
In Bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum is de expositie ‘Herinneringen aan de vergeten watersnood van 1825’ geopend. Deze tentoonstelling maakt deel uit van een breder herdenkingsjaar en biedt bezoekers de kans om meer te leren over de ramp en de blijvende impact ervan.
De verwoestende ramp van februari 1825
In februari 1825 werd bijna twee derde van Friesland getroffen door een zware noordwesterstorm en springtij. Het gevolg was een watersnood die grote delen van de provincie, inclusief de zuidwesthoek, onder water zette. De ramp veroorzaakte vele slachtoffers, verwoeste woningen en landerijen, en had langdurige gevolgen voor de regio.

De expositie bij Mar en Klif biedt een overzicht van de watersnood door middel van schilderijen, lino’s, grafieken, cijfers en foto’s. Fotograaf Kees Muizelaar fotografeerde locaties die in 1825 zwaar werden getroffen door dijkdoorbraken. Muizelaar zijn foto’s tonen de huidige staat van deze plekken en hoe de natuur zich sindsdien heeft hersteld. Bezoekers krijgen inzicht in de omvang van de schade, zowel voor de mensen als voor het landschap. Er worden ook video’s vertoond die de nasleep van de ramp en de wederopbouw documenteren.
Geschiedenis levend houden
De tentoonstelling is te bezoeken tot 18 oktober 2025 en maakt deel uit van een breder herdenkingsjaar rond de watersnood van 1825, die vaak wordt overschaduwd door de watersnoodramp van 1953. Naast de tentoonstelling organiseert Bezoekerscentrum Mar en Klif ook lezingen, waaronder op 13 april. Met deze expositie wil Bezoekerscentrum Mar en Klif de geschiedenis van de ramp onder de aandacht brengen en het verhaal van de getroffen regio delen. “Het water heeft altijd een grote invloed gehad op het leven in deze regio. We willen deze geschiedenis behouden voor toekomstige generaties,” aldus de organisatie.
Meer informatie over de tentoonstelling en de lezingen is te vinden op www.nationaallandschap.frl/expositie.