Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere week staat hier een verse uitgaansagenda voor je klaar. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl zodat wij ze kenbaar kunnen maken op de website en op de radio.

Dit is de agenda van 27 juni t/m 3 juli 2022

Gaia in Lemmer
Sense Of Place is een culturele organisatie die het Waddengebied en het Noorden in de spotlights zet. Eén van hun projecten komt naar Lemmer. Het gaat om een grote verlichte wereldbol, getiteld Gaia.
Een verlichte bol van zeven meter doorsnee laat je de aarde zien zoals ze vanaf de maan zichtbaar is. Gaia is een rondreizend kunstwerk van de Britse kunstenaar Luke Jerram. In de Griekse mythologie is Gaia de personificatie van Moeder Aarde.
Het kunstwerk geeft het publiek de mogelijkheid om onze eigen planeet te bekijken zoals de bemanning van de Apollo 17 haar zag, in 1972. De installatie geeft het publiek het gevoel dat astronauten hebben wanneer zij naar de aarde kijken. Deze ervaring geeft ze een gevoel van ontzag, een diep besef van de onderlinge verbondenheid van het leven op aarde. En daarmee onze gedeelde verantwoordelijkheid om goed voor de aarde en haar klimaat te zorgen.
De kunstenaar maakt de bol op schaal, namelijk 1,8 miljoen keer kleiner dan de echte aarde. Door op 211 meter afstand te staan, zie je de aarde zoals ze eruit ziet vanaf de maan.
Gaia is te zien van 25 juni t/m 16 juli, op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag bij het Woudagemaal in Lemmer.

Tijdelijke tentoonstelling bij Mar en Klif
Bij Bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum is momenteel de nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Who lives in the wood’ of ‘Wie leeft in het woud’ van kunstenaar en kunsthistorica Linda Schregardus te bezichtigen. Met name wat zich op de grens van je waarneming en fantasie in de natuur ziet is haar inspiratiebron. Zo schetst en schildert zij gezichten van mens- en dierachtige figuren na die zij ziet in de basten van bijvoorbeeld beukenbomen en de ruwe structuren van natuurstenen. Soms ook zelfs in grote industriële platen hout. De portretten drukken allemaal een bepaalde emotie uit en lijken wijze raad of waarschuwingen voor ons in petto te hebben.

Theatervoorstelling Sân Deroer, op nei de himel
In Workum wordt t/m 9 juli de voorstelling SânDeroer opgevoerd.
Dit is in de open lucht op de Jiskepôle, de oude vuilstort van Workum, maar ook een prachtige theatrale en beeldende locatie waar de fantasie zijn vrije loop kan gaan. De Jiskepôle… daar ligt onze geschiedenis… daar belandt onze toekomst. Wat gister noch de hemel leek te zijn ligt vandaag op het stort. Omdat vandaag het nieuwe paradijs kan komen wat morgen misschien weer een mislukte stap blijkt te zijn op het pad naar nieuw geluk.
De “Jiskepôle” , het voormalig vuilstort, is gesaneerd. Dat wil zeggen er is een meter zand overheen gegooid. Zo lossen we onze problemen op. S NDEROER! Dan zie je het niet meer. Maar het is er nog wel. De voorstelling is van het gezelschap De Paupers, zij maken altijd theater op unieke locaties over actuele zaken. Alle speeldata en kaarten op www.depaupers.nl

Beachrockers
Op vrijdag 1 en zaterdag 2 juli 2022 zal Beachrockers festival weer terug keren naar Recreatiepark de Ulesprong bij Sint Nicolaasga. Er zijn optredens van o.a. Antoon, Ronnie Flex, Emma Heesters, Joost en Frenna. Mede door de tickets die in de coronaperiode zijn verkocht en nog altijd geldig zijn, is het festival uitverkocht.

Koeknuffelen in Delfstrahuizen
Op vrijdag 1 juli kun je weer koeknuffelen bij Boerderijrecreatie in Delfstrahuizen. De aanvang is 13:00 uur en reserveren kan op boerderijrecreatie.nl

Swipedei in Joure
Vrijdag 1 juli vanaf 15:00 uur wordt er weer gekoerst op de Drafbaan in Joure, want dan is het weer Swipedei. Er zijn vanaf 16:00 uur spannende paardenkoersen, demonstraties met Friese Paarden, de draverij om de Gouden Swipe en veel gezelligheid.
Dit gratis evenement biedt vermaak voor jong en oud. Er is muziek, kermis en springkussens. En ook voor de inwendige mens is er voldoende keuze. De definitieve koersindeling wordt bekendgemaakt op www.drafbaanjoure.com

Muziekfestival ‘Heech fan de Toer’
Dweilorkest Jouster Skomkoppen gaan in samenwerking met de horeca van Joure en de Winkeliersvereniging Joure het muziekfestival “Heech fan de Toer” organiseren op zaterdag 2 juli.
Dweilorkesten, popkoren en slagwerkgroepen spelen op verschillende plaatsen in de Midstraat in Joure en zullen het winkelend publiek en het publiek op de terrassen vermaken.
De start is om 12:45 uur op de Jouster Toer.

Wandelen door het eeuwenoude Rysterbosk
Zaterdag 2 juli organiseert It Fryske Gea een wandeling door het Rijsterbos. De wandeling is van 14:00 – 16:30 uur en aanmelden kan op itfryskegea.nl Leden hoeven niet te betalen, anders is de wandeling €4,- voor personen vanaf 12 jaar, en onder de 12 jaar €2,-

Zomermarkt Lemmer met muziek Dixiland Crackerjacks
Op zaterdagmiddag 2 juli kun je genieten van de muziek van de Dixiland Crackerjacks in het centrum van Lemmer. Een toonaangevend oude-stijl-Jazzorkest, die je op verschillende locaties in het centrum kunt zien en horen. Zaterdag is ook één van de vele zomermarkten die in Lemmer gehouden wordt tijdens het zomerseizoen.

