Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere week staat hier een verse uitgaansagenda voor je klaar. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl zodat wij ze kenbaar kunnen maken op de website en op de radio.

Dit is de agenda van 8 t/m 14 augustus 2022

Skûtsjesilen
T/m vrijdag 12 augustus strijden de skûtsjes van de SKS weer om het zilveren skûtsje. Deze wordt na drie jaar weer uitgereikt op het Starteiland in Sneek.
Maandag wordt er gezeild bij Woudsend, woensdag en donderdag bij Lemmer en vrijdag is de finale op de Snitser.
Daarna is het tijd voor de IFKS. Zaterdag wordt er gezeild bij Hindeloopen en zondag bij Stavoren.

Het verdriet van de Zuiderzee
Orkater en De Lawei organiseren aan de IJsselmeerkust de voorstelling ‘Het Verdriet Van De Zuiderzee’ Het gaat over de gevolgen van De Afsluitdijk. Een knap staaltje waterwerken waar de hele wereld van opkeek. Het zorgde voor veiligheid, betere verbindingen en nieuw land. Maar met de bouw stierf een zee. Het Verdriet van de Zuiderzee staat stil bij de gevolgen voor de mensen, de vogels en de vissen en bij de transformatie van het landschap en het water zelf.
De voorstelling is geschreven door de uit Drachten afkomstige acteur en regisseur Geert Lageveen. Het stuk laat de gevolgen zien die de afsluiting van de Zuiderzee, alweer 90 jaar geleden, hebben gehad voor de mens, maar vooral voor de natuur.
De vogels en de vissen, het hele ecosysteem, maar ook hoe een hele generatie mensen en dorpen – het vissersvolk – werd weggeveegd en er een nieuwe generatie landbouwers is gekomen.
De muziek in de voorstelling die onder andere is gemaakt door Sytze Pruiksma, speelt een grote rol. Want ‘Het verdriet van de Zuiderzee’ is een echte Orkater-voorstelling, dus muziektheater. Pruiksma heeft ervaring met vogelgeluiden en muziek. Voor Culturele Hoofdstad 2018 maakte hij de productie ‘Conference of the Birds’.
In deze muziektheatervoorstelling wordt Nederlands gesproken en hij zal plaatsvinden in de openlucht bij De Hege Gerzen (Oudemirdum), aan de rand van het IJsselmeer. De productie komt tot stand in samenwerking met Natuurmonumenten en Kunstkring Gaasterland.
Vanaf woensdag 10 augustus zijn er dertig voorstellingen t/m zondag 11 september. Kaarten zijn te bestellen op www.verdrietvandezuiderzee.nl

Lemster wike
Feestweek Lemmer 2022 start met de ‘Intocht van de SKS Skûtsjes’ op dinsdag 9 augustus en duurt tot zaterdag 13 augustus. Het SKS-Skûtsjesilen in en rond de baai van Lemmer is dan op 10 en 11 augustus.
En dan is het alle dagen feest in Lemmer. In het centrum van Lemmer is het alle dagen kermis, veel muziek tot ’s avond laat. Hoogtepunten zijn de dagen van de wedstrijden van het SKS-Skûtsjesilen in de Lemster Baai, op woensdag 10 en donderdag 11 augustus.
Toppers tijdens Feestweek Lemmer 2022
– Intocht SKS-Skûtsjes op 9 augustus vanaf 19.15 uur, met doorvaart door centrum Lemmer
– Het SKS-Skûtsjesilen op 10 en 11 augustus vanaf 14.00 uur in de Baai van Lemmer bij het strand.
– Op SKS-dagen na 16.30 uur passage Lemstersluis van schepen en bootjes en veel lol in Binnenhaven.
– Alle dagen live muziek op de Schulpen en cafés, o.a. met De Putkapel, Joop Obama Otzi, Crazy James Piano’s, Gaatze, Guus Meewis Tribute, Rein Vellinga, Danny Panadero, Grytz en Grize.
– Zomermarkt op zaterdag 13 augustus van 11.00 tot 18.00 uur:
– Vuurwerk op zaterdagavond 13 augustus v.a. 22.15 uur

Muziek aan De Luts
Muziek aan de Luts in Balk werkt ieder jaar samen met The International Holland Music Sessions in Bergen, Noord-Holland. Daar krijgt een keur aan internationaal talent masterclasses aangeboden en het resultaat daarvan wordt in een selectief aantal gelegenheden ten gehore gebracht. It Breahûs hoort daar al jaren bij. Het levert ons altijd een speciaal concert op met jong talent. Elena Meyer (viool) en Mana Oguchi (piano) spelen werken van o.a. Georges Enescu, Frits Kreisler en Aram Katsjatoerjan. Zondagmiddag 16:00 uur. Het concert duurt een uur en is vrij toegankelijk. Na afloop van het concert is er een meet & greet onder het genot van een glaasje.

