Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere week staat hier een verse uitgaansagenda voor je klaar. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl zodat wij ze kenbaar kunnen maken op de website en op de radio.

Dit is de uitgaansagenda van 17 t/m 23 februari 2020

Woudagemaal drie dagen onder stoom
Het Wetterskip Fryslân brengt het Ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden en zo de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen.
Belangstellenden zijn welkom van dinsdag 18 tot en met donderdag 20 februari 2020 tussen 10.00 en 17.00 uur in het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is. Kinderen krijgen daarbij ook een leuk presentje.
Het stoomgemaal is bijna honderd jaar oud en heeft een belangrijke functie in het waterbeheer. Bij extreem hoogwater zorgt het nog steeds voor droge voeten in Friesland.
Het gemaal werd in 1920 geopend om het overtollig water vanuit Fryslân in de Zuiderzee, later het IJsselmeer, te pompen. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren.

Budgetcoach in de bibliotheek van Joure
De bibliotheek in Joure houdt de komende tijd weer diverse activiteiten. Zo geeft budgetcoach Lida Muurling-Bouwman een workshop over omgaan met geld en is tot en met maart is de expositie ‘Mooi Stuk!’ te zien.
Dinsdag 25 februari vanaf 19.30 uur geeft budgetcoach Lida Muurling-Bouwman een gratis workshop ‘Geld goed uitgeven, hoe doe je dat?’.
Deelnemers krijgen in de workshop zicht op waar zij geld aan uitgeven, tips om te besparen en hoe te budgetteren. Ook kunnen ervaringen worden uitgewisseld.
Er is plaats voor vijftien deelnemers. Aanmelden via www.bmf.nl/budgetcoach en aan de balie in de bibliotheek in Joure.

MaakFabriek in Museum Joure
Museum Joure doet tijdens de voorjaarsvakantie mee aan het jaarlijkse ‘Help pake en beppe de vakantie door’. Het thema is ditmaal: ‘Water’.
Rondom het thema kunnen kinderen bij Museum Joure een Maakfabriek ‘drukken’. De uitdaging is om voor een nieuw waterdrankje een eigen verpakking te maken. Vooraf wordt een kijkje genomen bij de drukkerij in het museum. De drukkerij in het museum toont de oude boekdruktechniek uit het begin van de twintigste eeuw.
Bij de activiteit gaan de deelnemers ook op ontdekkingstocht door het museum om uit te zoeken hoe het nieuwe drankje smaakt en hoe het drukproces in zijn werk gaat.
De Maakfabriek is op 18, 19, 20 en 21 februari en begint om 10.15, 11.30, 13.00 en 14.30 uur.
Per groep is er plek voor ongeveer vijftien kinderen in leeftijd van 6 tot ongeveer 14 jaar.
Op vertoon van een betalende volwassene mag een kind gratis naar binnen. Wel geldt een materiaaltoeslag van 1,50 per kind.
Het museum verwacht van ouders dat zij bij de kinderen blijven en daarmee ook het museum bezoeken. De entree voor ouders is 7,50 euro en is inclusief een kopje koffie of thee. De museumkaart is geldig tijdens de Maakfabriek.

Priuwkedagen in Langweer
Vrijdag 21 en zaterdag 22 februari is de negende editie van de Priuwekedagen in Langweer. Oftewel: de proeverij dagen. De proeverij dagen worden georganiseerd door de horeca van Langweer. Deze dagen staan in het teken van een Fries streekproduct waar iedere horecazaak een gerechtje mee maakt. Dit jaar is het product: Ús heit bier. Er wordt door alle horeca van Langweer een gerecht gemaakt met daarin Ús Heit bier verwerkt. De Friese Bierbrouwerij is een klein familiebedrijf, die maar liefst 8 verschillende speciaalbieren brouwt. Voor het brouwen van Us Heit speciaalbieren wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten en dat proef je: Natuurzuiver bier met karakter.
Je kunt bij alle deelnemende horeca een stempelkaart kopen. Met deze stempelkaart kun je genieten van een gerecht met daarin het bier Ús Heit verwerkt. U kunt alle gerechten op één avond nuttigen of op twee avonden. Aan u de keus. Acht restaurants, acht gerechtjes voor € 24,00. De Priuwkedagen beginnen om 16:00 uur.
Kaarten zijn vanaf 7 februari verkrijgbaar bij alle horecazaken in Langweer. Deelnemende horeca: Het Wapen van Langweer, De Tapperij, Brasserie AnderS, ’t Jagertje, De Drie Zwaantjes, Noflik Langwar, ‘t Hoekje en La Buona Cucina.

