Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere week staat hier een verse uitgaansagenda voor je klaar. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl zodat wij ze kenbaar kunnen maken op de website en op de radio.

Dit is de uitgaansagenda van 23 t/m 29 september 2019

Joustermerkeloop

Op Zondag 29 september 2019 wordt voor de 37e keer de Joustermerkeloop georganiseerd door AV Heerenveen. De Joustermerkeloop bestaat uit 6 afstanden over een parcours van verharde wegen en circa 4 km schelpenpad . We organiseren recreatielopen van 7 km , 10.2 km,  15.6 km en jeugdlopen ( voor de jeugd van 4 t/m 14 jaar). De routes 7 km, 10.2 km en 15.6 km gaan door het schitterende waterrijke buitengebied van Joure.

De start van de 7 km, 10.2 km en 15.6 km is om 11:00 uur bij de OSG Sevenwolden Pasteurweg 1 in Joure. De jeugdlopen starten vanaf 13:30 uur. Inschrijven kan t/m 28-september-2019 tot 18:00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt € 8,–. Voor de jeugd van 4 tot en met 14 jaar is dit € 4,–.

Er is ruim voldoende parkeer gelegenheid vlak bij start finish in de zijstraten van de Pasteurweg. U wordt door vrijwilligers naar uw parkeerplek begeleid ( volg a.u.b hun instructies op zodat de loop route vrij blijft van geparkeerde auto’s).

U kunt uw startnummer afhalen in de sporthal van de OSG Sevenwolden, uiterlijk 10:30 uur!. (houd a.u.b rekening met een wachtrij).

Jouster Merke en Agrarische Schouw

Elke vierde donderdag in september wordt in Joure de Jouster Merke gehouden. Niet-friestaligen denken meestal dat hiermee de “jaarmarkt” wordt bedoeld en dit is ook waar. Maar even waar is dat “merke” het Friese woord is voor “kermis”. Met Jouster Merke wordt dus bedoeld: jaarmarkt én kermis.

De oorsprong van deze combinatie is duidelijk: vroeger vormden kermis en markt een eenheid. De jaarmarkt duurt slechts één dag, maar dan is het ook een drukte van belang: van heinde en verre komen boeren en burgers uit heel Fryslân op deze vierde donderdag van september naar Joure. Bijzonder is dat de marktrechten voor de Jouster Merke dateren uit 1466.

De Agrarische Schouw is een openlucht landbouw-tentoonstelling en vindt zijn oorsprong in de jaarmarkt. De Jouster jaarmarkt was vroeger namelijk vooral beroemd vanwege de paardenhandel. Rond 1920 werden er jaarlijks meer dan 1000 paarden aangevoerd. Toen na de 2e wereldoorlog het paard als trekdier in de landbouw steeds meer terrein moest prijsgeven aan mechanisch voortbewogen trekkers, werd het initiatief genomen tot de Agrarische Schouw. Nog steeds spelen trekkers hier een grote rol. Het aantal standhouders bedraagt ongeveer 125 en het bezoekersaantal ligt ongeveer op 4500 deze dag.

Op de beurs kunt u kennismaken met o.a de volgende soorten bedrijven: Landbouwmechanisatie, Veevoederbedrijven, Silo en betonleveranciers, Melkwinningstechnieken, Brandstoffen en smeermiddelen, Automatisering en robotten, Banken en verzekeringen, Voorlichting onderwijs en milieu, Bedrijfskleding.

Expositie STUURVROUW in bibliotheek Lemmer

Op zaterdag 28 september om 10.30 is museumfotograaf Freerk Bokma in de Bibliotheek in Lemmer. Op deze informele ochtend vertelt hij over zijn fototentoonstelling STUURVROUW, die de komende twee maanden te zien in de expositieruimte.

Enige tijd geleden was de prachtige verzameling foto’s met de titel STUURVROUW van museumfotograaf Freerk Bokma te zien in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. In de Maand van de Geschiedenis, dat als thema ZIJ/HIJ heeft, is een grote selectie van deze foto’s en de bijbehorende interviews te zien en te lezen in de Bibliotheek in Lemmer.

De belangstelling voor het water en de scheepvaart heeft Bokma van zijn vader meegekregen. Op verjaardagen en feestjes kwamen de verhalen los. Spannende zeereizen, stormen en de smokkel van tabak en horloges, verhalen waar hij als kind van smulde. Het waren altijd wel de verhalen van stoere mannen, vrouwen kwamen er niet in voor. Dat is wel veranderd. De scheidslijn tussen mannen- en vrouwenberoepen is steeds dunner geworden. Ook in de scheepvaart, van oorsprong een echt mannenbolwerk, zijn er steeds meer vrouwen op belangrijke en leidinggevende posities. Deze vrouwen vormden de inspiratie voor de verzameling portretten in de tentoonstelling STUURVROUW en die tevens zijn gebundeld in een boekje.

In 26 mooie open interviews vertellen zij over hun keuze voor het water, hun liefde voor het vak en natuurlijk over het werken in een mannenwereld, een wereld die nog wel eens moet wennen aan een vrouwelijke collega of baas. De bekende vooroordelen van de zwakke en kwetsbare vrouw gaan hier niet op. Stuk voor stuk zijn het sterke vrouwen die – bij gebrek aan een betere zegswijze – zonder moeite hun mannetje staan.

