Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere week staat hier een verse uitgaansagenda voor je klaar. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl zodat wij ze kenbaar kunnen maken op de website en op de radio.

Dit is de agenda van 18 t/m 24 september 2023

Historische reddingsboten in Het Dok
Op vrijdagmiddag 22 en zaterdag 23 september 2023 ligt centrum Lemmer vol met antieke reddingboten. De eigenaren van deze nautische monumenten van de KNRM komen in Lemmer tezamen voor de jaarvergadering van de vereniging Oude Reddings Glorie. Met trots tonen zij er hun bezit. Meestal zijn ook geroemde reddingboten aanwezig, zoals de Neeltje Jacoba, Dorus Rijkers en Brandaris. Zie voor alle boten: www.oudereddingsglorie.nl
Vanaf vrijdagmiddag vanaf 15.00 uur passeren de klassiekers de sluis en meren af in de centrumhaven van Lemmer. Het hoogtepunt voor bezoekers is zaterdag tussen 11.00 tot 17.00 uur. Rond het standbeeld van de visserman is er ook een kleine markt met aan de reddingboten gerelateerde artikelen.

Septemberpop
Midden in de stadskern van Workum is Septemberpop een fantastisch klein festival op een prachtig evenemententerrein omringt door havens. Twee avonden feest met verschillende muziekstromingen. Line-up Vrijdagavond: De Suskes, Marco Schuitmaker, Stef Ekkel, Rolling Stones Tribute, Status Quo Tribute en DJ Michel S met 80’s en 90’s vanaf de toys of noise. Line-up Zaterdagavond: Mooi Wark, Melrose, DJ All Tha Fokk, FOlgas en Feest DJ Jerke. Beide avonden van 20.00 tot 01.00

Concert Sânman en Sikke en Lemster Mannenkoor
Zaterdagavond 23 september 2023 is er een gezamenlijk concert van het Lemster Mannenkoor met de mannenzanggroep “Sânman & Sikke” in de Gasthuiskerk in Bolsward.
“Sânman en Sikke” beschikt over een breed repertoire van licht tot klassieke muziek van Barbershop tot Beatles en van Gospel tot WestCoast.
Daarnaast hebben ze ook nog een aantal eigen Friestalige nummers. Het optreden begint om 20.00 uur. De kerk is geopend vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs € 17,50 inclusief consumptie. Kaarten verkrijgbaar: Bruinsma aan de Vissersburen 62 in Lemmer of online via www.lemstermannenkoor.nl

Optreden Sjors van der Panne
Sjors van der Panne groeide op in een wereld vol muziek. Thuis werden platen gedraaid van Liesbeth List en Ramses Shaffy, maar ook van Phil Collins, Joan Baez, Janis Ian, ABBA en heel veel Franstalige muziek. Zelf muziek maken en het publiek entertainen was zijn droom, en die heeft hij werkelijkheid kunnen maken sinds hij in 2014 de tweede plaats bemachtigde in de finale van The Voice of Holland. In 2015/2016 vestigde Sjors een record door maar liefst tien uitverkochte concerten te geven in Het Concertgebouw in Amsterdam. Daar stopte het niet. Nu speelt hij succesvol met zijn eigen band in de theaters. Zaterdag om 20:30 uur in Balk bij NUT Gaasterlan-Sleat in De Treemter.

Slach by Warns
De Slag bij Warns wordt elk jaar herdacht op die zaterdag, die het dichtst bij Lievevrouwendag (26 september) ligt. De 76ste herdenking is op zaterdag 23 september, 13:45 uur en vindt zoals altidj plaats op het Roode Klif. Het thema van dit jaar is: De vrije gezonde Fries. Antropologe en historica Anne-Goaitske Breteler uit Peasens-Moddergat zal spreken over de betekenis van de Friese identiteit en de manier waarop deze Friezen gezond en veerkrachtig maakt en houdt, of juist ook niet.
Amateur-archeoloog Robbert Velt uit Wergea zal een gesprek houden over zijn vondsten en wat ze vertellen over de individuele vrijvader in het middeleeuwse Fryslân. Kinderen zullen in het kader daarvan hun kunnen uitleven met een archeologische activiteit bij het klif.
Muziek is er van Marcel Smit. Bij het hijsen en strijken van de vlag zal een hoornsignaal van kornettist Eef Bruinsma (van fanfare De Lytse Súdwesthoeke) te horen zijn. Napraten kan na afloop van de herdenking in de tent op het klif. Verder zou het prachtig zijn als sommigen zich zullen melden om mee te helpen aan toekomstige herdenkingen als bestuurslid of vrijwilliger.

