Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere week staat hier een verse uitgaansagenda voor je klaar. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl zodat wij ze kenbaar kunnen maken op de website en op de radio.

Dit is de agenda van 20 t/m 26 maart 2023

Jubileum IJsclub Heech
Vrijdag 24 maart staat de hele dag in het teken van het 150 jarig jubileum van IJsclub Heech. Bij ‘it Heechhûs’ worden de gedurende de dag evenementen voor jong en oud georganiseerd. Zo komen er ’s avonds gastsprekers Jan Oostenbrug, Jan Ykema en is er muziek van de Heegemer Dekdweilers en Bald & Gray.

Lezing ‘Fryske boerderijen’ door Jacob van der Vaart
Op zondagmiddag 26 maart komt Jacob van der Vaart in Mar en Klif – het Bezoekerscentrum van Nationaal Landschap Zuidwest-Fryslân – vertellen over de historie en bouw van boerderijen in de Zuidwesthoek.
In welke periode werden welk type boerderijen gebouwd? En waarom veranderden boerderijen door de tijd heen? Tijdens de lezing leer je de ontwikkeling kennen van de klassieke Friese langhuis-boerderij naar de kop-hals-romp typen en de Friese stelpen. Begin vorige eeuw kwamen daar nog vernieuwende boerderijtypen bij zoals de gelede bouw en de Amerikaanse boerderijen.
Jacob van der Vaart is van huis uit sociaal-geograaf en grut-ambassadeur van nationaal landschap Zuidwest Fryslân. Al jaren is Van der Vaart als bestuurslid betrokken bij de Boerderijenstichting Fryslân en mede-auteur van onder andere het boek ‘Amerikaanse boerderijen in Fryslân.’
De lezing start om 13.30 uur en de kosten zijn € 3,50 per persoon incl. koffie/thee. Opgave is noodzakelijk en gaat via nationaallandschap.frl

Voorjaarsboswandeling Katlijk
In het oude wandelbos, vlakbij Heerenveen, leven verschillende dieren. Zo wordt het Ketliker Skar beheert door een populatie damherten. Ze voelen zicht thuis in dit natuurgebied en helpen het prachtige terrein open te houden. Het bos is destijds aangelegd om hout te produceren. Tegenwoordig leven er vele verschillende soorten dieren en planten. Je komt hier naast de damherten ook reeën tegen. En vergeet ook vooral niet de vele bosvogels!
De natuurgids van It Fryske Gea neemt je op zaterdag 25 maart mee op excursie door dit bos. De wandeling is gratis voor leden en anders €4,- De wandeling is van 10:00 – 12:00 uur en opgave kan tot zaterdagmiddag 15:00 uur op de website van It Fryske Gea.

Donateursavond Lemster Skûtsje
Deze maandag 20 maart is weer de jaarlijkse donateursavond van het Lemster Skûtsje. De avond vindt plaats in de Beachclub Lemmer. Er zijn sprekers waaronder Roelof Bouwmeester, trainer van Olympisch zeilster Marrit Bouwmeester. Verder wordt er een verloting gehouden van Lemster skûtsje-artikelen.

Filmhuis Joure: Flee
Op donderdag 23 maart is er een nieuwe editie van het Filmhuis Joure in Museum Joure. Deze donderag de film Flee. Amin Nawabi vluchte als alleenstaande minderjarige van Afghanistan naar Denemarken. Nu is hij 36 jaar oud, een succesvol academicus en hij wil gaan trouwen met zijn langdurige vriend Kasper. Maar voordat hij die stap kan maken, moet hij nog het een en ander loslaten. Hij vertelt hoe hij samen met zijn familie het door oorlog verscheurde Kaboel moest ontvluchten. Ze vinden hun weg naar het corrupte Moskou en doen wanhopige pogingen om het gezin stukje bij beetje naar Europa te smokkelen. Het lukt zijn zussen om Noorwegen te bereiken, maar hijzelf komt later, helemaal alleen, in Denemarken terecht. Amin kreeg één enkele regel mee van zijn smokkelaars: vertel niemand dat je familie nog leeft.
Reserveren is verplicht op filmhuisjoure.nl

