In een tijd waarin gezond eten en bewust omgaan met geld steeds belangrijker worden, biedt kookgroep Smaakmakers een kans voor jongeren te leren omgaan met voeding, budgetteren en hygiënisch werken in de keuken.
De groep in Joure is inmiddels drie maanden actief. Elke twee weken komen er zo’n 10 tot 15 jongeren samen om onder begeleiding aan de slag te gaan.
Onder het motto Koken, Leren en Plezier leren de deelnemers niet alleen hoe ze lekkere én gezonde maaltijden kunnen bereiden, maar ook hoe ze verantwoord boodschappen doen. “Ze maken zelf het eten klaar, maar kopen ook zelf in,” vertelt Nynke Stallinga, een van de begeleiders van de groep. “Ons doel is dat jongeren op jonge leeftijd leren keuzes te maken in wat ze eten en hoe ze hun geld verstandig kunnen gebruiken.”
De kookworkshops zijn laagdrempelig en bedoeld voor zowel beginners als jongeren die al enige ervaring in de keuken hebben. Naast het koken zelf is er veel aandacht voor hygiëne en veiligheid in de keuken — vaardigheden die ze ook thuis kunnen toepassen.
De sfeer is volgens de organisatoren elke bijeenkomst weer enthousiast en gezellig. “Vanaf het begin waren de tieners heel gemotiveerd,” zegt Stallinga. “Ze vinden het leuk om nieuwe recepten te ontdekken, samen te koken en natuurlijk: samen op te eten wat ze gemaakt hebben.”