Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere week staat hier een verse uitgaansagenda voor je klaar. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl zodat wij ze kenbaar kunnen maken op de website en op de radio.

Klassiek concert
Op zondag 8 november wordt in de N.H. kerk van Haskerhorne een klassiek concert gegeven. De aanvang is 12.30 uur.
Het optreden wordt verzorgd door Finn Möricke op melodica, Johan Bijhold op piano en Marjolien Wielinga speelt fagot.
Door het drietal muzikanten zullen sonates voor klavecimbel en gamba ten gehore worden gebracht. Ook worden er twee- en driestemmige inventionen van J.S. Bach gespeeld.
Indien de kerk om 12.30 uur vol is, dan volgt er een tweede concert om 16.00 uur.
De toegangsprijs is 15 euro. Reserveren dient vooraf te gebeuren via kajaneelis@gmail.com of via 06-19865432.

Voedselactie
In verband met de coronacrisis past Dorcas haar voedselactie voor de allerarmsten in Oost-Europa aan.
Voorgaande jaren werden er voedselproducten ingezameld bij de Jumbo in Joure. Door het coronavirus is dat deze keer niet mogelijk.
In de opzet van dit jaar kunnen klanten van de Jouster supermarkt hun statiegeldbon doneren. Daarnaast kan via de website webshop.dorcas.nl een product uit worden gezocht en de waarde daarvan via Ideal worden gedoneerd.
Dorcas koopt van het geld dat binnenkomt producten in winkels in Oost-Europa. Het streven van Dorcas Nederland is om in totaal 25.000 pakketten te vullen voor de mensen die het nodig hebben.

Nieuwe expositie in De Oorsprong in Sint-Nyk
“Verwondering, Betovering en Verleiding” Een expositie vanaf maandag 5 oktober met werk van drie kunstenaars uit Sint Nicolaasga met eenzelfde liefde voor de kunst en toch zo verschillend. Schilderijen die verwondering, betovering en verleiding verbeelden.
Ria Walstra gaf haar schilderijen de titel ‘Treespirit’. Gekapte bomen zijn haar inspiratiebron. Maar juist door haar verwondering voor bomen, bewegende takken en het meanderende licht geeft ze in haar schilderijen het gemis van linde, berk, kastanje en beuk weer. Ria schildert eerst de bomen met vloeibaar rubber op papier of doek en daarna brengt ze de achtergrond aan. Het rubber wrijft ze weer weg waardoor de ongeschilderde, niet bestaande bomen, weer zichtbaar worden.
‘Betovering’ is de titel van de expressieve schilderijen van Jan Huitema. Met zijn werk geeft hij de verwondering en bewondering voor de scheppende kracht van de natuur weer. Hij ervaart de schepping als iets kosmisch waarin alles met elkaar is verbonden en verwant. De schoonheid van vergankelijkheid, de voortdurende ontwikkeling van tot bloei komen en vergaan, vormt de basis van zijn innerlijke, intuïtieve manier van schilderen.
Eten doe je dagelijks, maar kijk je er wel bewust naar? Monique van der Mei laat met haar hyperrealistisch geschilderde werk de kijker bewust kijken. ‘Lekker Echt’ is de titel van haar werk. Lekker omdat voedsel troost biedt, gelukkig maakt en laat genieten. Echt omdat haar schilderijen zo echt lijken dat de verleiding om je vinger door de slagroom te halen bijna niet te weerstaan is.

Muziekbeestje in de bibliotheek
Hinke van het Muziekbeestje komt iedere maand voorlezen en muziek maken rondom een prentenboek. Vrolijke activiteit voor kinderen van 3 tot 8 jaar. Deze maand gaat Hinke voorlezen en samen met de kinderen muziek maken met Kikkert en de fallende stjer. Er kunnen maximaal 20 kinderen meedoen met deze gezellige activiteit. Ben je lid van de bibliotheek? Dan kost een kaartje € 2,- Ben je nog niet lid? Dan betaal je € 4,- voor een kaartje.
Vrijdag 30 oktober om 15:00 uur in Balk, zaterdag 31 oktober om 11:00 uur in Lemmer en om 13:00 uur in Joure. Kaarten kunnen bestelt worden via bmf.nl

Expositie 75 jaar Vrijheid
Van de hand van Ada Stel zijn in het kader van 75 jaar vrijheid schilderijen te zien in het gemeentehuis van De Fryske Marren in Joure.
De tentoonstelling die wordt gehouden door de Stichting Keunst en Keur wordt omlijst teksten en gedichten van Koos Stel. Daarnaast is er aandacht voor inwoners van Joure in de oorlog.
Beeldend kunstenaar Ada Stel heeft aan de hand van zwart-witfoto’s van kinderen die in de oorlog het leven en een toekomst werden ontnomen portretten geschilderd.
Omtrent inwoners van Joure in de oorlog worden portretten getoond van Joodse kinderen uit de serie ‘Geleende Gezichten’, zoals het portret van Eva Beem. Haar ouders waren in de oorlog lange tijd ondergedoken in Joure.
Er is ook een portret gemaakt van Jetty Stouwer met haar onderduikouders Sjoerd Wiersma en Tryntsje Bakker. De foto’s uit het boek ‘Om niet te vergeten, de oorlog 1940 – 1945’ van Freark Marten Ringnalda vormden hiervoor de inspiratie.

Expositie Simon Pasini
Galerie Terbeek aan de De Kempenaersweg 17 in Echtenerbrug toont momenteel werken van kunstschilder Simon Pasini.
Pasini is een internationaal gevraagd kunstenaar. Alledaagse onderwerpen in zijn schilderijen maken zijn werk geliefd bij een internationaal publiek.