Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere week staat hier een verse uitgaansagenda voor je klaar. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl zodat wij ze kenbaar kunnen maken op de website en op de radio.

Dit is de agenda van 22 t/m 28 juli 2024

Vlinderexcursies door Wyldemerk met vlinderkenner Adriaan Hol
Op zondagmiddag 28 juli organiseert Staatsbosbeheer en Bezoekerscentrum Mar & Klif een ‘Vlinderexcursie’ door natuurgebied de Wyldemerk o.l.v. gids Adriaan Hol van de Vlinderwerkgroep van IVN Súdwesthoeke.
Adriaan Hol neemt jullie tijdens de wandeling mee het gebied in om jullie te vertellen over vlinders en dan in het bijzonder over dagvlinders. Hiervan vliegen zo’n 35 soorten, afhankelijk van het seizoen, door het gebied rond. Waar mogelijk zal hij ze laten zien en er meer over vertellen.
Lijkt het je leuk om deze vlinderexcursie mee te beleven? Dan kun je zaterdag om 13:30 uur naar de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Wyldemerkwei in Harich komen. Deelname is gratis en aanmelden is gewenst via armarius02@gmail.com onder vermelding van je naam en de datum 28 juli.

Fietstocht door Gaasterland
Stichting Woord en Daad organiseert op zaterdag 27 juli een fietstocht door Gaasterland. Er zijn twee starttijden mogelijk: tussen 10.00 en 11.00 uur of tussen 12.30 en 13.30 uur. De start is aan het Huningspaed 3 in Oudemirdum. Er is een lange fietsroute van ongeveer 30 kilometer en een korte fietsroute van ongeveer 20 kilometer. Er is gelegenheid om bij de kerk te eten van 12.00-13.30.
De opbrengst is voor Woord en Daad. De stichting zet zich in om mensen in armoede te helpen over de hele wereld. De gehele opbrengst is voor het project ‘Tegen kindslavernij’ om kindslavernij te stoppen.

Expositie ‘Taferelen uit de natuur in wolvilt’ door Bianca Vonk
Bij Bezoekerscentrum Mar & Klif is t/m augutsus een expositie te zien van objecten en wandkleden van wol en vilt van Bianca Vonk van Lana Wolatelier uit Warns.
Door de eigen Ouessantschapen is Bianca in 2014 begonnen met het verwerken van de afgeschoren wol tot vachten op vilt. Deze techniek heet ook wel vachtvilten. Haar vaardigheid ontwikkelde ze in de loop der jaren door o.a. masterclasses in het reliëfvilten te volgen.
Haar huidige werk is vaak een mix van vachtwol en wolvilt. Het verven doet ze zelf en zo heeft ze haar eigen kleuren ontdekt. De kleuren en structuren van de vachtwol gebruikt ze om taferelen uit de natuur te verbeelden, zoals bijvoorbeeld: het strand, de bermen en het bos. Daarnaast maakt ze ook dierfiguren.

Boerebrulloft
Woensdag 24 juli wordt de 68e boerebrulloft georganiseerd!
Gedurende de dag zijn er diverse evenementen die passen bij de boerebrulloft. De dag begint rond 10.00 uur met een defilé door de Midstraat, gevolgd door de 19e eeuwse bruiloft in Park Heremastate. Aansluitend is er vanaf 12.00 uur een bruiloftsmaaltijd. In de middag zijn er in de Midstraat onder andere een Harddraverij en een grote ringrijderij.

Zomermarkt Oudemirdum Bruist
Op woensdag 24 juli wordt de Brink in Oudemirdum omgetoverd tot een levendige markt met meer dan 120 kramen en foodtrucks. De markt biedt een veelzijdige mix van streekmarkt, boerenmarkt, groene markt en ouderwetse braderie.
Bezoekers kunnen zich laten verrassen door een breed scala aan producten en activiteiten. De markt biedt onder andere Ibiza kleding, linnen overhemden, babykleertjes, eten en drinken, huis- en tuinaccessoires, sieraden, houten speelgoed, en wellness- en babyproducten.
Naast het shoppen zijn er tal van andere activiteiten. Er is livemuziek, diverse kinderactiviteiten, workshops voor jong en oud, en standhouders die bijzondere ambachten demonstreren. Ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken. Bij het Bezoekerscentrum Mar & Klif kan men meer leren over de ontstaansgeschiedenis van het Gaasterland, en in de mobiele vogelkijkhut de Turegluur van IVN Súdwesthoeke kunnen bezoekers vogels spotten.
Kinderen kunnen zich vermaken in het Kinderdorp naast de kerk, waar allerlei leuke workshops worden georganiseerd. De markt begint om 10:00 uur en duurt tot 18:00 uur. Daarna kunnen bezoekers nog nagenieten op een van de terrasjes op de Brink, waar de muziek tot middernacht doorgaat.

Kanorace
In het kader van Dolle Brêge dagen worden diverse activiteiten in Echternerbrug georganiseerd. Donderdag 25 Juli vanaf 20:15 uur kun je meedoen aan een kanorace.