Zomerspelen Heeg
Gedurende de zomer wordt er op zaterdagavond in Heeg leuke activiteiten voor jong en oud georganiseerd! Zaterdag 13 augustus is er Tobbe Varen. De aanvang is om 19:00 uur, deelname is gratis en je kunt je ter plekke aanmelden!

Muziek op De Brink
In Oudemirdum is het woensdagavond extra gezellig met live muziek van eigen bodem. Spelletjes, gezelligheid en muziek (maken) voor de jeugd op de Brink in Oudemirdum. Hessel Rienstra en Jorrit Pruiksma zorgen voor vermaak van 17:00 – 21:00 uur.

Markt in Joure
Vrijdag 12 augustus is er een romantische markt in Joure met o.a. een braderie en een kunstmarkt, aangevuld met live muziek en straattheater. De markt is van 10:00 – 20:30 uur.

Kaatsclinic in Heeg
Leer deze dinsdagochtend kaatsen in Heeg. Van 10-11:30 kun je gratis een kaatsclinic bijwonen en alles leren over deze typisch Friese sport. Je hoeft je van tevoren niet aan te melden. Het is op het strandje van Heeg.

Zomer bootcamp Heeg
Bij het Heegemer strandje kun je woensdagavond van 19:30-20:30 bootcampen! Onder begeleiding van een instructeur doe je diverse oefeningen. Deelname is geschikt vanaf 16+ en is gratis, je hoeft je niet van tevoren aan te melden.

FF Boeren in Tsjerkgaast en Wikel
Deze zomer kun je weer kijken en genieten op diverse boerderijen. Twee dagen lang gezellig FF Boeren!, zoals het evenement heet. De route op 4 augustus ging door Wikel en Tsjerkgaast. De route van donderdag 11 augustus gaat door Oudega en Elahuizen. De route is zowel wandelend, per fiets of met de auto te doen. De deelnemers: de families Binnendijk en Haarsma aan de Ige Galamawei 29 in Oudega, en de families VenemaBroekens en Berkum aan de Wâldwei in Elahuizen.

Palingroken in Heeg
Heegemer visser Freerk Visserman laat op donderdagavond zien hoe je paling rookt. Van 21:00-22:30 demonstreert hij het roken en geeft er uitleg bij, te zien in de Weisleatstrjitte.

ZomerMaakfabriek in Museum Joure
Tot en met 4 september staat in Museum Joure iedere dag de ZomerMaakfabriek klaar. Het programma bestaat uit verschillende korte doe-activiteiten, in de museumpanden en in de tuin, met als thema ‘Kijk als een kunstenaar.’
De kinderen laten zich met hun kunstenaarsblik verwonderen en inspireren en gaan natuurlijk ook lekkerzelf aan de slag, in het museum of lekker buiten in de museumtuin. Kinderen kunnen hun eigen draai er aan geven.
Bij de balie ligt een tasje met een inspiratieblad en materialen klaar. Daarmee ga je met je gezin of ander gezelschap naar bijzondere plekken in het museum waar je je kunt laten inspireren en naar de plekken waar je aan de slag kunt. Die vind je overal in het museum, in de panden èn buiten in de tuin.
Je hoeft voor De Maakfabriek geen aparte ticket te kopen (een gewoon kinderkaartje is voldoende) en ook geen toeslag te betalen.

Zomeravond kanovaren in Heeg
Maandagavond kun je bij Waterherberg It Beaken in Heeg kanovaren. Vanaf 20 uur kun je voor €4,- een kano lenen. Er kunnen maximaal 15 personen meedoen.

Boerenmarkt in Woudsend
Iedere donderdag t/m 25 augustus is er boerenmarkt in het centrum van Woudsend. Je kunt er onder andere terecht voor groente, fruit, jam, honing, boerenkaas en -ijs, speciale broden, taart, diverse soorten vlees, gerookte zalm en paling. De markt vindt plaats op de Waechswâl in het centrum van het dorp, van 11.00 tot 17.00 uur. Overdag kan er gratis worden aangelegd in de nieuwe passantenhaven; de Boerenmarkt en het centrum zijn hierdoor voor watersporters op loopafstand zeer goed te bereiken.

Ambachtsmannen in Museum Joure
In de maanden juli en augustus staan op donderdag in Museum Joure de ondernemer en ambachtelijk vakman centraal. Wat je kunt verwachten? Elke donderdag tussen 11.00 en 16.00 staan er in het museum tenminste drie mensen voor je klaar. Zij vertellen verhalen over de bekende Jouster ondernemer Douwe Egberts, nemen je mee op een mini-rondleiding (bijvoorbeeld langs de Jouster klokken) of demonstreren hun oude vak.

