Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere week staat hier een verse uitgaansagenda voor je klaar. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl zodat wij ze kenbaar kunnen maken op de website en op de radio.

Dit is de agenda van 19 t/m 25 februari 2024

Koffiekuier ‘Bos en landgoederen Balk, Ruigahuizen en Harich’
Op zondagmiddag 25 februari organiseren Bezoekerscentrum Mar & Klif en Hotel-Restaurant Teernstra een natuur- en landschapswandeling o.l.v. ervaren natuurgids Marten Wesselius. Start om 13:30 uur bij de ingang van restaurant Teernstra.
De winterwandeling voert je door een voormalig hakhoutbos te Harich en door en langs een aantal nieuwe landgoederen te Ruigahuizen. Een kuier door een gedeelte van Gaasterland dat de afgelopen 25 jaar enorm is veranderd. Een al heel oud bos en open landerijen met nog weidevogels naar veel meer gesloten gebied met afwisseling van bomen, bosjes, plasjes en weiden.
Tijdens de kuier wordt toelichting gegeven over het gevarieerde landschap en de natuur en laten we ons verrassen door wat we tegenkomen. De afstand is ongeveer 8 km die we in ongeveer 2,5 uur over grotendeels onverharde paden afleggen. Waterdicht schoeisel en kleding is aan te bevelen evenals natuurlijk een verrekijker. De wandeling duur tot 16:30 uur. De kosten voor deelname bedragen € 10 p.p. incl. koffie/thee met gebak en aanmelden kan via nationaallandschap.frl

Priuwkedagen Langweer
Het wordt ook wel het lekkerste evenement van Langweer genoemd: de Priuwkedagen. Deze proeverijdagen worden georganiseerd door de horeca van Langweer en staan in het teken van een Fries streekproduct, waar iedere horecazaak een gerechtje mee maakt. Na 11 succesvolle edities kun je op vrijdag 23 en zaterdag 24 februari in Langweer weer genieten van dit evenement. Met een stempelkaart op zak krijg je bij de zeven deelnemende horecazaken een heerlijk gerechtje voorgeschoteld met een Fries streekproduct in de hoofdrol. Dit jaar staan de Boerenjongens centraal. Alle deelnemende horecazaken gaan dit gebruiken in hun gerecht.
Stempelkaarten kun je kopen bij Het Wapen van Langweer en Brasserie Anders. Let op: de kaarten zijn geldig voor vrijdag of zaterdag (dus niet meer voor beide dagen).

Help Pake & Beppe de vakantie door: activiteiten in musea
Deze week openen meer dan 40 musea in Friesland hun deuren gratis voor kinderen. Neem je pake, beppe, ouders, oom of tante mee, want ‘op vertoon’ van een volwassene hebben kinderen gratis entree! De musea organiseren speciaal voor deze week allerlei leuke kinderactiviteiten.
Het thema is: VERTEL VERDER! Op heel veel manieren wordt er iets verder verteld. Een van de oudste manieren is door iets in een krant te zetten. Speciaal voor deze dagen heeft het Schaatsmuseum Hindeloopen een krant gemaakt. De kinderen kunnen in deze krant hun eigen verhaal schrijven, mooie teken en knutselwerkjes maken en natuurlijk puzzelen.

Het Jopie Huismanmuseum brengt een schetsboek vol met zoek- en tekenopdrachten, een etui met tekenmateriaal en een podcatcher kun je samen met pake of beppe of alleen het museum ontdekken. Theater Snater neemt je d.m.v. een kinderaudiotour mee in de verhalen die Jopie heeft verteld over zijn schilderijen. Zo kom je erachter waarom Jopie zo van de natuur en van vissen hield en waarom hij zoveel spullen bewaarde en schilderde.

