Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere week staat hier een verse uitgaansagenda voor je klaar. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl zodat wij ze kenbaar kunnen maken op de website en op de radio.

Dit is de uitgaansagenda van 19 t/m 25 augustus 2019

Glemmer
Donderdag begint Glemmer Beach in Lemmer. O.a. de Engelse reggae- en popgroep UB40, de Belgische Clouseau en singer-songwriter Nielson staan als grote namen genoteerd in de line-up van het strandfestival.
Het is dit jaar de tiende editie van Glemmer en dus wordt er groots uitgepakt met UB40 als internationale band. Deze stond al langer op het verlanglijstje van de organistatie.

Donderdag o.a.: UB40, Roween Hèze en Daredevils
Vrijdag o.a.: De Kast, Clouseau, Level 42, Queenmania en The Funk Soul Brothers
Zaterdag o.a.: Nilson, Kraantje Pappie, De Jeugd van Tegenwoordig, Davina Michelle en Tino Martin.

Voor het festival zijn diverse tickets verkrijgbaar, zoals een dagticket, passe-partout, een VIP arrangement of het BBQ on the Beach ticket. Bij de keuze voor een passe-partout is het ook mogelijk om op 25 augustus Family Glemmer bezoeken. Family Glemmer is een dag voor jong en oud. Een speel- en doe-festival voor kinderen in combinatie met Nederlandstalige muziek middag voor volwassenen. Kinderen kunnnen naar een  schuimbad, palmboom klimmen, balspuiten met de brandweer en optredens op een drijvend podium. Telekids Discoshow, en de meidengroep 4LIFE. Tussen 16:00 en 19:00 uur zijn ook voor de ouders en opa’s en oma’s optredens van ABBA Tribute band, Jan Keizer, Annie Schilder.

Tickets zijn te verkrijgen via glemmerbeach.nl of bij de Jumbo supermarkt in Lemmer.  Met het BBQ on the Beach arrangement op de vrijdag en zaterdag krijg je toegang tot een exclusieve BBQ tent. Hier kun je gezellig zitten en een heerlijk stukje vlees of frisse salade eten.
Bustickets voor Glemmer Beach zijn t/m 19 augustus online te bestellen. Daarna kunnen ze enkel telefonisch via Veenstra Reizen gekocht worden. Het telefoonnummer van Veenstra Reizen is: 0511-541809.

Waterwielenrace
Tijdens de Dolle Brêgedagen in Echternerbrug en Delfstrahuizen zijn er iedere donderdagavond wateractiviteiten. Donderdag 22 augustus is er een Waterwilenrace om 20:15 uur. Opgave bij de Dikke Tút of vlak voor aanvang bij de spelleiding.

Koeknuffelmiddag
De koeknuffelmiddag bij Boerderijrecreatie aan de Marwei in Delfstrahuizen wordt speciaal georganiseerd om individuen en kleine groepen de mogelijkheid te geven om onze koeien te knuffelen. Je wordt donderdag 22 augustus om 13:00 ontvangen met koffie/thee buffet. Daarna ga je verkleed in boerenkleding te koe- knuffelen. 
Eerst ga je langs de kalfjes, de stier, de pinken en daarna met de grote koeien koe- knuffelen. Het geheel wordt afgesloten met een kaas- en melkproeverij. Opgave via info@boerderijrecreatie.nl

Kanongebulder en lichtjesavond Sloten
In het hoogseizoen schiet de stadsschutterij iedere vrijdagavond het kanon van Sloten af op het molenerf van korenmolen De Kaai. Stadsomroeper Pieter Haringsma geeft hierbij uitleg. Met als afsluiting van dit seizoen op vrijdag 23 augustus de jaarlijkse fakkeloptocht. Ieder jaar wordt er in Sloten een Lichtjesavond georganiseerd met fakkels en vuurkorven! Een sfeervolle avond met volop licht voor jong en oud.
In Sloten wordt vanaf half negen ’s avonds door inwoners fakkels langs het Diep geplaatst. Daarna volgt er een fakkeloptocht. Er vaart een boot door de gracht met live muziek  Een sfeervol evenement in het kleinste Elfstedenstadje. 