De expositie STUURVROUW is te zien in de Bibliotheek in Lemmer van 28 september t/m 1 november.

Avondwandeling Lemmer

Doe mee aan de Avondwandeling door Lemmer op zaterdag 28 september van 19:30 uur tot 21:00 uur.Een gids van de VVV in Lemmer neemt je mee in de geschiedenis én spannende verhalen, zoals over Captain James Boorder en de aanval op Lemmer in 1799. Na eerst drie nachten heerlijk te hebben geslapen in Herberg De Wildeman keerde hij terug naar zijn schip om vervolgens Lemmer te bombarderen. Zijn er nog zielen die ’s nachts ronddolen?

Er zijn 3 avondwandelingen in Lemmer : zaterdag 28 september, 26 oktober (Nacht van de nacht) en 30 november en starten steeds om 19:30 uur vanaf VVV Lemmer, Nieuwburen 1. De kosten zijn € 4,- p.p. Ga je mee? Geef je dan op bij VVV Lemmer tel. 0514 534 550 of stuur een mailtje: info@vvvlemmer.nl

Kringwedstrijd en cross pony’s en paarden

Op zaterdag 28 en zondag 29 september vinden kringwedstrijden en cross pony’s en paarden plaats bij Manege Gaasterland. Leuk om even een kijkje bij te nemen en daarna het bos in voor een mooie boswandeling.

Stamboekkeuring Fries Paard (KFPS)

Dinsdag 24 september is er Stamboekkeuring Fries Paard bij Manege Gaasterland in Harich. Dat begint om 09:00 uur.

Stoomgemaal Regatta Lemmer 2019

Op zaterdag 28 september 2019 zal voor de achtste maal de “Stoomgemaal” regatta gehouden worden. De regatta is een initiatief van een aantal enthousiaste en ervaren zeilers uit het Friese Lemmer. De regatta vindt plaats op het IJsselmeer en de inschrijving is open voor alle type zeilboten.

Zaterdagochtend is om 10:00 uur het palaver onder het genot van koffie en Fries suikerbrood in “de Eerste Aanleg”. Na het palaver varen de deelnemers gezamenlijk via de Margrietsluis naar het IJsselmeer. Na afloop van de Regatta kunnen tijdens de borrel de wedstrijdervaringen worden gedeeld, onder het genot van vers gerookte vis en de accordeon van Jan Venema. De prijsuitreiking wordt gevolgd door het Captains Diner en daarna de feestavond tot in de late uurtjes met de feestband “Crazy Piano’s”.

De kosten voor dit evenement bedragen € 25,- per boot en € 15,- per persoon voor een Captains Diner. De kosten voor het gereduceerde havengeld van € 10,- mag je afrekenen met Piet, havenmeester van Tacozijl. Schippers kunnen zich vrijdagavond 19:00 uur inschrijven. Het maximum aantal schepen is dit ook jaar vastgesteld op 40.

Historische Reddingsglorie in Lemmer

Tal van historische reddingsboten meren vanaf vrijdagmiddag 27 september af in het Dok, in het centrum van Lemmer. De boten zijn ’s avonds sfeervol verlicht. Zaterdag 28 september kunnen ze worden bezichtigd en is er te genieten van verschillende activiteiten, die betrekking hebben op reddingsboten.

Het weekend is een initiatief van de Nautische Vereniging ‘Oude Reddings Glorie’, die dan in Lemmer hun traditionele jaarvergadering houdt. Hun streven is het in de vaart houden van dit deel van de nautische geschiedenis van Nederland. Dan tonen zij met trots er hun bezit. Kom dus naar Lemmer om te genieten van de glimmend opgepoetste boten, die het Dok helemaal vrolijk opsieren.

Workshop Nachtfotografie met natuurfotograaf Jan Tijsma

Op vrijdagavond 27 september organiseren Bezoekerscentrum Mar en Klif en landschaps- en natuurfotograaf Jan Tijsma een workshop ‘Nachtfotografie’ met als decor natuurgebied de Wyldemerk in Gaasterland.

Laat je verrassen door de schoonheid van het duister en ervaar dat er zelfs in het donker nog kleur is. Zonsondergangen zijn vaak favoriete momenten, maar daarmee houden de mogelijkheden nog niet op. Kort voor de zonsondergang ga je aan de slag om het mooie licht vast te leggen en duik je daarna via de schermerperiode de duisternis in. Intense kleuren, mysterieuze silhouetten en fonkelende sterren, allemaal komen ze voorbij tijdens deze workshop.

Wanneer het nagenoeg helemaal donker is, ga je kijken hoe je met hulplicht elementen in het landschap kunnen uitlichten. Uiteraard ook op het melkwegstelsel en de talloze sterren.

Deze workshop is voor iedereen geschikt. De te lopen afstanden zijn beperkt. Enige basiskennis van de camera en begrippen als diafragma zijn gewenst.

De workshop start om 19:00 uur bij de Parkeerplaats van de Wyldemerk (parallelweg van de N359 tussen de afslag Rijs en Oudemirdum), de kosten zijn € 5,= p.p. en opgave is noodzakelijk via deze website Bezoekerscentrum Mar en Klif. De deelnamekosten € 5,= graag contant en gepast betalen aan de begeleider voorafgaand aan de workshop.