Het ontwerpen en maken van je eigen wenskaart staat op het programma bij Museum Joure. Daarvoor kun je verschillende technieken en materialen gebruiken, van carbonpapier tot typemachines en kalligrafiestiften tot kroontjespennen.
Grafisch ontwerp speelt in Museum Joure een belangrijke rol. Zo is momenteel de expositie De meester van de pauw te zien. Hier worden 19e eeuwse wensbrieven getoond, die geschreven zijn door Jouster scholieren. Alle wensbrieven zijn prachtig versierd en delen nog een kenmerk, namelijk een tekening van een pauw. Ook in de oude drukkerij staat het grafisch ontwerp centraal. Hier vind je prachtige drukletters, mooie persen en andere machines.
Tijdens de Pake en beppe-week laten de kinderen zich inspireren door de wensbrieven en de objecten in de oude drukkerij. Daarna gaan ze in het Maaklokaal experimenteren met een kroontjespen en inkt, met kalligrafie-stiften en kleurpotloden en met carbonpapier. Uiteindelijk maken de kinderen een wenskaart, die ze naar een persoon naar keuze kunnen sturen.

Ontdek op dinsdag 20 februari bij Bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum de verschillende soorten weidevogel, beleef d.m.v. een aantal leuke opdrachten hoe het is om een weidevogeltje te zijn en knutsel een mooie fantasievogel. De activiteit is geschikt voor kinderen van 4-8 jaar. Deelname is gratis, aanmelden is gewenst via www.nationaallandschap.frl/evenementen
Op woensdag 21 en donderdag 22 februari reizen we terug naar de IJstijd. Verkleed je als mammoetjager, bouw een jagershut, onderzoek echte mammoetkiezen en -tanden, zet het mammoetskelet in elkaar, luister naar een spannend verhaal over de prehistorie en knutsel, klei en teken jezelf terug in de tijd. De Mammoetdag is bedoeld voor kinderen van ongeveer 4-12 jaar onder begeleiding van een volwassene. De activiteit duurt van 11:00 tot 13:00 uur en 13:30 – 15:30 uur en de kosten bedragen € 5,= per kind. Opgave is noodzakelijk en kan via nationaallandschap.frl/evenementen.

Filmtheater Workum: Das Lehrerzimmer
Een Duitse inzending voor de Oscars. Een intelligente film waarin de school een microkosmos is van de maatschappij en nepnieuws, cancelen en het zoeken naar zondebokken aan de orde van de dag zijn. Woensdag 21 februari om 20:00 uur aan de Emmabuert 16. Kaarten kunnen online gereserveerd worden via filmtheaterworkum.nl

Filmhuis Joure: Mon Crime
In Mon Crime (oftewel: Mijn Misdaad)wordt een jonge actrice beschuldigd van moord op een gerenommeerde filmproducent. Wie is de echte schuldige? Een fijne parodie die zich afspeelt in het betoverende Parijs van 1934.
Met de hulp van haar beste vriendin en advocate Pauline kan ze echter bewijzen dat ze uit zelfverdediging handelde. Het blijkt het begin van een nieuw en zeer succesvol hoofdstuk in haar leven. Tot de waarheid aan het licht komt…
Woensdag 21 februari in Filmhuis Joure bij Museum Joure. Kaarten reserveren is verplicht via www.filmhuisjoure.nl

Voorstelling FJOER: Alles went
Theatergroep FJOER speelt op zondag 25 februari in De Klink in Koudum de voorstelling Alles went. Het stuk is gebaseerd op het boek ‘Alles went behalve een vent’ van Yvonne Kroonenberg. Het ‘feministische’ humoristische boek zorgde ervoor dat de titel van het boek een vaste uitdrukking werd. Het is een verhaal over houden van, lang samen zijn, ouder worden, vastgeroeste gewoontes, enzovoort.
De voorstelling is om 14:30 uur. Kaarten zijn te bestellen via info@letterfretter.nl

Voorstelling Fêste Grûn in Heeg
Jan Arendz en Marijke Geertsma komen met gitarist Eddie Mulder met de voorstelling Fêste Grûn naar Heeg. Renate, een journaliste uit de stad, komt door een ongeluk met de auto in contact met Rein, een boer van het platteland. Ze raken aan de praat en het blijkt dat ze het goed kunnen vinden. Rein is weduwnaar en worstelt met de stikstofproblematiek en de opvolging van de boerderij. Renate is getrouwd en worstelt met de veranderingen in haar werk en haar thuissituatie. Ze zijn nieuwsgierig naar elkaar en verliezen zichzelf in de blik van die ander. En door de ogen van die ander, beginnen ze opnieuw te kijken naar hun eigen leven.
Zaterdag 24 februari in It Heechhûs in Heeg om 20:00 uur. Let op: je dient van tevoren te reserveren. Dit kan via kaartenreserveren@outlook.com.

