Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere week staat hier een verse uitgaansagenda voor je klaar. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl zodat wij ze kenbaar kunnen maken op de website en op de radio.

Dit is de agenda van 26 september t/m 2 oktober 2022

NUT Gaasterlân-Sleat: Echt Wier!
Echt Wier! is een voorstelling over dagelijkse zaken, over praten en zwijgen, over trouw en eenzaamheid, over opruimen en bewaren, over slapen en wakker liggen, over weer en wind, over toen, over nu, over straks. Deze voorstelling is op vrijdag 30 september te zien in De Treemter in Balk en wordt georganiseerd door het NUT Gaasterlân-Sleat.
Het thema van de voorstelling is ‘de relatie op latere leeftijd’. Leidde je voor je pensioen nog je eigen dagelijkse leven, tijdens je pensioen zit je bij elkaar opgescheept en moet je de tijd onder elkaar verdelen. Jan Arendz & Marijke Geertsma verbreken de stilte. Ze vertellen verhalen en spelen scènes, komisch en uit het uit het leven gegrepen.
DEZE VOORSTELLING HAD IN 2021 TWEE SPEELDAGEN MAAR IS NU VERPLAATST NAAR 1 AVOND. REEDS GEKOCHTE KAARTEN BLIJVEN GELDIG. Vrijdag 30 september om 20:30 uur.

De Hege Fonnen: Lenny Kuhr
Lenny zingt uit haar grote en levendige oeuvre. De kers op deze taart is het album dat eind januari 2022 op het label Excelsior is uitgebracht met als titel: Lenny Kuhr. Zaterdagavond 1 oktober is ze te zien in de theaterzaal in Lemmer. Met nieuw werk van haarzelf en met werk dat collega’s speciaal voor haar schreven. Onder andere Stef Bos, Spinvis Elke Vierveijzer en Lenny’s dochter Daphna. Toegangskaartjes zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Primera Lemmer.

Podium Gorter
Zangeres/cabaretière Karin Bloemen en pianist Cor Bakker hebben de eer om de opening van het Podium Gorter theaterseizoen 2022/2023 te verzogen. Dat doen ze zondag 2 oktober in de Doopsgezinde Kerk van Balk. De voorstelling is al uitverkocht.
Donderdag 13 oktober is het de beurt aan Frits Barend. Hij komt naar Balk in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Hij geeft bij Podium Gorter een lezing. In Gaasterland ligt een heel stuk geschiedenis voor de familie van Frits Barend. In de oorlog vluchtten zijn ouders met zijn broer Bert vanuit Amsterdam naar Friesland en komen ze in contact
met een verzetsgroep uit Gaasterland. Deze groep helpt hen een onderduikadres te vinden bij een boerenechtpaar.
En zo, zegt Frits Barend “zonder deze mensen waren wij er niet geweest”
Een lezing over oorlog en de gevolgen daarvan. Deze lezing wordt georganiseerd i.s.m. Stichting Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân. Donderdag 13 oktober om 20:00 uur, entree €7,50

Jouster Merke Koersen en Kermis
Als afsluiting van de beroemde Jouster Merke zijn er op maandag 27 september vanaf de Jouster Merke koersen op de Drafbaan Joure.
De koers wordt ook wel klokkendraverij genoemd, dit omdat het bestuur voor elke winnende eigenaar of pikeur (ieder jaar per toerbeurt) een klok beschikbaar stelt. Aanvang koersen 14.00 uur. Inzet eerder mogelijk. Met 10 koersen heeft de organisatie een compleet koersaanbod en dit jaar wordt er voor het eerste gekoerst om de nieuwe Jouster Merke bokaal.
De Jouster kermis op het Parkeerterrein van de Sinnebuorren is deze maandag voor het laatst te bezoeken.

NK Sloeproeien
Op zaterdag 1 oktober vindt de 10e Langweerder sloepenrace plaats, of te wel het Nederlands Kampioenschap Sloeproeien. Het evenement is NK genomineerd voor zowel dames- als herensloepen. Het evenement is NK genomineerd voor zowel dames- als herensloepen. De organisatie verwacht dit jaar rond de 100 inschrijvingen van dames en herensloepen. De afstand die geroeid zal worden bedraagt 15,5 km. De start en finish is in de oude haven van Langweer vanaf 12:00 uur.