NUT Gaasterlân-Sleat: In de schaduw van Rembrandt
Het NUT presenteert aanstaande vrijdag haar laatste voorstelling van het seizoen in De Treemter in Balk. Solo toneel van Julika Marijn met In de schaduw van Rembrandt.
Geertje Dircx, de tweede vrouw van Rembrandt, was jarenlang zijn minnares en voedde zijn zoon Titus op. Ze zag De Nachtwacht ontstaan en stond zelf ook model voor de grote schilder. Totdat Hendrickje Stoffels ten tonele verscheen. Geertje werd bruut opzij geschoven en uiteindelijk door Rembrandt opgesloten in een tuchthuis. Tegen het decor van de zeventiende eeuw laat Julika Marijn de vrouw aan het woord die de schaduwkant van Rembrandt aan den lijve ondervond. Krachtige vrouwen die hun eigen weg en stem zoeken, is een terugkerend thema in het theaterwerk van Julika Marijn.
In de schaduw van Rembrandt is vrijdag bij het NUT in Balk om 20:30 uur.

Workshop “Ik ben alles”
Het thema van de Boekenweek is “ Ik ben alles” en gaat over pluriformiteit van onze identiteit. Daarom organiseert de Bibliotheken Mar en Fean een workshop over de invloed van je verschillende rollen op jouw leven.
Pluriformiteit betekent letterlijk “veelvormigheid”. In deze workshop gaat het om de invloed van de verschillende rollen die je hebt in je leven.Het onderzoeken van jouw rollen zoals bijvoorbeeld moeder, vader, kind, werknemer en welke invloed dit op jouw heeft, is belangrijk voor je kwaliteit van leven. Het is interessant, leerzaam en misschien ook confronterend.
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de workshop op maandag 27 maart, ’s avonds om 19:30 in de bibliotheek van Heerenveen. Opgave via de agendapagina op www.bmf.nl Leden betalen €5,- voor de workshop, anders €7,50

Premiere Toanhûs video “Iedereen verstaat muziek
Op vrijdag 24 maart 16.00 gaat de meespeel video van de Toanhûsband Endless Try in première!
Met deze band heeft It Toanhûs een eigen videoclip van het KinderMuziekWeek lied “Iedereen verstaat muziek”. De video van Toanhûs band Endless Try wordt deze week gebruikt bij de meeste activiteiten van It Toanhûs en wordt gebruikt als challenge voor de basisscholen. De video gaat live op het YouTube-kanaal van It Toanhûs, aanstaande vrijdag om 16:00 uur.

Expositie De Stern van Vogelbescherming bij Mar & Klif
Vanaf zaterdag 25 maart is de interactieve expositie De Stern van Vogelbescherming Nederland te zien bij Bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum. De expositie is ontwikkeld om meer aandacht te geven aan de bijzondere natuur in het IJsselmeergebied. Door de ogen van vijf sternsoorten ontdek je van alles over de IJsselmeernatuur boven én onder water. De expositie bevat een aantal interactieve elementen en is leuk en leerzaam voor jong en oud. Bekijk de tentoonstelling, test je kennis en wie weet win je een leuk vogelboek.
Komend weekend te zien op zaterdag van 11:00 – 16:00 uur en op zondag van 13:00 – 16:00 uur.

Jeremy Johnson in Galerie Lytse Skientme
Op zondagmiddag 26 maart komt Jeremy Johnson naar Galerie Lytse Skientme in Koudum voor het laatste winterconcert van het seizoen 2022-2023. Jeremy Johnson is een Britse singer-songwriter. Hij laat zich inspireren door artiesten als Ben Howard, Damien Rise en The Tallest Man on Earth. Zijn muziek kenmerkt zich door poëtische lyriek, heldere vocalen en krachtige melodieën. Het optreden van Jeremy Johnson op 26 maart begint om 15.00 uur en kost € 10,-. In de galerie zijn maximaal dertig plaatsen beschikbaar! Reserveren kan via galerielytseskientme@gmail.com.

