Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere week staat hier een verse uitgaansagenda voor je klaar. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl zodat wij ze kenbaar kunnen maken op de website en op de radio.

Streekmarkt Hemeleum
Er is weer Streekmarkt op de Flinkefarm te Hemelum. Met ruimte voor zo’n 30 deelnemers hoef je niets te missen. De maatregelen om een ontspannen markt te organiseren zijn uitgedacht. Alles gebeurt in de buitenlucht. Op de toiletten na, zijn de binnenlocaties afgesloten en is er een looproute uitgestippeld. Je komt binnen via de entree en gaat via de kramen op het terrein weer weg langs de andere zijde. Het aantal mensen op het terrein wordt continu geteld en in de gaten gehouden. De coronaproof markten in Hemelum zijn te bezoeken op 2 augustus, 6 september en 4 oktober. Telkens van 10:00 – 17:00 uur. De entree is vanaf 12 jaar €2

Smeedweekend in het Kameleondorp
In de smederij van Klinkhamer zijn er in het weekend van zaterdag 1 en zondag 2 augustus demonstraties smeden. In het vuur van de smidse wordt het staal roodgloeiend verwarmd en bewerkt met de grote hamer tot bijzondere vormen. Er geldt reguliere entree.

Kermis Lemmer
Het gaat dit jaar een iets andere editie worden van de Lemster kermis, maar daarom niet minder gezellig.
Dankzij de medewerking van de gemeente Fryske Marren, kan de kermis in Lemmer alsnog doorgaan!
De kermis komt dit jaar op de ijsbaan te staan en zal tot en met 2 augustus plaatsvinden, natuurlijk met inachtneming van de huidige corona maatregelen. De kermis is alle dagen tot en met 2 augustus en begint alle dagen om 13:00 uur. Eind van de kermis is 23:00 uur, vrijdag en zaterdag om 00:00 uur en de laatste zondag eindigt deze om 20:00 uur.

Koeknuffelen
Bij Boerderijrecreatie in Delfstrahuizen is op donderdag 6 augustus koeknuffelen. Tijdens de Koeknuffeldagen kun je komen knuffelen met een Friese koe, waarbij elke koe zijn eigen aandacht vraagt. Het adres is Marwei 124 B en het begint om 13:00 uur.

Zomersportweek
Om het sportief bewegen onder kinderen in de gemeente aan te moedigen organiseren Sportbedrijf De Fryske Marren en buurtwerkers sport van sociaal werk De Kear een kinder-sportweek. Tien sportclubs uit De Fryske Marren bieden gratis clinics aan. De sporten die worden aangeboden zijn: Gymnastiek & dans, reddingszwemmen, hockey, korfbal, kickboksen, tennis en basketbal. Na het aanmelden neemt de sportclub contact met jou op voor de laatste informatie. De sportactiviteiten zijn geschikt voor kinderen van basisschoolleeftijd. De sportmomenten zullen zijn van maandag 10 augustus tot en met 14 augustus, ’s ochtends van 10.00 tot 12.00 uur en ’s middags van 14.00 tot 16.00 uur. Een sportvereniging bepaalt zelf hoe vaak er een training of clinic wordt verzorgd en hoeveel kinderen er welkom zijn per training. Aanmelden kan via www.sportbedrijfdefryskemarren.nl/zomersportweek

Rondvaart met de Toerist VI vanuit Lemmer
In juli & augustus kun je elke zondag, maandag, dinsdag en woensdag meevaren met de Toerist VI. Er zijn twee rondvaarten op een vaardag, van 13:00 tot 14:30 uur en van 15:00 tot 16:30 uur.
In Lemmer hoef je niet de rondvaartboot te missen. Je kunt veilig meevaren op de Toerist VI vanuit Lemmer in de maanden juli en augustus op zondag, maandag, dinsdag en woensdag. Op een vaardag zijn er twee rondvaarten van 13:00 tot 14:30 uur en van 15:00 tot 16:30 uur. Twee gelijke tochten van anderhalf uur dus, om het mogelijk te maken zoveel mogelijk mensen van een vaartochtje te kunnen laten genieten.
In Lemmer is de afvaart vanaf de Kortstreek 14.
Prijzen: volwassene € 12,50 / kinderen 4 t/m 12 jaar € 7,50 / kinderen 0 t/m 3 jaar – Gratis

Zomerarrangement in Sloten
Museum Sloten organiseert iedere donderdag in juli en augustus een afwisselende interessante middag in de kleinste van de 11 steden, met: Ontvangst in de Raadszaal van Museum Sloten, presentatie van stad en museum, Bezoek museum en expositie op eigen gelegenheid met speurtocht voor kinderen, Stadswandeling met routekaartje en info, Boottochtje met de schipper die ook leuke dingen kan vertellen over wat er onderweg te zien is.
Het arrangement gaat ook door bij regen (ze hebben paraplu’s), maar varen doen ze alleen als het veilig is. Bij te weinig deelname gaat het arrangement niet door. Als u zich al had opgegeven, krijgt u tijdig afbericht.
Aanmelden kan tot 12:00 uur op de betreffende dag. Dat kan: ter plekke bij de balie van het museum of via de evenementenkalender op de website van de VVV: www.waterlandvanfriesland.nl De tarieven staan daar vermeld evenals op de website museumsloten.nl

