Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere week staat hier een verse uitgaansagenda voor je klaar. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl zodat wij ze kenbaar kunnen maken op de website en op de radio.

Dit is de agenda van 5 t/m 11 december 2022

Kerstgala Concert Jouster Fanfare Orkest
Op zaterdag 10 december treedt het Jouster Fanfare Orkest op met Cor Bakker, Marco Bakker, Jennie Lena en de Koninklijke Mastreechter Staar.
Het Jouster orkest bestaat 60 jaar en staat 10 jaar onder de bezielende leiding van dirigent Siemen Hoekstra. Genoeg reden om weer eens flink uit te pakken. Het kerstgalaconcert voert u mee naar warme kerstsferen en Sportfun wordt omgetoverd tot een sfeervol theater. Met The Voice of Holland zangeres Jennie Lena, bariton zanger Marco Bakker, pianist Cor Bakker en het mannenkoor Koninklijke Mastreechter Staar staat er een top aan artiesten.
Jennie Lena brak in 2015 door met haar deelname aan The Voice of Holland. Haar blind audition ging onmiddellijk viral en daarmee trok ze gelijk internationaal aandacht. Haar video is inmiddels 50 miljoen keer bekeken. Deze Amsterdamse dame heeft een rauwe stem en zorgt voor de flair op het podium.
De Koninklijke Mastreechter Staar is een 115 koppig mannenkoor, afkomstig uit Maastricht. Ze dragen het Koninklijke predicaat door de hoge muzikaliteit die ze hebben en moeten waarborgen. Mede door hun eigen zangschool blijft dit koor op topniveau.
Concert zanger Marco Bakker debuteerde in 1965 en is bekend van de vele opera’s en operettes waarin hij heeft gezongen. Deze bariton heeft in zijn internationale loopbaan heel wat prestigieuze optredens verzorgd. Zijn warme, geschoolde stem zal deze avond het geheel vocaal complementeren.
De avond wordt gepresenteerd door pianist Cor Bakker. Bij de meeste mensen bekend door de tv programma’s met Paul de Leeuw. Daarvoor is hij 11 jaar de vaste pianist geweest van het Metropole Orkest.
Kaarten zijn voor €29,50 verkrijgbaar via jousterfanfareacties.nl of bij Primera Joure.

Lemster Dickens Festijn
Na een lange periode van stilte zijn de straten van het Lemster Dickens dorp weer tot leven gekomen! Het gonst en bruist als een grote stad rond eind 19e eeuw. De bewoners kijken uit naar de kerstperiode vol sfeer en gezelligheid en zijn benieuwd wat er waar is van de geruchten die door het dorp gaan…
Naar verluid wordt het kantongerecht in ere herstelt en strijkt rechter Franciscus Visscher neer in het dorp om recht te spreken over een aantal onverkwikkelijke zaken. De bekende Bonkeschudders hebben hun Steampunk machine omgebouwd tot een destilleerderij en de nieuw opgerichte boksschool ‘De vuistregel’ organiseert haar eerste toernooi.
Dat er weer bijzondere dingen gebeuren in het Dickens dorp staat dus wel vast. Kom het meemaken en ontdek zelf de kunsten van de Mad Magician, luister naar muziek en wees onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes getuige van het Christmas Family Dinner.
Beleef op 10 en 11 december 2022 het Lemster Dickens Festijn. Straattheater, live muziek, een markt en nog veel meer is er deze dagen te beleven in Lemmer. Kom langs en geniet van de Dickenstijd in een magische kerstsfeer.
Kaarten zijn te bestellen op lemsterdickensfestijn.nl voor €2,50 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en €4,50 voor personen vanaf 13 jaar. Je koopt per dag een kaartje.

Lezing ‘De Afsluitdijk – aanleiding en gevolgen’ in Oudemirdum
Zondag 11 december om 14:00 uur geeft historicus Alice Booij in Bezoekerscentrum Mar en Klif te Oudemirdum een interessante lezing over de aanleiding en de gevolgen van de aanleg van de Afsluitdijk.
Het eerste plan om de Zuiderzee in te dammen ontstond al in 1667, maar de techniek om dijken te bouwen was toen niet ver genoeg gevorderd om het uit te voeren. Er zouden nog vele andere plannen volgen, maar pas nadat een grote stormvloed in 1916 een groot deel van de Zuiderzeekust onder water zette, werd besloten het plan uit te voeren waarvoor ir. Cornelis Lely al in 1891 een eerste concept had ontworpen. De aanleg van de Afsluitdijk had voor- en nadelen. Het was afgelopen met het gevaar van grote overstromingen, maar de natuur en de economie van de vissersdorpen betaalden de prijs van het project.
De lezing wordt gehouden in de Bedsteezaal van het bezoekerscentrum. Daar is momenteel de tentoonstelling ‘Leven met een verdwenen zee’ te zien, met onder andere historisch beeldmateriaal van de Friese Zuiderzeekust en haar bewoners.
De entree is 5 euro en inclusief kop koffie/thee en toegang tot de tentoonstelling(en). Aanmelden is gewenst en kan via www.nationaallandschap.frl/lezing-afsluitdijk. Bezoekerscentrum Mar & Klif is momenteel geopend op zaterdag van 11:00 – 16:00 uur en op zondag van 13:00 – 16:00 uur.