CCR Tribute Band Jakedogs
Een ouderwets goeie muziekavond met CCR Tribute Band JAKEDOGS, muzikanten met veel ervaring in Country, Blues, Folk en Rock. Perfecte ingrediënten om de nummers van CCR in te peperen en op eigen wijze te brengen.
In de pauzes (en tot in de kleine uurtjes) verrassende plaatjes van DJ REDBAD. En dat alles in de authentieke bovenzaal van Café Zevenwouden in Terherne. Zaterdag 22 februari vanaf 20:30 uur.

Modelautobeurs
Grote modelautobeurs met meer dan honderd tafels vol miniatuurauto’ s. Vele schaalmodellen in allerlei vormen en kleuren vindt de bezoeker c.q verzamelaar. Van de oude Dinky toys en Matchbox modelletjes tot en met de nieuwste high-tech voertuigen. Maar ook heel veel trucks, tractoren, folders, foto’s zijn te vinden op de al bijna 40 jaar bestaande beurs. Zaterdag 22 februari in ’t Haske in Joure. De toegang is gratis, de beurs begint rond 10:00 uur.

Kindercarnaval
Zaterdag 22 februari is ere een kindercarnavalsfeest. Het is bij Camping paviljoen Tjeukemeer, Meerweg 34 in Oldeouwer.
Vanaf half 3 is de inloop, de kinderen gaan een feestje vieren. Kwart over 5 gaan de deelnemers de rode loper op, dan is het publiek weer welkom om iedereen toe te juichen! Verder kunnen kinderen knutselen, schminken, spelletjes doen en wat is carnaval zonder polonaise? Na afloop is er voor iedereen patat met wat drinken. Opgave via WhatsApp: 06-37472719

Film: Een Vlucht Regenwulpen
De film Een Vlucht Regenwulpen (1981) is op dinsdag 18 februari vanaf 14.00 uur te zien in het Dienstencentrum Senioren aan de Wiepke Hofstraat 8 in Lemmer.
De film van Ate de Jong is gebaseerd op het gelijknamige boek van Maarten ’t Hart. Onder anderen: Jeroen Krabbé, Willeke van Ammelrooy en Rijk de Gooyer.
In de film houdt celbioloog Maarten zich bezig met klonen. Dat is voortplanting zonder geslachtsgemeenschap.
Op een nacht droomt hij dat hij nog slechts een week te leven heeft, tenzij hij erin slaagt om binnen die periode een vrouw te vinden en met haar ‘betrekkingen’ te hebben.
Door zijn strenge calvinistische opvoeding, een onbeantwoord gebleven liefde en de adoratie voor zijn moeder is Maarten niet erg geïnteresseerd in vrouwen.
Zijn brutale alter ego dwingt hem dingen te ondernemen waar hij eigenlijk niet de moed voor heeft.
Tijdens de zevendaagse zoektocht haalt Maarten zijn belangrijkste jeugdherinneringen op.

Spooktocht
De Treemter in Balk is zaterdag 22 februari vanaf 20 uur een Spookhuis voor de jeugd van Balk.
De spooktocht is indoor, dus Haunted House. De start is 20.20 uur voor de jeugd van 6-10 jaar. De deuren gaan om 20.00 uur open, maar dan is het minder eng.
Entree is gratis maar vrijwillige bijdrage mag. De organisatie werkt met vrijwilligers en doen alles zelf met veel ‘gebruikte’ spullen of via donaties in vorm van producten die in de winkel niet meer verkocht kunnen worden.
Opgeven kan via mirandaevents@outlook.com

