Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere week staat hier een verse uitgaansagenda voor je klaar. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl zodat wij ze kenbaar kunnen maken op de website en op de radio.

Discussieavonden over ophalen huishoudelijk afval
Gemeente De Fryske Marren wil dat de hoeveelheid afval in de gemeente naar beneden wordt gebracht. Want er wordt al veel goed gedaan, maar het moet nog beter aldus de gemeente. Er komen nog te veel grondstoffen terecht in de grijze restcontainer, terwijl die ook hergebruikt kunnen worden. Door meer ruimte over te houden in de grijze container kan geld en milieu gespaard worden. Maar hoe doe je dat en wat zijn de ideeën daarover van burgers? Dat vraagt de gemeente en organiseert daarom bijeenkomsten waar mensen kunnen laten weten hoe zij dat zien en welke oplossingen zij daarvoor willen. We kunnen meer ruimte overhouden in de grijze container en daarmee geld en het milieu sparen. Op dinsdagavond 22 september is er daarom van 19.30 – 21.45 uur uur in MFC It Klif in Oudemirdum zo’n bijeenkomst. Woensdagmiddag 30 september van 15.30 – 17.45 uur in Joure, Zalencentrum ’t Haske. Donderdagavond 1 oktober van 19.30 – 21.45 uur in Lemmer, De Hege Fonnen.
De gemeente denkt in het ‘betalen per kg’, het minder vaak rijden van de afvalroute of bij betere voorlichting en meer faciliteren op de milieuterreinen. De meningen en ideeën worden meegenomen in het nieuwe afvalbeleidsplan van de gemeente.
Via het aanmeldformulier op de website van de gemeente kunnen mensen zich aanmelden voor één van de drie bijeenkomsten.

Muziek tijdens Jouster Merke
Het Tolhuis heeft tijdens Jouster Merke elke dag muziek op het programma staan. Het grand café blijft ditmaal op woensdag 23 september uit voorzorg dicht.
Van donderdag 24 tot en met zondag 27 september kunnen bezoekers elke avond in Het Tolhuis terecht voor live muziek in combinatie met een themadiner.
Zo treedt op zondag 27 september Timo De Jong op. Hij speelt country, blues en rock-’n-roll. De muziek wordt omlijst met burgers en bites. Reserveren is op deze dagen verplicht wegens het beperkte aantal zitplaatsen.
De horecazaak laat weten: ,,Met deze avonden proberen wij er toch nog enigszins een feestelijke Jouster Merke van te maken binnen de richtlijnen van het RIVM.”

Muziekbeestje in bibliotheek
Hinke Strien van het Muziekbeestje is zaterdag 26 september te gast in de bibliotheken in Lemmer en Joure. Kinderen van 3 tot 8 jaar kunnen dan meedoen aan Spelen met Boek&Muziek.
Vanaf 11.00 uur is het Muziekbeestje in de bibliotheek in Lemmer en vanaf 13.00 uur in de bibliotheek in Joure.
Ditmaal leest Strien voor uit ‘Laat eend met rust’ en gaat zij samen met de kinderen muziek maken en dansen.
Er kunnen maximaal twintig kinderen meedoen. Kaartjes zijn via www.bmf.nl/mb en in de bibliotheek in Lemmer en Joure.
Leden van de bibliotheek betalen twee euro. Niet-leden betalen vier euro.

Optreden pianist Johan Bijhold
Pianist Johan Bijhold geeft samen met een aantal collegamuzikanten zondag 4 oktober vanaf 12.30 uur een optreden in de kerk in Haskerhorne.
Het betreft een optreden in een serie concerten van september tot en met juni. Die vinden elke maand plaats op de eerste en tweede zondag van de maand en beginnen telkens om 12.30 uur. De concerten worden bij grote belangstelling eventueel herhaald vanaf 1 5.30 uur en duren ongeveer een uur.
Het eerste optreden wordt verzorgd door Johan Bijhold en het Gaudi Strijkkwartet bestaande uit Anita Jongerman (viool), Inge Jongerman (viool), Celia Hernandez (altviool) en Margrita Rondeel (cello). Zij voeren het pianokwintet in f-klein, opus 34 van Brahms uit.
Na afloop van het concert is er koffie of thee.
De entree bedraagt vijftien euro. Aanmelden is noodzakelijk vanwege de coronamaatregelen en kan via kajaneelis@gmail.com of via 06-19865432.

Expositie 75 jaar Vrijheid
Van de hand van Ada Stel zijn vanaf 5 oktober in het kader van 75 jaar vrijheid schilderijen te zien in het gemeentehuis van De Fryske Marren in Joure.
De tentoonstelling die wordt gehouden door de Stichting Keunst en Keur wordt omlijst teksten en gedichten van Koos Stel. Daarnaast is er aandacht voor inwoners van Joure in de oorlog.
Beeldend kunstenaar Ada Stel heeft aan de hand van zwart-witfoto’s van kinderen die in de oorlog het leven en een toekomst werden ontnomen portretten geschilderd.
Omtrent inwoners van Joure in de oorlog worden portretten getoond van Joodse kinderen uit de serie ‘Geleende Gezichten’, zoals het portret van Eva Beem. Haar ouders waren in de oorlog lange tijd ondergedoken in Joure.
Er is ook een portret gemaakt van Jetty Stouwer met haar onderduikouders Sjoerd Wiersma en Tryntsje Bakker. De foto’s uit het boek ‘Om niet te vergeten, de oorlog 1940 – 1945’ van Freark Marten Ringnalda vormden hiervoor de inspiratie.

Expositie Simon Pasini
Galerie Terbeek aan de De Kempenaersweg 17 in Echtenerbrug toont vanaf 26 september werken van kunstschilder Simon Pasini.
Pasini is een internationaal gevraagd kunstenaar. Alledaagse onderwerpen in zijn schilderijen maken zijn werk geliefd bij een internationaal publiek.

Podium Gorter
Ondanks alle corona-perikelen gaat Podium Gorter in Balk toch ‘gewoon’ van start met hun nieuwe programma. Uiteraard met de nodige aanpassingen. Het aantal zitplaatsen is aangepast naar maximaal 42. Bezoekers zitten op anderhalve meter, er is ontsmettingsgel, de verstrekking van de drankjes is veranderd. De situatie wordt van voorstelling tot voorstelling opnieuw bekeken.
De opening van het nieuwe seizoen Podium Gorter op 11 oktober. Michelle David en haar Gospel Sessions bijt het spits af. Een muzikale reis op een hoog niveau. Deze reis brengt ze naar het Caribisch gebied en Afrika maar zeer zeker ook naar Chicago en Memphis voor het ware soulgevoel.
Meer informatie over het nieuwe programma kunt u vinden op www.podiumgorter.nl.

Kruidenwandelingen
Wanneer je altijd al meer wilde weten over wilde planten kun je iedere dinsdag en donderdag t/m 30 september mee op een bijzondere kruidenwandeling in Eyra’s Kruidentuin in Bakhuizen.
Op deze wandelingen krijg je uitleg over de geneeskrachtige werking van kruiden die overal om ons heen groeien.
Sommige planten kunnen we eten en sommige planten zijn juist giftig maar toch super geneeskrachtig, tja … hoe zit zoiets dan? Dat krijg je tijdens de wandelingen te weten. Opgave kan op de Facebookpagina Eyra’s Kruidentuin of bel 0651247388.