Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere week staat hier een verse uitgaansagenda voor je klaar. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl zodat wij ze kenbaar kunnen maken op de website en op de radio.

Dit is de agenda van 5 t/m 11 juni 2023

Iepenloftspul Bantega – De Sûnderes
De Sûnderes is een komisch, magisch en bij vlagen absurdistisch iepenloftspul op een bijzondere locatie. Het is een verhaal over fantasie, vriendschap, twijfels en het terugvinden van jezelf.
De bekende kinderboekenschrijfster Nina komt terug naar haar geboorteplaats. Net buiten het dorp, waar ze geboren en getogen is, ligt het water dat de Bantegaasters De Kolk noemen. Dat is de plek waar Nina zowat iedere nacht in haar dromen meegezogen wordt in een draaikolk. In het stuk probeert ze een antwoord te vinden op de vraag waarom deze nachtmerrie haar zo plaagt.
De voorstellingen starten om 20:30 uur. “De Sûnderes” wordt uitgevoerd naast en op De Kolk, tegenover Middenweg 158. Voorstellingen zijn er van 8 t/m 17 juni en kaarten kunnen bestelt worden via www.iepenloftspulbantegea.nl

Praat mee over de toekomst van Lemmer
Meepraten over de toekomst van Lemmer, dat kan op maandag 5 juni. Van 19.00 uur tot 21.30 uur wordt er dan een interactieve bijeenkomst georganiseerd om verder te praten over hoe Lemmer aantrekkelijk blijft voor jong en oud.
De avond, die plaatsvindt in de kantine van het Zuyderzee Lyceum, wordt geopend door Janita Tabak, wethouder van de gemeente De Fryske Marren. De aanleiding voor het initiatief is de impact van de veranderende maatschappij. Vragen als hoe spelen we in op vergrijzing, krapte op de arbeidsmarkt en veranderingen in de zorg komen voorbij.
De betrokken organisaties gaan graag in gesprek over de ideeën die de inwoners van Lemmer hebben over de toekomst van hun dorp. Onderwerpen die onder meer aan bod komen zijn woongelegenheid voor jongeren, digitale vaardigheid, zelfstandig wonen en (voorbereiden op) vitaal ouder worden. Als inwoner kun je aanhaken om in kleinere groepen mee te praten over deze onderwerpen.

Slootjesdag voor de jeugd
De IVN afdeling Súdwesthoeke houdt zaterdagmiddag 10 juni de jaarlijkse Slootjesdag. Dat houdt in dat jeugd op zoek kan naar het leven in de onderwaterwereld. In Harich is de locatie het natuurgebied Wyldemerk,
Wyldemerkwei 7. De start is om 13.30 uur.
Bij de Slootjesdagen, die jaarlijks op de tweede zaterdag in juni plaatsvinden, brengt het IVN met een schepnetje, loeppotje, een zoekkaart en gidsen het onderwaterleven van de sloten, poelen en plassen dichter bij de jeugd. Maar ook (groot)ouders zijn daarbij welkom. . Voor opgave en meer informatie kan gemaild worden naar Ruud Oudega via ivnsudwesthoeke@outlook.com.

Wandelen door de natuur vlakbij Katlijk
It Fryske Gea organiseert op zaterdagmiddag 10 juni een verrassende ontmoeting met de verschillende bewoners van het oude wandelbos vlakbij Heerenveen: het Ketliker Skar. De natuurgids vertelt je tijdens deze wandelexcursie vol passie over dit gebied en al haar schoonheden. Je kunt je aanmelden via www.itfryskegea.nl en de wandeling is van 14:00 – 16:00 uur.

Vroemmm Joure
Dit jaar is de VROEM weer terug in de Midstraat van Joure. Dit bijzondere evenement is gratis toegankelijk voor zowel deelnemers als bezoekers en staat bol van activiteiten. Voor jong en oud met auto’s, vrachtauto’s, motoren, brommers, tractoren, live muziek en een gezellige markt.
’s Ochtends om 9:00 uur worden de deelnemers in Joure ontvangen met koffie. Na een gezellig samenzijn wordt om half tien het startschot gegeven voor de rondrit. De deelnemers rijden in colonne door de Midstraat. Op het rallypodium wordt een foto gemaakt.
Rond het middaguur worden de voertuigen terug verwacht en opgesteld in de Midstraat waar zij en haar eigenaars te bewonderen zijn door het toestromende publiek.
Rij je zelf in een oldtimer, dan kun je je nog aanmelden via www.fryslanmarkten.nl

Muziek in het centrum van Lemmer
Zaterdagmiddag kun je genieten van D’n Liedbakker, die je op verschillende locaties in het centrum van Lemmer kunt zien en horen. D’n Liedbakker trekt met zijn karrewiets al jarenlang door heel Nederland en inmiddels heeft hij vele harten weten te veroveren met zijn unieke performance. In het gezellige theatertje op de bakfiets brengt Ed Citroen de mooiste popliedjes uit de Top 2000 en zijn eigen repertoire ten gehore.

