Natoerprogramma

Natoerprogramma (een uitzending over de natuur) wordt gemaakt door

Bart v.d.Wal, eigenaar van de Teatertuin in Riis en

hovenier. Het wordt elke vierde zondag van de maand uitgezonden.

In het programma wordt met natuurliefhebber Tjepke v.d. Honing contact gezocht om over waarnemingen en vorderingen te praten. Ook wordt Ype Albada gevraagd hoe het weer zich de komende tijd zal gedragen.

Tsjepke maakt ook regelmatig natuurfoto’s die kunt u zien op onze Facebook pagina, en hier onder.

Deze foto’s zijn gemaakt door Tsjepke v.d.Honing

Dassensporen, deze week op een modderig pad dassensporen. Iets verderop in een boswal een dassenburcht. Op zich is een dassenburcht natuurlijk ook een spoor waar een das bij hoort. De burcht was bewoond ook daar veel graafsporen voetafdrukken Buiten de pijpen ook grasresten waar ze de slaapplaatsen in hun burcht mee vullen.

op de derde foto een “paddenstoel” de Bepoederde rupsendoder. zag die deze week ook. Merkwaardige naam? Het schijnt zo te zijn dat de rupsen als ze bladeren eten ook de sporen van deze paddenstoel mee naar binnen krijgen. Die sporen ontwikkelen zich in het rupsen- of poppenlijfje en eten die van binnen helemaal op. Groeit weer een rupsendoder uit die zijn sporen weer verspreidt.

De serie vliegen zwammen foto’s laat hun ontwikkeling zien. Ze groeien als een soort knol uit het mycelium (foto1) De grond breek wat open en er komt een korrelig hoopje tevoorschijn. Die korreltjes vormen eerst de strakke huid van de knol, Als de paddenstoel daar doorheen groeit ontstaan de witte stippen (de resten huid die later op de paddenstoel liggen. Op de laatste foto ook resten van de knol. die sluiten in eerste instantie de lamellen met de sporen af maar hangen later als een soort rokje om de steel

groet Tsjepke

dassenburcht
dassensporen
oranje oesterswam
Oranje Oesterswam
Vliegenswam
vliegenswam
vliegenswam

Bepoederde rupsendoder

Uitzending Gemist

Natoerprogramma is onderdeel van het Wisselprogramma. De uitzendingen van Natoerprogramma zijn te beluisteren op de data 26 januari, 23 februari, 22 maart, 26 april, 24 mei, 28 juni, 26 juli, 23 augustus, 27 september, 25 oktober, 22 november en 27 december 2020. Kies voor 13:00 uur om de uitzending te beluisteren.