Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere week staat hier een verse uitgaansagenda voor je klaar. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl zodat wij ze kenbaar kunnen maken op de website en op de radio.

Dit is de agenda voor 18 t/m 24 oktober 2021

Herfstvakantie bij Museum Joure: maak een Tiereletangel
Tijdens de herfstvakantie organiseert Museum Joure De Maakfabriek voor kinderen van circa 8 tot circa 14 jaar. T/m vrijdag kunnen deelnemers iedere dag aan de slag met metaal. Ze maken een eigen Tiereletangel, een soort ‘windorgel’.
Eerst nemen de jonge bezoekers natuurlijk een kijkje bij metalen voorwerpen in het museum en daarna moeten ze zelf aan de slag. Het metaal met een hamer in model kloppen, bewerken met ponsen of solderen, ze kunnen het allemaal uitproberen.
Voor de Maakfabriek moeten van tevoren online kaartjes voor het museum worden gekocht.

Activiteiten in de herfstvakantie bij het Woudagemaal
De herfstvakantie staat bij het Woudagemaal in Lemmer ook bol van de activiteiten, als feestelijke afsluiting van het jubileumjaar ‘100 jaar Woudagemaal’. Voor de kinderen zijn er Volle kracht vooruit-spelletjes en -proefjes rond het thema ‘water’, kinderrondleidingen en een workshop schilderen. De highlights per dag:
Woensdag 20 oktober: Volle kracht vooruit-spelletjes en -proefjes voor kinderen (t/m 12 jaar)
Donderdag 21 oktober: Workshop schilderen Woudagemaal voor kinderen (8 t/m 14 jaar) Onder begeleiding van kunstenares Diana den Boon (www.dianadenboon.nl) uit Lemmer schilderen de kinderen in het Stoomlokaal het Woudagemaal in een feestelijk tintje.
Vrijdag 22 oktober: Schilderwedstrijd voor volwassenen 10.00 – 15.30 uur. Vijftien amateur kunstenaars schilderen in één dag het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal. Zij staan met hun schildersezels verspreid over het terrein en laten het publiek van hun kunsten meegenieten. Een jury beoordeelt de kunstwerken
Zaterdag 23 oktober is er voor kinderen t/m 12 jaar een uitgebreid programma met knutselen, waterspelletjes, verkleden en daarna op de foto in het Stoomlokaal. En elk uur is er een kinderrondleiding door het gemaal.
Tickets reserveren en informatie op www.woudagemaal.nl

Proef de Kunst
Het komende weekend staat Terherne in het teken van Proef de Kunst. Dit is het kunst- en culinaire evenement van het dorp. Alle locaties zijn vrij toegangkelijk en kunnen in willekeurige volgorde bezocht worden. Het programma is te vinden op proefdekunst.nl

Surfen in Heeg
Windsurfen, suppen, windfoilen en wing-foilen. Het kan allemaal deze maandag, dinsdag en woensdag in Heeg. Ook in de herfstvakantie kunnen jongeren en volwassenen zich daarom weer op boards uitleven bij de de Watersportvereniging in het dorp. De WSH organiseert, samen met windsurf topper Arrianne Aukes, een tweedaagse kennismakingscursus windsurfen voor de jeugd en één cursusdag voor volwassenen. In verband met mogelijk kouder weer, worden er halve dagen gevaard. Meer informatie op www.wsheeg.nl

Gaasterlandse Natuurweek
De Gaasterlandse Natuurweek is weer begonnen. Een week vol activiteiten in de natuur. Dit jaar is het thema: Ode aan het landschap. Een greep uit de activiteiten die gaan plaatsvinden:

Op maandag 18 oktober is er een wandelexcursie ‘Paddenstoelen’ onder leiding van paddenstoelenkenner Gosse Haga.
En ’s middags, van 14:00-16:00 uur is er een zwerfafval activiteit voor het hele gezin. Samen met de boswachter van Natuurmonumenten gaan deelnemers aan de slag om aangespoeld zwerfafval op te ruimen bij het Oudemirdumerklif.

Op dinsdag 19 oktober is er een actieve dag vol uitdagende ‘hindernissen’ op de Wyldemerk. Vlot- en touwoversteken, GPS, boogschieten, kanovaren; er moeten allerlei obstakels worden getrotseerd om de eindstreep (droog) te halen!

Op woensdag 20 oktober is er de kinderactiviteit ‘Het Hazenpad’. Het Gaasterlandse Hazenpad is helemaal nieuw! En gezinnen kunnen dit met elkaar gaan ontdekken.
Voor volwassenen is er een excursie onder leiding van een gids van Natuurmonumenten door het Lycklamabos in Nijemirdum.
Aan het einde van de dag is er een Schemer GPS-tocht door bos Elfbergen.
Ook is er ’s avonds om 20:00 uur een lezing over het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Fotograaf Jan Tijsma vertelt over de flora en fauna maar ook over ontstaansgeschiedenis van het Nationaal Landschap.

Op donderdag 21 oktober is er de OERRR Wilde Buitendag in het Lycklamabos. Kinderen kunnen dan hutten bouwen en vogels spotten.
’s Middags is er een geschiedenis-wandeling o.l.v. onderzoeker Arnoud van de Ridder. Tijdens deze wandeling vertelt Arnoud van de Ridder uit Oudemirdum over de geschiedenis van bos Elfbergen en de Oude Balksterweg.

Op vrijdag 22 oktober is er de familiespeurtocht ‘Op zoek naar de otter’ in natuurgebied de Wyldemerk. Centraal staat de vraag: hoe leeft een otter en hoe zou het zijn om een otter te zijn?

Zaterdag 23 oktober gaat boswachter Aldert van It Fryske Gea met de kinderen op ‘Expeditie waterbeestjes’. De expeditie vindt plaats bij de vijver in de Slottuin in het Rysterbosk.
Ook is er een wandeling van ongeveer 8 km door de bossen van Gaasterland met oud-boswachter Goasse Hylkema.

Woudagemaal onder stoom
Wetterskip Fryslân brengt het Woudagemaal in Lemmer drie dagen onder stoom. Belangstellenden zijn welkom van dinsdag 26 oktober tot en met donderdag 28 oktober in het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is. Een unieke kans om het UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken.
Het onder stoom brengen gebeurt tweemaal per jaar om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden en zo de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen.
Een bezoek aan het Woudagemaal is alleen mogelijk door vooraf een ticket voor een tijdvak te bestellen. Per tijdvak kunnen maximaal 20 belangstellenden het gemaal en het bezoekerscentrum bezoeken. Bij binnenkomst wordt gevraagd naar een geldig coronatoegangsbewijs op papier of via de coronacheck-app.