Friese Hoek Race
Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2022 is in Lemmer de traditionele Friese Hoek Race. Dit is de laatste, grote zeilmanifestatie van het jaar, waarbij de schippers van de wedstrijdvloten van de SKS en IFKS nog eenmaal elkaars krachten meten. Dat resulteert o.a. in een imposante wedstrijd skûtsjesilen, alleen vergelijkbaar met Lemmer Ahoy. Organisator is de Lemster Waterportvereniging ‘de Zevenwolden’.
De wedstrijden van de skûtsjes vinden plaats in baai van Lemmer voor de ogen van het publiek op de pier en op het strand. Deze starten rond 10.30 uur. Vanaf ongeveer 14.30 uur keren de skûtsjes weer terug in centrum Lemmer. De Friese Hoek Race fungeert als afsluiting van het wedstrijdseizoen voor de skûtsjes. Nog eenmaal kunnen zij onderling uitmaken wie de sterkste is. Na afloop meren de skûtsjes af aan de Vuurtorenweg.

Jozefmarkt
Op 1 oktober vindt de fameuze Jozefmarkt weer plaats in Heeg. Je vindt er rariteiten, curiose, handige gebruiksartikelen en vintage meubilair waar je nog lang plezier van kunt hebben. Het is de moeite van een bezoek absoluut waard! De markt staat garant voor een variëteit in aanbod. dat aanbod is zo uitzonderlijk dat je er alles vindt wat je nodig hebt, ook artikelen waarvan je niet weet dat je ze nodig hebt, dat is de Jozefmarkt in een notendop. Uiteraard gaat de markt vergezeld met het draaiend rad. Van frisbee tot een set schroevendraaiers, je kunt bij het draaiend rad van alles winnen.
De Jozefmarkt wordt georganiseerd door de Sint Jozefschool en de St. Josephkerk. De opbrengsten van de markt komen ten goede aan de Jozefschool en de Diaconie van de Sint Antonius van Paduaparochie. De markt is op zaterdag oktober vanaf 13:00 uur in Heeg.

Veekeuring en stratenconcours Workum
Sinds meer dan 110 jaar kent Workum de in Nederland tegenwoordig unieke combinatie van een fokveekeuring en concours. Dit jaar is die op woensdag 28 september van 10:00 – 17:00 uur.
Al vrij snel in de geschiedenis van dit fenomeen besloten de deelnemende boeren om niet alleen hun beste vee tegen elkaar in de ring te brengen, maar ook een competitie aan te gaan wie het beste tuigpaard voor de sjees, tilbury of ander wagentype had, want in die tijd, rond 1900, kwamen veel boeren met paard en wagen naar de stad. Die aanzet was de eerste stap op weg naar het inmiddels bekende Workumer stratenconcours.
Het middagprogramma, dat een rijke variatie aan aangespannen rubrieken van Friese paarden, KWPN-ers en Hackney’s kent, begint om 13.30 uur op de klinkers van it Súd, de vroegere vaarweg door de stad, die voor deze gelegenheid met een dik zandbed wordt bedekt. Traditioneel vormt de rubriek Tweespannen Fries ras, gereden door heer, vergezeld van dame, beide gekleed in Fries kostuum (mode uit eind 19e eeuw) het slot van een enerverend middagje paardensport.

Kunstroute Gaasterland
Zondag 2 oktober kun je voor de laatste keer dit seizoen meedoen met de Kunstroute Gaasterland, een initiatief van 9 beeldend kunstenaars. De Kunstroute voert je langs de ateliers die elke eerste zondag van de maand collectief zijn geopend. Je bent van harte welkom van 13.00 tot 17.00 uur. Alle deelnemers staan op kunstroutegaasterland.nl

Muziekavond Koudum
Vox Humana uit Koudum nodigt liefhebbers van harte uit voor een gevarieerde muziekavond op vrijdag 30 september 2022 om 19:45 uur. In de Martinikerk van Koudum treden de volgende artiesten op: Tusken Wâl en Skip uit Workum, Scheppingsgave uit Witmarsum, Zang met gitaarbegeleiding door duo van der Logt uit Workum en Vox Humana uit Koudum. De toegang is gratis. Er is een collecte bij de uitgang.

