Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere week staat hier een verse uitgaansagenda voor je klaar. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl zodat wij ze kenbaar kunnen maken op de website en op de radio.

Dit is de uitgaansagenda van 15 t/m 21 juli 2019

Workshop parfum maken van bloemen en kruiden
Vind jij sommige bloemen en kruiden ook zo heerlijk ruiken? En lijkt het je leuk om zelf parfum te maken? Doe dan mee met de workshop parfum maken van Bezoekerscentrum Mar en Klif en Eyra’s Kruidentuin in Oudemirdum. In de filmzaal van Mar en Klif liggen allerlei heerlijk geurende kruiden en bloemen klaar uit de rijk begroeide bermen en het bos. In een glazen flesje mengen we olie, vitamine E of etherische olie met de vers geplukte bloemen en kruiden en maken zo onze eigen parfum.
De workshops zijn op de woensdagen 17 en 31 juli en op 14 augutsus. De middag begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur. Tussendoor krijg je een glaasje limonade met wat lekkers. Wil je meedoen? Geef je dan snel op via www.marenklif.nl.

Friese Ballonfeesten
De Friese Ballonfeesten zijn dit jaar voor iedereen gratis toegankelijk. Vanaf de Nutsbaan kan iedereen de tientallen luchtballonnen de lucht in zien gaan. Het evenement vindt dit jaar plaats van 17 juli tot 21 juli.
Net als ieder jaar komen er weer vele speciaal gevormde luchtballonnen (Special Shapes) naar Joure.
Van de tien Specials zijn er zes nog niet eerder in Joure geweest. Vanuit Engeland komen bijvoorbeeld Buster the buldog en Busby the queen’s guard.
Engeland levert nog meer Special Shapes, want ook de emoji van piloot Lee Hooper komt daarvandaan. De ballon komt voor het eerst naar Nederland, maar zal de meeste mensen desondanks niet onbekend voorkomen, want zeg nou zelf: wie heeft er nog nooit een emoji gebruikt in zijn appjes of sms’jes?
Naast deze ballonnen zullen de piloten en passagiers van Specials als de colafles, Ronald McDonald, Vincent van Gogh en de grootste Special Shape van Europa, de superbike, Joure van bovenaf gaan bekijken.
Een heel speciale piloot is de 34-jarige Edgora McEwan uit Dubai. Zij is de eerste vrouwelijke piloot in de Verenigde Arabische Emiraten. McEwan behaalde eind 2018 haar brevet.
Op de Nutsbaan stijgen, als het weer natuurlijk meezit, vanaf 19:30 uur de ballonnen op. Daarnaast is er op de Nutsbaan van alles te doen. Er zijn muziekpodia, foodtrucks, kermisattracties, sprinkussens en diverse horeca. Het programma per dag is te lezen op www.ballonfeesten.nl
Tijdens de Ballonfeesten zijn er extra uitzendingen op Radio Spannenburg te beluisteren. Het programma BallonRadio is iedere avond vanaf 18:00 uur te ontvangen op 96.4 FM in de ether en 104.1 FM op de kabel bij Ziggo.

ZomerMaakfabriek
Tijdens de zomervakantie organiseert Museum Joure iedere woensdagmiddag De zomerse Maakfabriek, speciaal voor kinderen van ca. 6 tot 14 jaar Tijdens deze vakantie kun je lekker aan de slag met metaal bewerken. Deurkrukken, theekannen, vorken en lepels, sieraden en bloempotten, machines en verpakkingen, allerlei spullen werden en worden van metaal gemaakt. In Museum Joure vind je daar mooie voorbeelden van. Soms zijn de objecten heel eenvoudig en praktisch en soms prachtig bewerkt en alleen gemaakt om te bewonderen, niet om te gebruiken!
Eerst neem je een kijkje bij de metalen voorwerpen in het museum en dan ga je zelf aan het werk. Met een hamer in model kloppen, bewerken met ponsen of solderen, je kunt het allemaal uitproberen tijdens deze middagen.
Per groep is er plek voor ca. 10 kinderen. Wil je zeker zijn van een plekje? Schrijf je dan van tevoren in via onze website. Mocht de groep nog niet vol zijn, dan kun je op de dag zelf je nog opgeven bij de balie. Je betaalt voor deze activiteit de gewone entreeprijs (€ 3,50 voor kinderen tot 16 jaar) plus een materiaaltoeslag van € 1,50.