Iepen Frysk Kampioenskip Klompkesilen
Zaterdag 2 juli is in Gaastmeer het Iepen Frysk kampioenskip Klompkesilen. Dan is er klompkesilen voor alle kinderen die in Nederland op de basisschool zitten. Het begint om 13:00 uur met de inschrijving en keuring van de klompkes. Vanaf 13:30 uur start het inzeilen. Om 14:00 uur starten de wedstrijden van het Klompkesilen! Het klompkesilen bestaat uit drie verschillende klassen, t.w.:De erkende eenheidsklasse “De Friese Klomp”. De “Open klasse” en de “Fantasie klasse”.
Het klompkesilen vindt plaats bij de brug midden in het dorp, dat is naast het terras van restaurant D’Ald Herberch.

Demonstratie Ambacht Smeden
De Begine Smidte in Workum organiseert regelmatig Workshops en demonstratieavonden voor jong en oud. Waarin de theorie en praktijk van het smidsberoep mooi worden behandelt. Ook wordt je op een onderhoudende manier verteld over de historie van de specifieke smederij ‘De Begine Smidte’ te Workum. Zaterdag 1 juli is er van 10:00 – 16:00 uur een doorlopende demonstratie van het grove smeden op kolen aan de Begine 17.

Tsjerkepaad van start
Tsjerkepaad houdt in dat 270 kerken in Friesland elke zaterdagmiddag in de periode van 2 juli tot en met 10 september zijn geopend voor publiek. In Lemmer zijn dat de Tsjerke oan it Dok aan de Gedempte gracht (NedHerv.-kerk) en de Rooms Katholieke kerk in de Schans.
In de Tsjerke oan it Dok is er elke zaterdagmiddag, met uitzondering van 13 augustus, een muzikaal optreden. Aanvang is steeds om 15:00 uur en de toegang is gratis. Zaterdag 2 juli een optreden van Excelsior.

Frisicana XL
De Friese singer/songwriters Marcel Smit, Piter Wilkens en Gurbe Douwstra zullen hun Fries- en Engelstalig programma ‘Frisicana III – the originals’ nog één keer voor het voetlicht brengen. De theatertoer is inmiddels afgesloten, maar op zondagmiddag 3 juli a.s. is deze show te zien in de sfeervolle Teatertún in Riis.
De voorstelling heeft de titel ‘Frisicana XL’ gekregen omdat de setlijst van het laatste programma is aangevuld met de mooiste liedjes uit de eerste twee edities van Frisicana. Dat levert een middagvullend programma op van ruim twee en half uur met een mix van het eigen Friestalig repertoire van Piter, Marcel en Gurbe afgewisseld met Engelstalige liedjes uit het Americana-genre. Frisicana XL in de Teatertún Riis begint zondag 3 juli om 15.00 uur. De locatie is vanaf 14.00 uur geopend. Kaarten kunnen via email foarferkeap@gmail.com gekocht worden of aan de kassa van de locatie. Omdat het om een openlucht-voorstelling gaat is er een tweede datum gereserveerd voor zondag 10 juli, mocht het eerste concert vanwege slechte weersomstandigheden niet door kunnen gaan.

Midsimmertiid in Warns
Tetsje van der Kooi en haar muzikale vrienden geven op zondagmiddag 3 juli een midzomer concert in Warns. Het Midsimmertiid-programma bestaat uit muziek, liederen en verhalen over de zon en de liefde, met klassiekers als I got Rhythm, A Midsummer Night’s Dream en Summertime.
Er gaat een gedeelte van de kaartverkoop én de opbrengst van de deurcollecte naar War Child, de organisatie die zich inzet om oorlogskinderen hoop en een toekomst te geven.
Het concert is in De Spylder, zondagmiddag om 15:30 uur. Entree: € 17,50, studenten halve prijs, kinderen tot 16 jaar gratis.

Kerktoren Workum beklimmen en abseilen
Maandag 27 juni is het mogelijk om te gaan abseilen vanaf de kerktoren van Workum, de Gertudiskerk. De minimale leeftijd voor het abseilen is 10 jaar en kost €45. Kaarten zijn te bestellen op sportfryslan.nl en klik dan door naar Expeditie Fryslân.
Het is ook mogelijk om alleen de toren te bezichtigen, dat kost €5,-.

Openstelling monumentale poldermolen De Nijlânnermolen
De Nijlânnermolen is een bijna 250 jaar oude buitenkruier grondzeiler welke is ingericht als poldermolen. Bij voldoende wind en water demonstreren de vrijwillige molenaars van de Molenstichting Súdwest Fryslân dat de molen heden ten dage immer nog het Workumer Nieuwland kan bemalen. Iedere zaterdag kun je de molen aan de Hylperdyk bezichtigen tussen 13:00 en 16:30 uur.

Opening Koudumer Jeu de Boules-banen
Koudum heeft zijn eigen Jeu de Boules-baan gekregen. Het is een intiatief van de buurtvereniging Oer ’t Wetter en is bedoelt voor alle inwoners van Koudum. De leden van de buurtvereniging zullen wel een handje uitsteken bij het onderhoud en misschien initiatief nemen voor een competitie.
Maar eerst wordt de baan zaterdag 2 juli feestelijk geopend met het Koudumer Jeu de Boules-kampioenschap. Om 12:45 is de officiële opening en vanaf 13:00 wordt de wedstrijd gespeeld. Na afloop is er live muziek. Supporters en anderen, die niet mee spelen zijn van harte welkom om langs te komen. De baan ligt naast It Kistwurk, het huis van de IJssportvereniging Koudum aan de Wetterbies.