EasterseeRegatta 2019
Op 24 en 25 augustus 2019 zal de zesde editie van de internationale ‘Eastersee Regatta’ voor OK-jollen worden gezeild op het Tjeukemeer vanuit Oosterzee. Beleef het live mee vanaf de oevers van het Tjeukemeer in Oosterzee. In 2018 mochten we maar liefst 42 internationale zeilers verwelkomen uit Belgie, Duitsland, Frankrijk en Nederland. De toegang is gratis.

Beachevent met beachvoetvolley en beachvolleybalOp zaterdag 24 en zondag 25 augustus is er een Balk op het Treemterplein het Beachevent waarin beachvoetvolley en beachvolleybal georganiseerd worden. Het event wordt dit jaar voor de 16e keer georganiseerd en voor de 7e keer op het Treemterplein. Er kunnen 125 deelnemers meedoen aan het beachvoetvolley dat zaterdag om 10:00 uur begint en 100 deelnemers kunnen meedoen aan het beachvolleybal, zondag vanaf 11:00 uur.
Tijdens het volleybal op de zaterdag worden zo een 150 toeschouwers verwacht gedurende de dag. De zondag is het over het algemeen aanzienlijk drukker en zijn er gedurende de dag zo een 350 a 400 mensen die een bezoekje aan het beachvoetvolley brengen.
De sportieve toernooien zijn de opmars voor de Balkster Feestweek die de week erop volgt.

Muziek aan de Luts: Orgelmuziek
Voor het jaarlijkse orgelconcert heeft de organisatie van Muziek aan de Luts in Balk ook deze keer weer een organist met internationale faam en ervaring weten te strikken: Arjen Leistra, vaste organist in de Grote kerk te Schiedam. Ons Lohman-orgel is kennelijk een interessante afwisseling tussen het enorme drie-klaviersorgel aldaar en het kistorgel bij hem thuis. Zoals organisten eigen is zal hij pas in een laat stadium beslissen wat te spelen. Zijn gedachten gaan uit naar Mozart, Mendelssohn en nog een componist met een M: Matter of Manneke. Orgelmuziek uit de 18e, 19e en 20e eeuw dus.
Vrijdag 23 augustus om 20:30 uur in It Breahûs aan de Van Swinderenstraat in Balk. De toegang is gratis, er is een collecte na afloop.

Muziek in de Protestantse Kerk Lemmer
Zaterdag  31 augustus is er om 15:00 uur een muzikaal optreden van  Jannie Brandsma- zang en piano Anne van Dijk – zang, Erik Jan de Hoon –basgitaar, backing vocals- Albert en Tienke van der Zwaag, Froukje de Hoon van Dijk. 

Dorpentocht vanuit Lemmer
Op de Toerist VI van rondvaartbedrijf Van der Werf geniet iedereen van een vier uur durende tocht over de Friese Meren. Woensdag 21 en donderdag 29 augustus om 11:00 uur vanuit Lemmer. Varen van dorp, door het mooie Friese merenlandschap op weg naar het volgende dorp, zie je koeien in het weiland, wapperende zeilen en watersporters.
Prijs rondvaart: € 17,50 p.p.; kinderen t/m 12 jaar € 10,00 Kaartverkoop o.a. bij VVV Lemmer en VVV Joure of via website van rondvaartbedrijf Van der Werf: www.rondvaartsneek.nl

Bezichtiging Praalgraf Menno Baron van Coehoorn
Het praalgraf van Menno baron van Coehoorn is in de Vaste Burchtkerk te Wijckel te bezichtigen. Tot en met 14 september is de kerk iedere woensdagmiddag geopend voor bezoekers van 13.30 uur tot 15.30 uur en iedere zaterdagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Openstelling R.K. Sint Nicolaaskerk
Deze zomer wordt de R.K. Sint Nicolaaskerk in Sint Nyk op diverse middagen opengesteld: in juni, juli en augustus iedere zaterdag van 13:30 – 17:00 uur en in juli en augustus ook op woensdag van 13:30 – 17:00 uur.

Zomermarkt Terherne
Braderie en sneupersmarkt in het Kameleondorp Terherne op maandag 19 augustus aan de Buorren.