De Lemster Skuorreblazers in Lemmer centrum
Het looporkest De Lemster Skourreblazers maakt het winkelen in hartje Lemmer vrijdagmiddag 19 juli extra gezellig. Ze lopen langs het Dok langs het winkelende publiek en de vele terrasjes. Van 14:00 – 16:00 uur.

Ringrijden
In de rustieke hoofdstraat van Langweer strijden vrijdagavond 19 juli vanaf 19:30 uur vele aangespannen paarden om de felbegeerde hoofdprijs.
Rijtuigen die u voorbij ziet komen zijn o.a. sjees, recreatiewagen, dokterskar, parkwagen, Duitse jachtwagen, tilbury, barouche, Franse wagonette, sulky, omnibus enz.

Kanongebulder Sloten
In het hoogseizoen schiet de stadsschutterij iedere vrijdagavond om 20:00 uur het kanon van Sloten af op het molenerf van korenmolen De Kaai. Stadsomroeper Pieter Haringsma geeft hierbij uitleg.
De stadsschutterij van het historische stadje Sloten geeft diverse geschutsdemonstraties. Met als afsluiting van dit seizoen op vrijdag 23 augustus de jaarlijkse fakkeloptocht.

De sterkste man van Súdwest Fryslân
Eind jaren ‘80, begin jaren ‘90 werd er in Gaasterland “De sterkste man” wedstrijden georganiseerd. Dat was altijd zeer populair en daarom bedacht de Vereniging Oudemirdum Bruist om dit nieuw leven in te blazen. Wout Zijlstra presenteert daarom vrijdag 19 juli “De sterkste man van Súdwest Fryslân” in Oudemirdum.
Er wordt gestreden op vijf onderdelen: vrachtwagen trekken, accutillen, gewicht hooggooien, bierfustenrace en timberwalk. De heren strijden in twee klassen (onder 105kg en boven 105kg) en er is een damesklasse.
Wie gaan er onder andere op het strijdtoneel verschijnen? Onder andere Bart Helmhort. Iedereen kent hem als zijnde “de fierljepper” uit Hurdegaryp, maar sinds kort heeft hij een sportieve carrièreswitch gemaakt: in 2018 werd hij 2e bij de sterkste man van Nederland in de klasse onder 105kg.Daarnaast twee man van eigen bodem: Johan Gijzen en Harm-Jan de Kroon gaan hun best doen om in de klasse onder 105kg zo hoog mogelijk te eindigen.
De dag start 17:00 uur met de wedstrijd. Er wordt een heuse arena gecreëerd op het Brinkplein. Rondom kunnen toeschouwers alles nauwlettend volgen en uiteraard de deelnemers ondersteunen. Het eerste onderdeel is vrachtwagen trekken. ’s Avonds uiterlijk 22:00 uur is het afgelopen De wedstrijd is op het gezellige brinkplein in Oudemirdum. Na afloop is er muziek van Disco Silver.
Tevens ligt het in de planning om een soort reünie te organiseren voor oud-deelnemers. Wie kent ze nog? Simon Sikkes, Lammert Swart, Durk Wagenaar, Johannes de Wit (alias Jerommeke), Gerlof Holkema, enzovoort. Een aantal zijn al benaderd en hebben positief gereageerd.

Avondwandeling in het Rysterbosk
21 juli zou er een avondwandeling gepland zijn in het Rysterbosk. Deze is echter door de organisatie, It Fryske Gea, afgelast.