Krystmerke Westerein Harich
Op de ‘Krystmerke op ‘e pleats’ zijn alle boerderijen/huizen over de gehele buurt Westerein Harich sfeervol verlicht in het weekend van 10 en 11 december.
In de gezellig schuren zijn marktkramen aanwezig met een breed aanbod van leuke artikelen, zoals: kerstartikelen, lekkernijen, brocante, quilten, schapenvachten, kookpotten en nog veel meer. Vele standhouders zijn enthousiast, deze standhouders zijn van veelal regionale ondernemers.
Op de verlichte route kom je ook een levende kerststal tegen. Onder het genot van een hapje en een drankje kunt u onderweg ook luisteren naar verschillende soorten muziek.
Onderweg is bij diverse kramen Harichster snert te koop en er is een locatie met verse chocomel met melk uit de tank. Bij het mechanisatiebedrijf is een herberg met daarin eten en drinken in de aanbieding.
De krystmerke is zaterdag van 15:00 – 21:00 uur en zondag van 11:00 – 18:00 uur. Entree 2 euro.
Wintermarkt Heeg
In dorpshuis It Heechhûs in Heeg is op 10 december een sfeervolle indoor wintermarkt. Laat je inspireren en verleiden tijdens de sfeervolle indoor wintermarkt. Kom langs en geniet van het gevarieerde aanbod van winter- en kerstartikelen onder één dak. De entree voor de markt is gratis! De markt is zaterdag van 13:00 – 18:00 uur.

Kerstspektakel Joure
Vrijdag 9 december om 19.00 uur wordt in de Midstraat in Joure de Winterfair geopend met de ontsteking van 50 led verlichte kerstbomen en vijf mega-kerstbomen die een spetterende lichtshow zullen vertonen.
Lichtshow van vijf 8-meter hoge kerstboom die dagelijks te zien zal zijn omringd door vijftig verlichte energiezuinige led kerstbomen in de Midstraat.
De hele maand december zijn er diverse evenementen in Joure, zoals een Kerstmarkt, Rotary Santa Run, koopavonden met extra lange openingstijden en een koopzondag met extra activiteiten.
De lichtshow van de vijf 8-meter hoge bomen zal steeds worden herhaald en dagelijks te zien zijn . De opening zal worden omlijst met muziek en vuurshows. De winkels zullen die avond tot 22.00 uur geopend zijn.

Wintermarkt Balk
Vrijdag 9 december wordt er vanaf 11 uur tot 17 uur een sfeervolle wintermarkt in Balk georganiseerd. De kraampjes worden rond de Luts in het centrum opgezet!

Krystmerk Fanfare EMM in Oudega (SWF)
Op zaterdag 10 december is er een sfeervolle Krystmerk van de fanfare Eendracht Maakt Macht uit Oudega SWF met dit jaar als thema: Natuurlijke sfeer. Ze gebruiken daarvoor kleuren in poedertinten, natuurlijke materialen en een vleugje goud. Er is van alles te beleven: Live muziek; mooie groendecoraties; trendy woon & live style artikelen; en natuurlijk eten en drinken. De kerstmarkt is zaterdag van 13:00 – 17:00 uur in MFC It Joo.

Lazy Sunday Salt in Terherne
Iedere 2e zondag van de maand heeft Paviljoen Salt in Terherne live muziek. Zondag 11 december is er muziek van Lotte & Niels om 11:00, 15:00 en 18:00 uur. De entree is gratis.

Expositie Friese blikken uit collectie Geert Hof in Joure
Geert Hof heeft door de jaren heen honderden blikken en andere kruideniersverpakkingen verzameld, afkomstig van meer dan 75 Friese bedrijven. Het zijn vaak prachtig vormgegeven kunstwerkjes. Een deel van zijn collectie is vanaf zaterdag 10 december te zien bij Museum Joure. De tentoonstelling biedt een uniek kijkje in de wereld van reclame-uitingen.
Koffie en tabak van Douwe Egberts, verf van de Firma Borneman’s of KING pepermunt van Tonnema – dit en méér werd vroeger allemaal in blik verpakt. Maar Geert Hof beperkt zich niet tot het verzamelen van blikken. ‘Het kan gaan van blik tot tabakszakjes, kruidenierszakjes en oude schaatsdozen, noem maar op. Wel trekt hij een grens bij de jaren ’60 én alles moet gerelateerd zijn aan Friesland.

Pop-up Live muziekcafé in Heeg
Eeterij de Notaris zal op 10 december worden omgetoverd tot live muziekcafé. Op deze locatie wordt al sinds de jaren 70 door menig artiest muziek gemaakt en vele Friezen hebben bijzondere herinneringen aan de jaren dat het nog “T&T” of “de dokter” heette. Lokale artiesten van de bands Endless en The Subbs zullen optreden.
Een gedeelte van de opbrengst zal door de organisatie gedoneerd worden aan het project Kind & ontbijt. In Fryslân leven 38.000 mensen in armoede. Onder hen zijn 9.000 kinderen. Voor deze
kinderen is het rode kruis vorig jaar een actie gestart om ontbijttassen uit te delen aan Friese gezinnen. Zodat de kinderen met een volle maag op school komen.
Kitty Smit was projectleider van deze actie en heeft zich, tot haar overlijden in oktober 2022, met hart en ziel ingezet om zoveel mogelijk gezinnen te helpen. Ter herinnering aan haar, zal een gedeelte van de opbrengst aan het project “Kind & Ontbijt” gedoneerd worden. De entree is gratis en de deuren openen om 21:00 uur.