Troubadour Henk Kuyper treedt op in het Seniorcafé
Woensdag 7 juni treedt troubadour Henk Kuyper op in het Seniorcafé van de bibliotheek in Heerenveen. In de begin jaren 80 is Henk Kuyper begonnen met het maken van muziek. Hij beschikt over een karakteristieke stem en begeleidt zichzelf met gitaar en mondharmonica. Zijn muziekstijl ligt in de blues, folk, country en popmuziek.
In het Seniorcafé zal hij vooral populaire luisterliedjes uit de jaren 60 en 70 ten gehore brengen. Van Bob Dylan tot John Denver en van The Beatles tot Simon and Garfunkel. Sfeervolle muziek van een niveau dat je niet wilt missen. Het optreden van Henk Kuyper vormt de afsluiting van het seizoen in het Seniorcafé. De toegang is €1,- en het optreden is om 10:15 uur.

Lezing over het vlot Sterke Yerke
Het vlot de Sterke Yerke van olie naar plastic vervuiling.
In 1979 staken vier Friese jongens de Atlantische Oceaan over met een zelfgebouwd vlot. De Sterke Yerke III. Een oversteek met veel spannende verhalen. Helaas liep het af met een stranding op de rotskusten van Bonaire. Maar ze overleefden en ze konden navertellen wat ze zoal hadden ervaren. 
Met de eindbestemming Curaçao in zicht, verging het vlot in een storm voor de kust van Bonaire. Onderweg had bioloog Frits watermonsters genomen, om onderzoek te doen naar de olievervuiling op zee. Al die monsters gingen verloren. Waarom vond hij het destijds zo belangrijk om de olievervuiling te onderzoeken? En hoe kijkt hij vanuit dat perspectief naar het huidige probleem van de microplastics in zee?
Frits Riemersma, bemanningslid, vertelt zijn eigen boeiende verhaal met de Sterke Yerke III op woensdag 7 juni in de Bibliotheek van Joure, om 10:30 uur. De toegang is €1,-

Fierljeppen It Heidenskip
De beste fierljeppers van Friesland en Groningen gaan de strijd aan. Wie wordt kampioen van de dag door het verst over het water te springen en mag de leiderstrui in ontvangst nemen?
In vijf categorieën wordt er zaterdag 10 juni gestreden om het kampioenschap in It Heidenskip. Dit zijn: jongens, meisjes, dames, junioren en senioren.
De wedstrijden beginnen om 19:00 uur.

Wandelweekend Gaasterland
Op zaterdag 11 en zondag 12 juni gaat de pas er in! Bezoekerscentrum Mar & Klif organiseert dan, i.s.m. It Fryske Gea, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, twee wandelroutes van 10 en 15 km langs de mooiste plekjes in Gaasterland.
Rugzak om, wandelschoenen aan en genieten! De wandelroutes voeren deels over verharde en deels over onverharde paden. Je kunt de routes tijdens het Wandelweekend gratis afhalen bij de balie van ons Bezoekerscentrum aan de Brink 4 in Oudemirdum (tevens startpunt).Zaterdag van 10:00 – 17:00 uur en zondag van 13:00 – 17:00 uur.

Lemster Bokkingrace voor zeiljachten
Op zaterdag 10 juni organiseert Watersportvereniging de Zevenwolden weer eens een Lemster Bokkingrace op het IJsselmeer. Dit keer voor zowel voor wedstrijd- als toerzeilers. Ook niet-leden kunnen eraan deelnemen.
De start is om 10:30 uur en het palaver de vrijdagavond daarvoor om 20:00 uur. Elke categorie krijgt een eigen baan. Zo krijgt iedereen de kans om met veel, weinig of geen ervaring een leuke wedstrijd te varen. Het wedstrijdveld ligt op het IJsselmeer in de nabijheid van de Friese Hoek. De dag wordt afgesloten met een barbecue.
Er is een klasse voor Scherpe en een voor Rond- en Platbodem jachten. Je kan deelnemen als wedstrijd- of als toerzeiler. De toerzeilers krijgen een eigen startmoment. Inschrijven kan op www.zevenwolden.nl

Golfclinic voor vrouwen
Op vrijdag 9 juni is er een golfclinic voor vrouwen op BurgGolf Sint Nyk. Tijdens de clinic zullen ervaren golfprofessionals jullie begeleiden en de basisprincipes van golf uitleggen. Je leert de juiste grip, swingtechnieken en krijgt tips voor het putten en chippen. Het maakt niet uit of je al ervaring hebt met golf of dat je nog nooit een golfclub hebt vastgehouden, iedereen is welkom! De clinic is vrijdag van 15:00 – 18:00 uur een aanmelden kan via de email: events.sintnicolaasga@burggolf.nl