Nieuw busstation Heerenveen is veiliger maar ook ‘ontzettend koud!’

0

Het afgelopen jaar is er in Heerenveen hard gewerkt aan de vernieuwing van het busstation. Volgens de provincie was het station verouderd en toe aan een flinke opknapbeurt.

De route voor de bussen is aanzienlijk aangepakt en ook de veiligheid is verbeterd. “Eerst moesten fietsers drie keer oversteken voordat ze hun fiets konden parkeren”, vertelt André de Vries van de Provincie Fryslân. 

“Dat is nu verbeterd met een nieuw fietspad en teruggebracht naar één keer.” Het openbaar vervoer valt onder de verantwoordelijkheid van de provincie, inclusief bus- en treinstations. 

De opstaphaltes zijn duidelijker aangegeven en het vernieuwde busstation is nu vergelijkbaar met dat van Leeuwarden. “Mensen hebben direct zicht op de bussen en weten meteen waar deze vertrekken.”

Andre de Vries van de provincie Fryslân. (Foto: Radio Spannenburg, Lennard Geerts)

En dat is maar goed ook, want er is veel keuze qua bussen. “Er komen hier dagelijks 600 tot 700 bussen langs”, zegt De Vries. “Het is na Leeuwarden het grootste knooppunt van de provincie.”

Winderig en koud

Toch uitten veel reizigers klachten over het nieuwe busstation. In vergelijking met het oude station is het nu winderig en koud. 

“Voorheen kon je hier onder een overkapping staan”, vertelt een vrouw die wacht op haar bus. “Nu vind ik het niks en heb ik het koud.”

“Dat zijn ook de meeste klachten die we van mensen krijgen”, reageert De Vries. “We zijn nu in gesprek met ProRail om de tweede fase van de vernieuwing rond te krijgen.” 

Het nieuwe busstation in Heerenveen. (Foto: Radio Spannenburg, Lennard Geerts)

ProRail zou boven de fietsenstalling een grote overkapping kunnen bouwen. “Maar veel warmer zal het er niet worden”, legt De Vries uit. “Het blijft een overkapping, geen gebouw.”

6,5 duizend euro per week

Het gehele project kostte tussen de 1,5 en 1,8 miljoen euro. “Maar dat is het zeker waard, vooral ook voor de sociale veiligheid.”

Ook tijdens de werkzaamheden werden extra kosten gemaakt. Omdat het busvervoer gewoon moest doorgaan, vertrokken de bussen tijdelijk vanaf een smal gedeelte voor het station. 

De provincie zette daarom verkeersregelaars in voor controle en veiligheid, wat 6.500 euro per week kostte. Ook werd er een tijdelijke slagboom geplaatst voor 4.500 euro.

“Dat was absoluut noodzakelijk om de bussen tijdens de werkzaamheden te kunnen laten rijden”, besluit De Vries.