Tentoonstelling Gaasterland in WOII
‘Gaasterland in WO II, 75 jaar bevrijding’ is de titel van de nieuwste tentoonstelling bij Bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum. Eén van de medewerkers op het kantoor van het Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân is Fred Woltjer. Zijn zoon Gerard verzamelt alles wat er over WO II te vinden is en het plan was gauw klaar. Met panelen van Johan Groenewoud, waarop de verhalen van verzetsstrijders en slachtoffers beschreven staan en de unieke verzameling van Gerard (o.a. een Canadese helm en vliegeniersoveral) was er meer dan genoeg om tentoon te stellen. Ook werden er voorwerpen door anderen ingebracht, zoals een bruidsjurk en een doopjurk gemaakt van parachutestof. De voorbereidingen waren in volle gang toen het coronavirus toesloeg. Maar gelukkig kon de tentoonstelling alsnog ingericht worden. Deze is tot eind oktober te bezichtigen, ook op afspraak, voor schoolgroepen.

Zomer Maakfabriek Museum Joure
T/m 30 augustus organiseert Museum Joure weer De Maakfabriek voor kinderen van zo’n 6 tot 14 jaar. Een echt doeprogramma, deze keer met het thema ‘in beweging, actie geeft reactie’. Je begint met onderzoek in het museum. Welke apparaten en machines zijn er? Hoe worden ze in beweging gezet en hoe werken ze? Gebruiken ze overbrengingen? Of zwaartekracht? Of beide misschien… Daarna gaan de kinderen zelf aan de slag en bouwen een supergrote actie-reactiebaan. Lekker in onze museumtuin. Tickets kun je online boeken op museumjoure.nl
In verband met de Corona-maatregelen heeft De Maakfabriek deze zomer een andere invulling. Kinderen kunnen de hele zomervakantie iedere dag aan de slag. Bij de balie ligt een opdrachtenblad klaar. Daarmee ga je met je gezin of ander gezelschap op zoek naar bijzondere machines en apparaten in het museum. Die kun je overal in het museum vinden. Van koffiezetapparaten tot theezakjesmachines, drukpersen, klokken, etc.
Wil je meedoen aan De Maakfabriek, boek dan je tickets online op museumjoure.nl. Dit is vanwege de coronamaatregelen verplicht en geldt ook voor bezoekers met een Museumkaart of een Vriendenkaart. Je hoeft voor De Maakfabriek geen aparte ticket te kopen (een gewoon kinderkaartje is voldoende) en ook geen toeslag te betalen. Houd er wel rekening mee dat kinderen alleen onder begeleiding van een volwassene het museum kunnen bezoeken.

Boekenverkoop
T/m eind augustus is er een grote boekverkoop in de bibliotheken in Balk, Joure en Lemmer. Er is keuze uit een ruime collectie aan boeken en tijdschriften, voor een fijne prijs.
Kom lekker snuffelen tussen de boeken en je voorraad leesvoer voor de vakantie aanvullen. De boeken zijn te koop voor €1,- per stuk, voor kinderboeken betaal je € 0,50. Of neem een tas vol mee voor maar € 5,- ! Om ervoor te zorgen dat iedereen gezond blijft zijn er wel een aantal aandachtspunten.
Mensen moeten een mandje meenemen bij binnenkomst, anderhalve meter afstand houden en voor en na het uitzoeken van boeken de handen desinfecteren.

Expositie Museum Sloten
T/m 31 oktober laat museum Sloten werk zien van twee kunstenaars uit eigen stad: Lienke Boot en Eppie Dam. Lienke maakt lino’s en tekeningen bij gedichten van Eppie Dam. Vandaar ook de titel: Twee zielen, één natuur.
Eppie Dam is van boerenkomaf en opgegroeid met weilanden en vogels. Helaas is er van de natuur nog maar weinig over, en Eppie is niet niet de enige die daar pijn van heeft. Het maakt het schrijven van vogelgedichten soms ook bijna dubbel. Alsof ze alleen nog op papier bestaan. Toch werkt hij altijd met veel plezier aan zijn vogelgedichten.
Het werk van de illustrator, Lienke, komt altijd ná het werk van de schrijver. In die zin is de illustratie altijd ‘dienstbaar’ aan het woord. Maar tussen Lienke en Eppie is wel altijd veel overleg. De afbeelding moest immers wel aansluiten bij het gedicht van Eppie. De tekeningen van Lienke zijn sterk van vorm, rijk en gewaagd van kleur.