Posthuis Theater
In het Posthuis Theater in Heerenveen zijn nog voor twee voorstellingen kaarten beschikbaar.
Vrijdag 24 maart: The Making of Soros the Musical. Een inkijkje in het leven van de speculant, miljardair en filantroop George Soros, die door (extreem)rechts en (extreem)links gewantrouwd wordt. Een poging om iets te begrijpen van de wereld van het geld en het goede, het kwade of allebei tegelijk.
En zaterdag 25 maart: Sederginne – Van Wc-Madame tot diva. We worden tegenwoordig om de oren geslagen met LGBT, binaire en non-binaire groepen en we worden aangemaand om ‘woke’ te zijn. Maar wat als dit allemaal een ver-van-je-bed-show is en je misschien wel woke wil zijn maar niet weet hoe? In haar show ‘Van Wc-Madame tot diva’ blikt Sederginne terug op hoe het ooit begon en wat haar op de weg naar de top gevormd heeft. Ze vertelt over de perikelen die ze heeft meegemaakt die van haar de diva hebben gemaakt die ze vandaag de dag is.
Beide voorstellingen beginnen om 20:15 uur.

Foto expositie Hans Slot
In de bibliotheek van Heerenveen is een tentoonstelling te zien van Han Slot, een enthousiaste vrijetijdsfotograaf uit Heerenveen. Hij heeft een brede belangstelling en fotografeert dan ook een breed scala aan onderwerpen. Wel heeft hij een lichte voorkeur voor natuur en landschap.
Ook water, havens en schepen zijn steeds terugkerende thema’s in zijn werk. Portretfotografie daarentegen is niet zijn ding. De foto van huiskat Dipper is daarop een hoge uitzondering. Slot fotografeert in kleur en zwartwit
en zowel in het buitenland als dichterbij.
Te zien van t/m 29 april in de bibliotheek van Heerenveen.

Repair Café
Wat doe je met een lamp die niet meer wil branden? Een cd-speler die niet meer open wil of een trui waar gaatjes in zitten? Naar het Repair Café in de Bibliotheek in Joure! Het Repair Café is samen kapotte spullen repareren, deskundig advies krijgen, ontmoeten en inspiratie opdoen. Kosten? Een vrijwillige bijdrage. Er is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Hierbij kan worden gedacht aan kleding, meubels, elektrische apparaten, computers, etc. Voor deze reparaties zijn deskundigen aanwezig, zoals: elektriciens, naaisters, timmerlieden en ict’ers. Het Repair Café is iedere derde woensdag van de maand open, van 10.30 – 12.30 uur in de bibliotheek in Joure.

Geocaching bij pontjes
De fietspontjes in de regio varen dit jaar al een paar weken eerder dan gebruikelijk en om dat onder de aandacht te brengen worden er in de weekenden van maart diverse activiteiten georganiseerd. Zo kun je gaan Geocachen bij de pontjes. Moet je even wachten op een pontje, dan hoef je je niet te vervelen! Bij alle pontjes die in maart elk weekend varen is namelijk een cache verstopt. Vind jij de schat? Je kunt deze bekijken, ruilen of aanvullen met een eigen voorwerp. Natuurlijk log je je bezoek in het logboek. Bij elke geocache krijg je een tip van de schat bij het volgende pontje.

Expositie Gezin te gast
Deze maand exposeert Sylvia Dijkstra met haar tentoonstelling ‘Gezin te Gast’ in de bibliotheek van Heerenveen. Het kunstwerk van de in 1981 geboren Sylvia is vormgegeven in verschillende textiele technieken en materialen. De installatie bestaat uit de stukken Heitelân (een mantel), Stropdassenjapon en Onschuld met vilt, wol en borduurwerk en sluit aan bij het gebroken gezin in oorlog en vrede.
Sinds 8 maart geeft de Sylvia Dijkstra bij de tentoonstelling een geleide meditatie waar de bezoekers vrij aan mogen meedoen. De andere data zijn woensdag 22 en 29 maart. De sessie is steeds van 14.30 – 15.00 uur. Ze presenteert zich dan als helend kunstenaar.

Creatief Café
In het Creatief Café in één van de bibliotheken in de regio is iedereen van harte welkom om lekker aan de slag te gaan. Ontmoet andere creatievelingen en drink gezellig een kopje koffie tijdens het handwerken of tekenen. Er wordt al meerdere jaren vol enthousiasme gehaakt in de Bibliotheek en vaak wordt dit voor een goed doel gedaan. Een overzicht van alle data, tijden en locaties staat op www.bmf.nl