Rondje Zachtheid
Een dierbare verliezen, een relatie die eindigt of te horen krijgen dat je niet weer beter wordt. Het zijn gebeurtenissen waarbij je een verlies moet verwerken. Dat gaat vaak gepaard met pijn, verdriet en soms zelfs boosheid.
Hoe je doorgaat na een verlies is voor iedereen anders; mensen herinneren en rouwen op hun eigen manier. Tijdens het rouwproces kan het moeilijk zijn om een gesprek aan te gaan.
Als je wandelt met iemand is het makkelijker om een gesprek te voeren. Je kunt je gevoelens beter verwoorden, en sneller herinneringen ophalen.
Rondje Zachtheid is een initiatief van Romy van der Wiel Uitvaartzorg en Wichard de Krijger, beiden woonachtig in Joure. Iedere laatste vrijdag van de maand organiseren ze de komende maanden een wandelrondje van ongeveer 5 kilometer rondom Joure. Vrijdag 26 juli om 14:00 uur bij het busstation bij de McDonald’s in Joure. Voor meer info of opgave:
info@romyvanderwieluitvaartzorg.nl

Ringrijden Langweer
Ringrijden is een van de oudste vormen van paardensport. De ringen worden gestoken vanuit handjes die aan de rechterzijde van het parcours zijn opgesteld. In de handjes zit een magneetje zodat de ring er niet uitvalt. Het steken van de ringen gaat met een houten pistooltje. De ringen moeten om het stokje zitten en zo aan de jury getoond worden. Er moet in een vlot tempo worden gereden, galop is niet toegestaan.
Het spektakel is op vrijdag 26 juli op de Buorren in Langweer. De wedstrijd begint om 19:30 uur en zal omstreeks 21:30 uur afgelopen zijn.

Muziekprogramma Friese Ballonfeesten
De organisatie van de Friese Ballonfeesten heeft besloten om het evenement dit jaar niet door te laten gaan. De conditie van de Nutsbaan is zo slecht dat het niet verantwoord is om er op meerdere dagen tienduizenden bezoekers op te ontvangen. Wel wordt het muziekprogramma op vrijdagavond 26 juli en zaterdagavond 27 juli verplaatst naar Park Heremastate.
Het programma voor vrijdag is nog niet bekend. Zaterdag komen onder andere Django Wagner, Lucas en Gea, Stef Ekkel en De Havenzangers.
De toegang tot dit muziekprogramma is gratis. Het enige dat nodig is om toegang te krijgen tot Park Heremastate is een entreebewijs. Dit entreebewijs is gratis online te verkrijgen. Ga naar ballonfeesten.nl

Optreden Lemster Skuorreblazers
De Lemster Skuorreblazers zijn een graag geziene (en gehoorde!) groep enthousiaste blazers en drummers die in de zomer regelmatig optreden. Ze zullen zaterdagmiddag vanaf 14:00 uur het centrum van Lemmer vullen met hun melodieuze klanken.

Jubileumfeest bij IJsboerderij de Bûterkamp in Oudemirdum
IJsboerderij de Bûterkamp viert op zaterdag 27 juli haar jubileumfeest met een dag vol feestelijke activiteiten. Het evenement vindt plaats van 10.00 tot 17.00 uur.
Uiteraard is er het ambachtelijk gemaakte ijs van de boerderij. Kinderen kunnen zich uitleven op het springkussen.
Ontdek het traditionele ambacht van het vlechten van eendenkorven. Leer meer over de natuur met IVN en hun mobiele vogelkijkhut, de Turegluur. Kleine kinderen kunnen een ritje maken op een pony en er is een speurtocht.
Naast het plezier en de activiteiten wordt er vriendelijk gevraagd om een donatie aan David zijn Droom. Dit goede doel ondersteunt initiatieven en projecten in de regio.

Fryske Jûn
Op De Brink in Oudemirdum is zaterdag de Fryske Jûn. Vanaf 19:30 uur treden op Piter Wilkens, Johannes Rypma, en Grytz & Grize met band.

Simmermerke in Joure
Op zaterdag 27 juli vindt van 10:00 tot 18:00 uur de Simmermerke plaats in het centrum van Joure. Met ongeveer 65 standhouders, diverse foodtrucks en workshops belooft het een dag vol vermaak te worden.
Bezoekers kunnen struinen langs de vele kraampjes die een breed scala aan producten aanbieden, waaronder hoeden en petten, stoere woonaccessoires, heerlijke biertjes, worsten, likeurtjes, koffie, thee, hakhoning, dames- en kinderkleding, sieraden, edelstenen, tuinbloemen, speelgoed, en warme schapenvachten. Er is voor elk wat wils te vinden.
Ook voor kinderen zijn er leuke activiteiten, zoals schminken en koek versieren.

Burgemeester Fred Veenstra op het orgel
Tsjerkepaad houdt in dat 250 kerken in Friesland elke zaterdagmiddag in de periode van 6 juli tot en met 14 september zijn geopend voor publiek.
In de Tsjerke oan it Dok in Lemmer is er bijna elke zaterdagmiddag neemt burgemeester Fred Veenstra plaats achter het orgel. red Veenstra begon op 10-jarige leeftijd met orgellessen en behaalde later het Praktijkdiploma Kerkelijk Orgelspel, waarna hij sinds 1979 organist was in diverse kerken. Hij is momenteel organist van de Doopsgezinde Kerk in Joure en heeft muziek altijd als hobby beschouwd.