Midzomer Markt in Joure
Tijdens de Midzomer Markten in Joure zijn er vele leuke kraampjes opgesteld in de Midstraat. Er is een divers aanbod. Zaterdag van 10:00 – 17:00 uur.

Zomerse wateractiviteit
Zomerse wateractiviteit die plaatsvindt bij de brug op het water tussen Eetkavee Dikke tút & Fryske Pub. Iedereen kan hier aan meedoen! Donderdag 18 juli om 20:00 uur.

Rondvaart – Dorpentocht vanuit Lemmer met de Toerist VI
Wanneer je in Lemmer bent, moet je natuurlijk wel even het water op! Op de comfortabele Toerist VI van rondvaartbedrijf Van der Werf geniet iedereen van een vier uur durende tocht over de Friese Meren. Varen van dorp, door het mooie Friese merenlandschap op weg naar het volgende dorp, zie je koeien in het weiland, wapperende zeilen en watersporters. Maandag 15 en woensdag 17 juli van 11:00 – 15:00 uur.
Prijs rondvaart: € 17,50 p.p.; kinderen t/m 12 jaar € 10,00 Kaartverkoop o.a. bij VVV Lemmer en VVV Joure of via website van rondvaartbedrijf Van der Werf: www.rondvaartsneek.nl

Doe- en demodagen van ambachten in Museum Joure
In juli en augustus staan op iedere dinsdag- en donderdagmiddag de vakmensen van Museum Joure paraat. Er zijn demonstraties en natuurlijk kun je ook zelf lekker aan de slag. Zo ervaar je hoe al die bijzondere en alledaagse dingen die bij Museum Joure te zien zijn, vroeger gemaakt werden. Daarnaast zijn er rondleiders, die mooie verhalen over de Jouster klokkenmakers en koperslagers vertellen. Kinderen en volwassenen kunnen natuurlijk zelf ook lekker aan de slag, met het malen van koffie of het maken van een boekenlegger.
In juli en augustus iedere dinsdag en donderdag van 13:30 – 16:30 uur in Museum Joure.

Kunstrijke ontdekkingstocht langs oude Friese kerken
Van 6 juli t/m 14 september vindt de vierde editie van Kunst in Kerken plaats; de jaarlijks terugkerende, kunstrijke ontdekkingstocht langs verschillende historische kerken in Fryslân.
Aan de hand van een praktische routekaart word je meegenomen langs bekende en minder bekende kerken in de regio. In elke kerk vind je een expositie van een Friese kunstenaar.
In gemeente De Fryske Marren is een route uitgezet van 12 kilometer en kun je werk ontdekken van Yt Osinga, Hans Hofman, Margreet Boonstra, Maartje Roos en Saskia Wagenvoort. Meer informatie en de routekaarten zijn online te vinden op de website www.keunstwurk.nl/kunst-in-kerken

Tsjerkepaad

  • Laurenskerk in Echten: zaterdag 20 juli, 13.30 uur, piano en zang van Sophia de Bar, 14.30 uur, Roeli Wind (orgel) en Nynke Heidinga (fluit)
  • Hervormde Kerk Lemmer. Zaterdag 20 juli is er om 15:00 uur een muzikaal optreden van melodisch slagwerker Wim Houtsma. Hij is woonachtig in Joure, en is afgestudeerd op het Conservatorium te Groningen als Docerend en Uitvoerend Musicus Slagwerk. Hij bespeelt voornamelijk melodische slaginstrumenten zoals Marimba & Vibrafoon en heeft diverse keren opgetreden met deze instrumenten: twee keer op een Zomeravondconcert in Joure, twee keer op de ‘(fr)UITmarkt’ in Sneek, recentelijk op de Aldegeaster Iepen Dei, medewerking verleend aan diverse kerkdiensten, combinatie-concerten verzorgd i.s.m. diverse koren in Sandfirden en muzikale medewerking verleend bij diverse Harmonie-, Fanfare- en brassbandconcerten als gastsolist.