Lezing over het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân.
Natuurfotograaf Jan Tijsma geeft zaterdag 22 februari van 15:00 tot 17:00 uur een lezing in Bezoekerscentrum Mar en Klif over het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân.
De nieuwe tentoonstelling van Jan Tijsma over 12 maanden landschap en natuur is inmiddels een paar maanden opengesteld voor publiek en de bezoekers zijn enthousiast over de prachtige beelden. Aanvullend op de tentoonstelling leidt Tijsma mensen rond te leiden en verzorgt een lezing over zijn passie voor de natuur. De middag bestaat uit een bezoek aan en uitleg over de fototentoonstelling en het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Daarnaast laat hij de bezoekers kennis maken met de Landschapsbio Súdwesthoeke en verzorgt hij een adiovisual Zuidwest Fryslân in vier seizoenen.
Tijsma weet zijn passie voor het landschap en de natuur door middel van zijn fotografie prachtig in beeld te brengen. Daarnaast heeft hij als Grut-Ambassadeur van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân én als IVN Natuurgids een bijdrage geleverd aan de bekendheid van zowel het landschap als de natuur daarin.
Aanmelden is gewenst en kan via www.marenklif.nl/agenda.

Help Pake en Beppe de Vakantie door bij Mar & Klif
* Dinsdag 18 februari: Mammoetdag
* Woensdag 19 februari: Op zoek naar dassen en uilen-middag
* Donderdag 20 februari: Tabletroute met opdrachten en Jeugd-Natuur-Excursie door de Bossen

Mammoetdag
Op de Mammoetdag, dinsdag 18 februari ga je terug de IJstijd in en ga je verkleed als mammoetjager op zoek naar een mammoetskelet. Bij elke mammoet hoort een leuke opdracht. In de filmzaal wordt een spannend verhaal vertelt over de mammoet en draaien films. Je kunt onderzoek doen naar echte mammoetbotten en -kiezen, je kunt zien hoe een mammoet er van binnen uitziet en hoe de mammoetjagers leefden. De Mammoet Dag is bedoeld voor kinderen van 5-12 jaar. De kosten zijn € 3,= per kind. Je kunt inlopen tussen 11:00 en 15:00 uur.

Op zoek naar dassen en uilen-middag.
Op woensdag 19 februari kunnen kinderen van 4-6 jaar op zoek naar dassen. Daar is een speciaal dassenpad voor bedacht. De start is bij de Natuur Schuur Gaasterland en deelname kost €3,- en het begint om 10:30 uur.
’s Middags om 13:30 uur is het tijd voor de Uilen-middag. Kinderen van 7-12 jaar kunnen braakballen pluizen om te ontdekken wat uilen eten, ze krijgen een herkenningscursus met allerlei leuke weetjes over uilen en kinderen kunnen gaan knutselen!. Ook deze activiteit kost €3,-

Jeugd-Natuur-Excursie
Oud-boswachter Goasse Hylkema en gids Piet Weerman vertellen donderdag 20 februari van alles over de natuur. Natuurlijk mogen je ouders of pake en beppe ook mee op deze kuiertocht! De excursie is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 7-12 jaar, deelname is gratis, opgave is noodzakelijk via deze website. De start is om 14:00 uur

Tabletroute
Mammoeten, archeologie, piraten, vissen, kleien, puzzelen, spelen … het kan allemaal met ‘Quest door het Landschap’!
In het bezoekerscentrum hangen een aantal tablets. Op elke tablet staan meerdere leuke opdrachten. Zo kruip je o.a. in de huid van een archeoloog en ga je op zoek naar vondsten uit een ver verleden en probeer je een ‘mammoetskelet’ in elkaar te puzzelen. Je kunt een trechterbeker kleien, vissen uit de Zuiderzee vangen, met een projector tekenen, braakballen pluizen, een stins en een boerderij bouwen, weidevogels en hun kuikens bij elkaar zoeken met het elektrospel en nog veel meer.
De route heeft twee versies, de ene is geschikt voor kids in de leeftijd van 4-7 jaar (onder begeleiding) en de andere voor kids in de leeftijd van 8-12 jaar. De activiteit is donderdag 20 februari gratis en is mogelijk tussen 11:00 en 14:00 uur. Wel even opgeven.