Activiteiten in het Woudagemaal
Elke vrijdag van tot en met 2 september zijn er speciale kinderactiviteiten voor kinderen t/m 12 jaar in het Woudagemaal. Uiteraard heeft alles te maken met water. Ook is er een speciale kinderrondleiding door het ruim 100 jaar oude stoomgemaal. Of de activiteiten buiten of binnen in ’t Stoomlokaal zijn, hangt natuurlijk af van het weer. Het knutselen, tekenen, waterspelletjes en de speciale kinderrondleiding zijn gratis bij betaling entree. Uiteraard is er voor de kinderen ook een glas limonade en iets lekkers. Inloop is elke vrijdag van 10.30 tot 15.30 uur.

Kanongebulder in Sloten
De jaarlijkse zomer traditie van Sloten gaat ook dit jaar weer los. In het hoogseizoen schiet de stadsschutterij iedere vrijdagavond het kanon van Sloten af op het molenerf van korenmolen De Kaai. Stadsomroeper Pieter Haringsma geeft hierbij uitleg. Iedere vrijdag t/m 26 augustus vanaf 20:00 uur.

Tsjerkepaad Tsjerke oan it Dok
Tsjerkepaad houdt in dat 270 kerken in Friesland elke zaterdagmiddag in de periode van 2 juli tot en met 10 september zijn geopend voor publiek. In Lemmer zijn dat de Tsjerke oan it Dok aan de Gedempte gracht (NedHerv.-kerk) en de Rooms Katholieke kerk in de Schans.
In de Tsjerke oan it Dok is er elke zaterdagmiddag, met uitzondering van 13 augustus, een muzikaal optreden. Aanvang is steeds om 15:00 uur en de toegang is gratis.

Bezichtiging Fonteinkerk Oudemirdum
Op de zaterdagmiddagen tot en met 11 september is de Fonteinkerk in Oudemirdum open voor bezichtiging en een moment van rust. Op diverse zaterdagmiddagen zullen er orgelbespelingen door organisten van Organum Frisicum te beluisteren zijn: zaterdag 17 juli van 16:30 – 17:00 uur.

Openstelling monumentale poldermolen De Nijlânnermolen
De Nijlânnermolen is een bijna 250 jaar oude buitenkruier grondzeiler welke is ingericht als poldermolen. Bij voldoende wind en water demonstreren de vrijwillige molenaars van de Molenstichting Súdwest Fryslân dat de molen heden ten dage immer nog het Workumer Nieuwland kan bemalen. Iedere zaterdag kun je de molen aan de Hylperdyk bezichtigen tussen 13:00 en 16:30 uur.

Zomermarkten in Terherne
De zomermarkten van Terherne trekken veel toeristen, maar is ook zeker leuk voor inwoners uit de regio. Er zijn nog 3 zomermarkten, op 8, 15 en 22 augustus.

Bingo in Oudemirdum
Op dinsdagavond wordt weer de Kinderbingo gehouden in MFC it Klif in Oudemirdum. Iedere dinsdag t/m 23 augustus, ’s avonds om 19:30 uur.
En iedere donderdag t/m 25 augustus is er bingo voor volwassenen. Prijzen die je kunt winnen zijn o.a.: supboard, loungeset, bosch boormachine, hogedrukreiniger, grasmaaier.

Zomermarkten Workum
Gedurende juli en augustus worden er diverse markten in Workum georganiseerd op de Merk, het plein in het centrum van Workum. De markten vinden plaats iedere woensdag van 10:00-17:00 uur en op 10 augustus is er naast de gewone markt ook een kindervrijmarkt!

Lutskedagen
De Lutskedagen worden ieder jaar georganiseerd in Balk. Het zijn de zomermarkten in de maanden juli en augustus. Vele bezoekers, toeristen en omwonenden, komen elk jaar naar deze markten in het hart van Gaasterland, iedere vrijdag van 10:00 – 18:00 uur.

‘Leven met een verdwenen zee’, expositie in Mar en Klif
‘Leven met een verdwenen zee’ is een expositie, te zien in bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum. De tentoonstelling sluit aan bij de muziektheatervoorstelling ‘Het verdriet van de Zuiderzee’, die door Orkater en De Lawei van 10 augustus tot en met 11 september aan de rand van het Oudemirdumerklif wordt gehouden en onderdeel is van Arcadia 2022.
De expositie laat het leven langs de Gaasterlandse Zuiderzeekust zien, vroeger en nu. Het hart van de tentoonstelling zijn 5 portretten van hedendaagse bewoners in foto en video, die in opdracht van Orkater en De Lawei zijn gemaakt. Kitesurfer Lianne Pit en de laatste visser van Laaxum, Jan de Vries, vertellen over hun werk.
De hedendaagse portretten worden omringd door historische beelden. Foto’s uit de archieven van het Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân tonen het landschap en de bewoners langs de Zuiderzeekust aan het begin van de 20e eeuw, voor de komst van de Afsluitdijk in 1932. Er zijn beelden van vissers en hun werk, van boeren en van de afgeslagen kliffen. Oude foto’s van arbeiders in het bos en de eerste toeristen geven een indruk van het leven in die tijd.
De expositie laat de verschillen en overeenkomsten zien tussen het leven vóór de komst van de Afsluitdijk en het leven nu.