsplan. Mocht de raad instemmen, dan start de volgende fase: de vergunningaanvraag, waartegen eveneens bezwaar kan worden gemaakt.

Tot half maart kunnen omwonenden hun mening geven over het omgevingsplan dat de bouw van het hotel mogelijk moet maken.