Natuurbelevingstocht door het Rysterbosk (6+)
Het is voorjaarsvakantie! Tijd voor een struintocht door het Rysterbosk. De natuurgids van It Fryske Gea neemt de kinderen mee naar het Rysterbosk en zorgt dat ze de natuur beter leren kennen. De kinderen ontdekken op een actieve speelse manier welke planten en dieren in het Rysterbosk leven. Donderdag 22 februari om 10:00 uur. Aanmelden is verplicht en kan via www.itfryskegea.nl

Beach Clean Up ‘Oudemirdumerklif’
Op zaterdag 24 februari, van 13:30-16:00 uur organiseert Mar & Klif een zwerfafval-activiteit voor het hele gezin. Samen met de boswachter van Natuurmonumenten ga je aan de slag om aangespoeld zwerfafval op te ruimen op het Oudemirdumerklif. En dat is momenteel hard nodig! Door de hoge waterstand van de afgelopen periode ligt het afval over het hele klif verspreid.
Het Oudemirdumerklif is een beschermd natuurgebied en normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Een mooie kans dus om je handen uit te mouwen te steken en tegelijkertijd een bijzonder stuk natuur te ontdekken!
De activiteit is bedoeld voor gezinnen met kinderen vanaf een jaar of 7. Opgave is noodzakelijk en kan via www.nationaallandschap.frl, deelname is gratis. De start is bij de parkeerplaats aan De Dollen in Oudemirdum. Tip: trek laarzen en werkhandschoenen aan en indien nodig regenkleding.

Lezing: Doopsgezinden in Friesland door Cor Trompetter
De Doopsgezinde Gemeente Joure maakt van 2024 een feestelijk jaar, want het kerkgebouw is dan 200 jaar oud. Het wordt een jaar met elke maand wel een bijzondere activiteit, waar niet alleen belangstellenden van onze gemeente, maar ook anderen bij betrokken kunnen worden. Op zondagmiddag 25 februari is iedereen die belangstelling heeft voor de lezing van harte welkom.
Cor Trompetter geeft een lezing over zijn boek “Doopsgezinden in Friesland”. Cor Trompetter is historicus en schetst in dit boek het ontstaan van de doopsgezinde beweging in Friesland, met als centrale figuur de ex-Rooms-Katholieke geestelijke Menno Simons. Toegang is gratis. De activiteit begint om 17.00 uur, gevolgd door een gezamenlijke boerenkoolmaaltijd. Opgave voor de maaltijd moet via doopsgezindjoure.nl/jubileum

Workshop vogeltaart maken
Een activiteit voor het hele gezin. Volwassenen maken een grote ronde vogeltaart en de kinderen maken twee figuren. De vormen worden aangeleverd, maar wat er op komt, dat is aan jullie zelf. De workshop is op vrijdag 23 februari en duurt van 13.00 uur tot ongeveer 15.00 uur. De Tuinbakkerij verzorgt alle materialen die nodig zijn. Voor de kinderen zijn er verschillende vormen waar een keuze uit gemaakt kan worden. Zij versieren twee vormen en krijgen hun eigen gebaksdoosje om mee te nemen naar huis. Kosten: 30,- voor 1 volwassene +1 kind en reserveren kan via www.nationaallandschap.frl

Winterljocht
Met Winterljocht brengt Kroft&Smids met lichtprojecties licht in Friesland in de donkere wintermaanden. Door met projecties gebouwen om te toveren tot plekken waar verhalen worden verteld in woord of in beeld. Een gedicht op een kale muur, een mooi citaat op een monument, een gevel dat filmdoek wordt.
Na de start in Harlingen is Winterljocht van 15 t/m 25 februari te zien in Sloten. De lichtprojecties zijn elke avond te zien vanaf een half uur na zonsondergang tot 22 uur en zijn een mix van verschillende vormen, filmpjes, animaties, gedichten en citaten. De route leidt langs onverwachte plekken en laat de plaatselijke bezoeker met een nieuwe blik kijken naar wat hij zo goed kent en de toerist kennis maken met de schoonheid van die plek. De projecties zijn gratis te bezichtigen.