Zomermarkt Langweer
Op maandag 19 augustus wordt er weer de traditionele zomermarkt gehouden in de Buorren te Langweer. Gezellige kraampjes en terrassen.

Jaarmarkt Lemmer
Zaterdag 24 augustus van 11:00 – 18:00 uur.

Midzomermarkt Joure
Ontdek op zaterdag 24 augustus de vele leuke kraampjes in de Midstraat van Joure. Van 10:00 – 17:00 uur.

Rondomvaart met authentieke Kameleon praam
Stap in Terherne de praam, geduwd door de Kameleonboot, en laat je rondvaren door de prachtige omgeving van het mooie Terherne. Je kunt elke dag om 12.30 uur meevaren. En met een bezoek aan het Kameleondorp wordt het een compleet dagje uit!

Zomerbingo for kids
Kom dinsdag gezellig een potje bingo spelen in MFC It Klif in Oudemirdum! Deze bingoavond is speciaal voor kinderen. Er zijn mooie prijzen te winnen en het wordt gegarandeerd een gezellige avond! Het begint om 19:30 uur. De Bingo voor volwassenen is aansluitend.

Kunstrijke ontdekkingstocht langs oude Friese kerken
T/m 14 september vindt de vierde editie van Kunst in Kerken plaats; de jaarlijks terugkerende, kunstrijke ontdekkingstocht langs verschillende historische kerken in Fryslân.
Aan de hand van een praktische routekaart word je meegenomen langs bekende en minder bekende kerken in de regio. In elke kerk vind je een expositie van een Friese kunstenaar.

In gemeente De Fryske Marren is een route uitgezet van 12 kilometer en kun je werk ontdekken van Yt Osinga, Hans Hofman, Margreet Boonstra, Maartje Roos en Saskia Wagenvoort. Meer informatie en de routekaarten zijn online te vinden op de website www.keunstwurk.nl/kunst-in-kerken

Doe- en demodagen van ambachten in Museum JoureIn augustus staan op iedere dinsdag- en donderdagmiddag de vakmensen van Museum Joure paraat. Er zijn demonstraties, korte rondleidingen en natuurlijk kun je ook zelf lekker aan de slag. Zo ervaar je hoe al die bijzondere en alledaagse dingen die bij Museum Joure te zien zijn, vroeger gemaakt werden. Tijdens de Doe- & demodagen zijn er verschillende vakmannen aanwezig zoals een theepakker, drukkers, zilversmeden, koperslagers, koffiebranders en bakkers. Tijdens de Doe- & demodagen zijn er altijd meerdere vaklui paraat (niet altijd allemaal tegelijkertijd). Daarnaast zijn er rondleiders, die mooie verhalen over de Jouster klokkenmakers en koperslagers vertellen. Kinderen en volwassenen kunnen natuurlijk zelf ook lekker aan de slag, met het malen van koffie of het maken van een boekenlegger.
In augustus iedere dinsdag en donderdag van 13:30 – 16:30 uur in Museum Joure.

ZomerMaakfabriek
Tijdens de zomervakantie organiseert Museum Joure iedere woensdagmiddag De zomerse Maakfabriek, speciaal voor kinderen van ca. 6 tot 14 jaar Tijdens deze vakantie kun je lekker aan de slag met metaal bewerken. Deurkrukken, theekannen, vorken en lepels, sieraden en bloempotten, machines en verpakkingen, allerlei spullen werden en worden van metaal gemaakt. In Museum Joure vind je daar mooie voorbeelden van. Soms zijn de objecten heel eenvoudig en praktisch en soms prachtig bewerkt en alleen gemaakt om te bewonderen, niet om te gebruiken! 

Per groep is er plek voor ca. 10 kinderen. Wil je zeker zijn van een plekje? Schrijf je dan van tevoren in via onze website. Mocht de groep nog niet vol zijn, dan kun je op de dag zelf je nog opgeven bij de balie. Je betaalt voor deze activiteit de gewone entreeprijs (€ 3,50 voor kinderen tot 16 jaar) plus een materiaaltoeslag van € 1,50.