Nieuwe Ambassadeurs kijken met andere ogen naar het Friese landschap

0

Friesland is 49 Ambassadeurs van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân rijker. Dit werd gevierd in de Pollepleats in Westhem. Onder toeziend oog van gedeputeerde Sijbe Knol en Bezoekerscentrum Mar en Klif-directeur Iris Nutma ontvingen de cursisten hun certificaat en gevelbordje als nieuwe ambassadeurs van het landschap.

Interview met Iris Nutma

Het landschap beter leren kennen

De cursus, die inmiddels al 14 edities heeft gehad, biedt deelnemers de kans om het landschap beter te leren kennen, te begrijpen en het verhaal ervan door te geven. Dit jaar werden 49 nieuwe ambassadeurs opgeleid, waarmee het totaal aantal gecertificeerde ambassadeurs inmiddels op 425 staat.

Iris Nutma, directeur van Bezoekerscentrum Mar en Klif, vertelt over het belang van de cursus: “Het is prachtig om te zien hoe mensen zich verbinden met het landschap. Door te begrijpen waarom het landschap eruitziet zoals het doet, kunnen ambassadeurs het verhaal achter de natuur en de cultuur beter overbrengen. Dit maakt het landschap niet alleen betekenisvoller voor bezoekers, maar ook voor de mensen die hier wonen en werken.”

Een feestelijke afsluiting

De slotbijeenkomst werd traditiegetrouw afgerond met presentaties van de cursisten, die hun opgedane kennis deelden in korte presentaties van zeven minuten. De middag begon met een lezing door Zef Hemel, de zogenaamde ‘Wandelprofessor’, die zijn unieke visie deelde over het onthaasten tijdens wandelingen en het leren ‘leiden’ van het landschap op een meer poëtische manier.

Iris Nutma legt uit: “Zef Hemel kijkt op een poëtische manier naar het landschap. Hij leert mensen om door het landschap te lopen en het met andere ogen te zien. Het is bijzonder om te ervaren hoe zo’n benadering je anders laat kijken naar de omgeving.”

De deelnemers van de cursus (foto: Radio Spannenburg, Nelie de Vries)

Wat doen de Ambassadeurs na de cursus?

Als de cursisten hun certificaat hebben ontvangen, is de vraag: wat doen ze met hun opgedane kennis? Iris Nutma licht toe: “Het is aan de ambassadeurs zelf wat ze ermee doen. Sommigen delen hun kennis op verjaardagen of in hun werk, vooral als ze werkzaam zijn in de toeristische sector. Anderen gaan actief aan de slag als vrijwilliger bij Mar en Klif of begeleiden groepen door het landschap als ‘Vraag Ambassadeur’. Het gaat erom dat ze hun enthousiasme voor het landschap delen op een manier die bij hen past.”

Een groot gebied met een veelvoud aan verhalen

Het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân is een uitgestrekt gebied, legt Nutma uit: “Het gebied strekt zich uit tussen de A6 en A7, van de Afsluitdijk naar Sneek, Joure en Lemmer. Het is een gebied vol variatie, van historische landschappen tot moderne natuur, met volop mogelijkheden om nieuwe dingen te ontdekken.”

Een Cursus die de Verbondenheid met het Landschap Versterkt

Nutma kijkt met enthousiasme naar de toekomst van de cursus. “We gaan zeker door. Elk jaar organiseren we de cursus in het vroege voorjaar. Het programma bestaat uit lezingen, mini-excursies en een dagtocht per bus door het landschap. Uiteindelijk eindigen we altijd met deze slotbijeenkomst. We zien dat de cursus niet alleen bijdraagt aan de kennis, maar ook aan de liefde voor het landschap.”

Ze vervolgt: “Laatst liep ik door het bos bij Oudemirdum, op weg naar het Mirnser Klif, en opeens viel mijn oog op de greppels die daar doorbroken waren. Met de kennis die ik opgedaan heb, viel het me op dat de weg later is aangelegd dan het bos. Dat soort ontdekkingen maakt het landschap zoveel meer dan alleen maar een plek om doorheen te wandelen. Het verhaal van het landschap wordt zichtbaar, en dat maakt het des te mooier.”

“Wichtich foar it moaie Fryske lânskip

Gedeputeerde Sijbe Knol enthousiast over de middag en de cursus: “Kennis oer it lânskip en oer de eigen wenomjouwing is hiel wichtich by it behâlden fan it moaie Fryske lânskip. At men mear wit, past men der ek better op. Dêr draacht dizze kursus en de no sertifisearre kursisten oan by. En ik hoopje dat se dit ek dwaan bliuwe. De ambassadeurs meitsje it Nasjonaal Lânskip Zuidwest Fryslân bysûnderder, want mear te belibjen. Dêrtroch kinne minsken har hjir mear thús fiele as ynwenner, ûndernimmer en besiker.”

Of, zoals Iris Nutma het verwoordt: “Hoe meer je weet, hoe meer je ziet, hoe meer je ziet, hoe meer je geniet.”