‘Leven met een verdwenen zee’, expositie in Mar en Klif
‘Leven met een verdwenen zee’ is een expositie, te zien in bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum. De tentoonstelling sluit aan bij de muziektheatervoorstelling ‘Het verdriet van de Zuiderzee’, die door Orkater en De Lawei tot en met 11 september aan de rand van het Oudemirdumerklif wordt gehouden en onderdeel is van Arcadia 2022.
De expositie laat het leven langs de Gaasterlandse Zuiderzeekust zien, vroeger en nu. Het hart van de tentoonstelling zijn 5 portretten van hedendaagse bewoners in foto en video, die in opdracht van Orkater en De Lawei zijn gemaakt. Kitesurfer Lianne Pit en de laatste visser van Laaxum, Jan de Vries, vertellen over hun werk.
De hedendaagse portretten worden omringd door historische beelden. Foto’s uit de archieven van het Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân tonen het landschap en de bewoners langs de Zuiderzeekust aan het begin van de 20e eeuw, voor de komst van de Afsluitdijk in 1932. Er zijn beelden van vissers en hun werk, van boeren en van de afgeslagen kliffen. Oude foto’s van arbeiders in het bos en de eerste toeristen geven een indruk van het leven in die tijd.
De expositie laat de verschillen en overeenkomsten zien tussen het leven vóór de komst van de Afsluitdijk en het leven nu.

Expositie Walter de Graaf
In de bibliotheek van Balk is momenteel een expositie te zien van Walter de Graaf. De Graaf tekent al sinds zijn jeugd en kreeg les van Roel Otter, de bekende klokkenschilder uit Joure. In 1983 heeft hij lessen gevolgd bij Hans Noordermeer.
In die periode kwam De Graaf voor het eerst in aanraking met olieverf en past dit voornamelijk toe op Mansonite of MDF. Later deed hij nog een cursus modeltekenen bij Rein de Vries. Na een korte onderbreking heeft hij de draad van het schilderen in 2003 weer opgepakt. Sindsdien schildert hij veelvuldig. Zijn onderwerpen zijn zeer verschillend. Hij maakt onder meer portretten, oude verlaten gebouwen of een detail van een groter geheel. Vaak zijn het ook kleine series met onderwerpen als; schepen, oldtimers, dieren, kerkinterieurs of mensen op het strand.
De expositie is te zien t/m 6 oktober in de bibliotheek van Balk.

Fototentoonstelling “ZEGER” in Joure
Tot 8 oktober is in het gemeentehuis van De Fryske Marren in Joure een bijzondere tentoonstelling te zien: een selectie uit de foto’s van de vorig jaar overleden fotograaf Zeger Bax. Hij begon op latere leeftijd met fotograferen en maakte er daarom nooit zijn beroep van. Maar, hij werd wel in het laatste kwart van de vorige eeuw met zijn doka een belangrijke en verbindende figuur in de Haarlemse fotowereld. Hij exposeerde vaak en werkte mee aan verschillende fotoboeken.

Expositie: ‘Wie leeft in het woud’ door Linda Schregardus
Bij Bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum is momenteel de tijdelijke tentoonstelling ‘Who lives in the wood’ van kunstenaar en kunsthistorica Linda Schregardus te bezichtigen. Met name wat zich op de grens van je waarneming en fantasie in de natuur ziet is haar inspiratiebron. Zo schetst en schildert zij gezichten van mens- en dierachtige figuren na die zij ziet in de basten van bijvoorbeeld beukenbomen en de ruwe structuren van natuurstenen. Soms ook zelfs in grote industriële platen hout. De portretten drukken allemaal een bepaalde emotie uit en lijken wijze raad of waarschuwingen voor ons in petto te hebben.
Titels als: ‘Overkom je angst’, ‘Laat je last los’ en ‘Breng het naar het licht’ wijzen daar op. Ook wordt er een alternatieve voorstelling gegeven van de ‘Evolutie’ en de ‘Vrije Val’ waar wij ons in het licht van de klimaatverandering en de crisis rond biodiversiteit in bevinden.
Bezoekerscentrum Mar & Klif is momenteel dagelijks geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 – 17:00 uur en op zon- en maandag van 13:00 – 17:00 uur. Kijk voor meer info en activiteiten op www.marenklif.nl