Dialoogavond “onze democratie onder druk”
Tijdens de Nationale Vredesweek, dit jaar van 16 t/m 24 september, wordt er gekeken naar onze democratie, die onder druk staat. Tijdens de dialoogavond staan het wantrouwen in de rechtsstaat, de politiek en de media centraal. Deze vindt plaats op woensdag 20 september in de bibliotheek in Heerenveen.
Voel jij je gehoord door de lokale overheid? Of voel je je gediscrimineerd of niet serieus genomen? Samen gaan we deze gesprekken aan en onderzoeken wat we zelf kunnen doen om de democratie sterker te maken.
Deelname is gratis en de dialoogavond begint om 19:30 uur.

Repaircafé
Het Repair Café is samen kapotte spullen repareren, deskundig advies krijgen, ontmoeten en inspiratie opdoen. Bij het Repair Café in Joure draait alles dus om het (samen) repareren. Op onze locatie is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Hierbij kan worden gedacht aan kleding, meubels, elektrische apparaten, computers, etc. Het Repair Café is iedere derde woensdag van de maand open, van 10.30 – 12.30 uur in de bibliotheek in Joure.

Filosofische wandeling
Wie zin heeft in een goed gesprek, of meer verdieping, of heb je vragen die te maken hebben met zingeving, spiritualiteit of filosofie? Dan kun je zaterdagochtend meedoen aan de filosofische wandeling. Tijdens de wandeling komt iedere keer een ander onderwerp aan bod. Door hierover met anderen te praten, krijg je meer inzicht over jezelf.
Je hoeft geen kennis te hebben over filosofie om mee te wandelen. Iedereen is welkom! De wandelingen worden begeleid door medewerkers van het Humanistisch Verbond en de Protestante Gemeente Heerenveen.
De start is in de bibliotheek in Heerenveen. Hier eindigt de wandeling ook, met een kopje koffie of thee. Deelname is gratis, opgeven is niet nodig.

Dire Straits Tribute Band
Voor komende week zijn er nog kaarten beschikbaar voor het optreden van de Dire Straits Tribute Band op zaterdagavond 23 september om 20:15 uur. Sinds de band Dire Straits in 1992 ophield te bestaan, is de tribute band dIRE sTRATS in hun voetsporen getreden. De gitaarsound van de band staat centraal in dit tribute-concert, puntgaaf vertolkt door Wolfgang Uhlich, die wereldwijd wordt geroemd als de beste gitarist in Mark Knopfler-stijl. Kaarten €29,50

Tentoonstelling Joukje Zijnstra
Joukje Zijnstra exposeert met haar schilderijen in Bibliotheek Lemmer. Deze expositie is te zien tijdens openingsuren.
Sinds de lagere school was tekenen op het schoolbord een feest voor Joukje Zijnstra. Het hoort bij haar en geeft haar rust, ontspanning en energie. Door te schilderen kan ze haar gevoelens vastleggen en verdwijnt ze in zichzelf. Ze schildert realistische portretten en vogels met olieverf op paneel. Maar de kunstenaar kan haar fantasie ook kwijt in abstracte schilderijen. Ze heeft les gehad van verschillende kunstenaars uit Friesland. Sinds kort doet ze mee aan exposities, staat op markten en schildert in opdracht.
Vanaf deze week te zien in de bibliotheek van Lemmer t/m 4 november.

Dansoefenavonden Aald Hielpen
Aald Hielpen is de Hindelooper zang- en dansverenging en bestaat inmiddels 111 jaar. Eenmaal in de twee weken oefenen ze op maandagavond onder leiding van een professionele dansleider. Voor degenen die het leuk lijkt om kennis te maken met Aald Hielpen is er de komende weken de mogelijkheid om mee te doen aan een open oefenavond. Op 18 september ben je ook welkom in de Foeke in Hindeloopen. De aanvang is om 19:30 uur.

Expositie: De Stern
Tot en met 30 september is de interactieve expositie De Stern van Vogelbescherming Nederland te zien bij Bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum.
De expositie is ontwikkeld door Vogelbescherming Nederland om meer aandacht te geven aan de bijzondere natuur in het IJsselmeergebied. Door de ogen van vijf stern-soorten ontdek je van alles over de IJsselmeernatuur boven én onder water. De expositie bevat een aantal interactieve elementen en is leuk en leerzaam voor jong en oud.
Alle dagen te zien, uitgezonderd maandag.