De dorpsbijeenkomst van Eigen Warmte Balk, die afgelopen woensdag plaatsvond, trok veel belangstelling. Ongeveer negentig Balksters kwamen naar De Treemter om zich te laten informeren over het aankomende warmtenet in hun dorp. Via een animatie en een panel van betrokken partijen kregen de bewoners inzicht in het project. Aan het einde van de bijeenkomst gaven bijna alle aanwezigen hun interesse aan door hun naam op de lijst te zetten.
Positieve reacties en toekomstige stappen
Voor wie de bijeenkomst gemist heeft, is er nu goed nieuws: de animatie is beschikbaar op de website van Eigen Warmte Balk. De animatie maakt deel uit van een interactieve kaart, waarop ook verdiepende video’s te vinden zijn over het warmtenet.
Projectleider Goffe Venema van Eigen Warmte Balk kijkt tevreden terug op de bijeenkomst. “We hebben opnieuw veel mensen mogen verwelkomen, en veel van hen hebben hun naam op de lijst van geïnteresseerden gezet. Dit is een belangrijk signaal voor het project. Dit jaar is cruciaal voor de voortgang, en alleen met voldoende draagvlak kunnen we verder met de realisatie”, zegt Venema. Hij benadrukt dat de interesse nog geheel vrijblijvend is. “Pas later zullen de bewoners een definitieve beslissing nemen, wanneer we meer duidelijkheid kunnen geven over de kosten.”
Subsidie en lokale betrokkenheid
Eigen Warmte Balk, een initiatief van Energie Coöperatie Gaasterland (ECG), wil ervoor zorgen dat de aansluiting op het warmtenet voor particuliere woningeigenaren kostenneutraal is. Zij ontvangen een subsidie van 3.750 euro voor de aansluitkosten, terwijl huurders via woningcorporatie Dynhus van de aansluitkosten worden verlost. Wat betreft de warmtetarieven streeft Eigen Warmte Balk naar tarieven die 10% lager liggen dan de huidige aardgasprijzen.
“Wat dit project zo bijzonder maakt, is dat het lokaal wordt uitgevoerd en we geen winst hoeven te maken”, legt Venema uit. “Eigen Warmte Balk blijft als warmtebedrijf 51% eigenaar, wat betekent dat wij zelf de beslissingen nemen over de lokale warmtevoorziening.”

Online uitleg en verdere informatie
Tijdens de bijeenkomst werden de bewoners via een animatie geïnformeerd over het warmtenet en de werking ervan. Een panel met vertegenwoordigers van ECG, woningcorporatie Dynhus, gemeente De Fryske Marren en AVK Plastics beantwoordde vragen over onder andere de restwarmtevoorziening van AVK Plastics. Voor degenen die de bijeenkomst hebben gemist, biedt de website van Eigen Warmte Balk nu de interactieve kaart en verschillende video’s aan, waarin veelgestelde vragen worden beantwoord.
Aandacht voor wijkbewoners buiten het warmtenetgebied
Samen met woningcorporatie Dynhus werkt Eigen Warmte Balk actief aan het vergroten van de interesse van Balksters in het warmtenet. Dit is essentieel voor de voortgang van het project. Dit maand komt bovendien het Deense bedrijf PlanEnergi naar Balk, dat ervaring heeft met warmtenetten op dorpsniveau. PlanEnergi zal het huidige ontwerp beoordelen en suggesties doen om de kosten te verlagen en het ontwerp verder te verbeteren.
Ook bewoners die buiten het geplande warmtenetgebied vallen, hoeven zich geen zorgen te maken. Eigen Warmte Balk denkt graag mee over alternatieven, zoals het gebruik van warmtepompen, en biedt gratis energieadviesgesprekken aan voor geïnteresseerden.

Over Eigen Warmte Balk
Eigen Warmte Balk is een initiatief van onder andere Energie Coöperatie Gaasterland, Gemeente De Fryske Marren, woningcorporatie Dynhus en AVK Plastics. Het doel is om Balk in 2030 aardgasvrij te maken. Uit een haalbaarheidsonderzoek blijkt dat een groot deel van het dorp kan worden aangesloten op een warmtenet. Voor de wijken aan de randen van het dorp worden individuele warmtepompen als alternatieve optie bekeken.