De vrouw achter het aanrecht, en de man schuift aan op het moment dat moeder de vrouw het eten klaar heeft. Donderdag 6 november is het ‘Nationale Mannen Maken het Diner Dag’, waarbij, met een knipoog, van de mannen wordt verwacht dat zij voor één keer het eten klaarmaken. Maar is zo’n dag anno 2025 eigenlijk nog wel nodig?
Wij gingen de straat op en vroegen hoe het koken bij de mensen thuis is geregeld.
De mannen die wij spraken gaven aan regelmatig zelf voor het eten te zorgen. In enkele gevallen is dit uit ‘nood’ omdat zij geen vrouw thuis hebben.
Niet alles uit een pakje
Het cliché van de diepvriespizza of opwarmmaaltijd gaat hierbij echter niet op. “Ja, natuurlijk kook ik wel eens groente uit een pot of blik, maar vers koken vind ik belangrijk, je moet goed voor jezelf zorgen”, aldus één van de respondenten.
“Mijn man werkt in de levensmiddelen, maar hij kookt echt bijna nooit”, lacht een mevrouw. Hoe zit dat aanstaande donderdag? “Dan gaan we denk ik naar een restaurant”, haha.
Eerlijke rolverdeling
Bij een echtpaar uit het westen van het land, zijn de rollen redelijk gelijkmatig verdeeld, waarbij de man des huis ook regelmatig achter het fornuis te vinden is. Niet voor de Hollandse pot, maar juist voor de wat exotischere gerechten zoals bami of nasi. “Dat smaakt altijd heerlijk”, beaamt zijn wederhelft, al zou ze graag zien dat ‘Nationale Mannen maken het Diner Dag’ elke donderdag op de kalender staat. “Net zoals woensdag gehaktdag of vrijdag visdag.”
Een mevrouw geeft aan dat haar man aan de ene kant van het kookeiland alles snijdt en dat zij vervolgens alles bereid. “Een hele fijne samenwerking, mijn man is bovendien heel handig. De keuken ziet er na afloop altijd weer keurig uit. Ik kan wel zeggen dat hij gouden handen heeft.”
Overall blijkt in ieder geval dat veel mannen het juist wel leuk vinden om te koken en te experimenteren met recepten. Voor de meeste mannen zal aanstaande donderdag daarom waarschijnlijk ook niet als een straf worden ervaren.



